Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panama Papers, 'teatru de luptă' între marile puteri

www.themoscowtimes.com
panama papers

Documentele Panama Papers, care alimentează o cascadă de dezvăluiri despre evaziunea fiscală, sunt în centrul unei confruntări între marile puteri ce utilizează sistemul financiar panamez, a declarat luni preşedintele acestei ţări din America Centrală Juan Carlos Varela, informează AFP, citată de agerpres.ro

"Acest lucru vizează sistemul financiar mondial şi nu Panama", a afirmat şeful statului în timpul unui eveniment public.

EFECTUL pervers al Legii antifumat și al reducerii de TVA. Se anunță creșteri record

"Nu este corect ca marile puteri care vor să se înfrunte să folosească Panama ca un teatru de luptă. Dacă ele vor să se lupte, să o facă în propriile ţări şi nu să utilizeze sistemul nostru financiar şi fiscal", a cerut Juan Carlos Varela, vizibil iritat. 

Aceste declaraţii intervin în aceeaşi zi când documentele Panama Papers au fost postate parţial pe site-ul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). 

Acest grup cu sediul la Washington a coordonat ancheta în scurgerea masivă de documente de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca. 

De la primele dezvăluiri publicate la începutul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputaţia unor şefi de stat, în Argentina, Ucraina sau Rusia, dar de asemenea staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocând o undă de şoc ce a forţat comunitatea internaţională să treacă la acţiune, notează France Presse. 

La mijlocul lunii aprilie, marile puteri industrializate şi emergente din G20 au cerut "măsuri de constrângere" contra paradisurilor fiscale care refuză să coopereze cu comunitatea internaţională. 

Publicarea acestor documente intervine în plus într-un moment sensibil pentru Panama după arestarea săptămâna trecută în Columbia a omului de afaceri Nidal Waked, un membru al uneia dintre cele mai bogate familii din ţară şi pe care Statele Unite îl acuză de spălare de bani din trafic de droguri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.