Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul manciurian sau Manual de înlăturat premieri

Toată lumea pare să îi cânte sfârșitul ca și premier lui Victor Ponta. Toți dau termene și îi proorocesc sfârșitul.

Dar oare chiar vrea Opoziția să vină la Putere? Oare nu chiar cei din opoziție își dorec mai mult ca cei din PSD ca Ponta Victor Viorel să rămână pe funcție?

Iată câteva semne de întrebare care pe bună dreptate așteaptă un răspuns. Este la fel de evident că răspunsurile nu trebuie căutate doar în zona politică.

1.În acest moment există un curent de opinie potrivit căruia premierul Victor Ponta și-ar pregăti un exit undeva în toamna acestui an. O plecare de la Palatul Victoria în condițiile sale și la momentul ales de el ar fi o ieșire mai mult decât onorabilă. Ar arăta astfel că e încă stâpân pe partid, că nu a fost influențat deloc de acțiunile DNA care au ajuns până la familia sa și mai ales că rămâne în joc atât în PSD cât și pentru un posibil nou mandat la Palatul Victoria.

Evident că sunt destui care susțin că un asemenea scenariu pare absurd. Dar oare…? Păi să ne uităn la realitatea crudă a acetor zile. PNL a anunțat cu surle și trâmbițe că va lua Senatul cât ai clipi din ochi. Alegerea noului judecător al CCR a arătat însă că Ponta și aliații nu sunt chiar așa ușor de înlăturat. După eșecul de la prezidențiale și marea degringoladă care a urmat, încet încet moralul celor din jurul lui Ponta s-a întremat pe fondul slăbiciunilor arătate de noul PNL.

La fel de adevărat este și faptul că noul PNL este măcinat de luptele interne pentru întâietate între vechii liberali și vechii democrat-liberali. Ori în aceste condiții este oarecum lesne de înțeles (nu și neaparat logic) de ce președintele Klaus Iohannis a ales să joace precaut și să caute o înțelegere chiar și instituțională cu premierul.

Așa stând lucrurile e destul de clar că profeția cu Ponta plecat de la Palatul Victoria în jurul Paștelui e doar un vis de sfârșit de iarnă al unor liberali îmbătați prea repede de puterea care întârzie să vină.

Asta dacă nu cumva procurorii DNA sau președintele DNA vor gândi altfel în tactica lor aplicată pas cu pas.

 

2.Este evident și propaganda PNL care propovăduiește înlăturarea ”răului” de la putere până de sărbătorile pascale. Se poate afirma fără echivoc că PNL numai și numai pe căile deja bătătorite ale politicii românești - presiuni politice, traseism sau pur și simplu cumpărări la bucată de parlamentari nu prea are cum să facă ceea ce își dorește.

Varianta este însă perfect fezabilă în momentul în care vorbim de alte complicații. O avansare și mai tare a anchetei procurorilor DNA in interiorul familiei Ponta ar conduce la o presiune internă și externă asupra premierului să renunțe la mandat. Și chiar și așa premierul ar putea rămâne liniștit la Victoriei dacă el în persoană nu ar fi vizat de anchetă.

Acheta de la Ploiești în care sunt implicate persoane din familia premierului, Ancheta dosarului votului din Diaspora, Dosarul Microsoft, Dosarul EADS sau chiar Dosarul Referendumul ar putea aduce surprize.

 

3.Prin prisma calculului strict politic în acest moment grăbirea plecării premierului de la Palatul Victoria vine chiar de la aliații săi. UNPR-ul e cheia cu care se poate deschide cutia pandorei. Știind acest lucru generalul Oprea i-a arătat lui Ponta cum funcționează mecanismul cu ocazia nominalizării unui nou șef la SRI. În doi timpi și trei mișcări s-a constituit o altă majoritate, iar PSD-ul a fost nevoit să facă un simulacru de dezbatere internă pentru a fi de acord cu Eduard Hellvig.

De altfel nervozitatea biroului premierului după anunțul generalului a arătat că și el înțelege că depinde 100% de hachițele nașului de la Interne.

Prin prisma aceasta zvonurile potrivit cărora sfatul generalului către oștenii săi de a acționa dur față de aliați par a nu fi chiar atât de departe de adevăr: ”Călcați-i pe cap!”, le-ar fi spus Gabriel Oprea oamenilor săi la o recentă consfătuire atunci când liderii UNPR au arătat că au nevoie de bani în teritoriu.

Abia după ce se va fi întors cheița Oprea se va putea apăsa și clanța Geoană-Vanghelie. Conștient de asta premierul îl supraveghează îndeaproape pe vicepremier și reușește până acum cu oareșce succes să îl convingă cu berbecele Gorghiu-Blaga nu are ce să-i ofere.

 

4.O variantă puțin discutată e însă cea susținută pentru scurtă vreme public de președintele Klaus Iohannis și co-președintele PNL Vasile Blaga. În plină pre-campanie electorală, în două momente total diferite, ambii au arătat că ar fi bine ca PNL să vină la putere doar în urma unor alegeri anticipate și nu după o moțiune de cenzură.

Varianta acestui discurs a fost repede abandonată în perspectiva unei campanii electorale dure la capătului căreia trupele voiau nu doar câștigarea Cotrocenilor, dar și redutei de la Guvern.

În aceste zlle însă cei doi merg exact pe această variantă. Cel puțin Vasile Blaga e forte prudent atunci când vine vorba de noi majorități și negocieri pentru înlăturarea Guvernului. Se mulțumește să menționeze totuși cuvântul magic - Majoritate, care nu este :)

 

Și totuși… când va pleca premierul de la Palarul Victoria?

 

Răspunsul vulgar este  - Când va fi o majoritate în Parlament capabilă să depună și să susțină cu succes o moțiune de cenzură.

Răspunsul politic ar fi - Când vrea UNPR!

Răspunsul corect ar fi însă că nu este în acest moment un asemenea răspuns. Sunt prea multe necunoscute pentru un răspuns clar și deci sunt șansa ca dacă vrea neaparat premierul Victor Ponta să se mențină în funcție până la sfârșitul mandatului.

 

Cred că în acest moment Victor Ponta e dorit de toată lumea acolo. PSD îl vrea pentru că nu are pe altcineva și de bine de rău mai pică ceva și partidul nu se pierde în mrejele luptelor interne care ar surveni instant ca urmare a pierderii frâielor guvernării, UNPR pentru că mai multe niște mulți bani, PLR-ul lui Tăriceanu pentru că le oferă câtorva șansa să mai prindă câteva luni beneficii, PC-ului șansa lui Constantin de a mai rămâne în fruntea partidului, iar PNL-ului șansa de a restabili ordinea internă după haosul care a urmat fuziunii și mai ales de a reveni la putere fără a fi obligați să apeleze la vechile tertipuri parlamentare și riscând astfel să intre în conflict cu noul tip de politică promovată de președinte.

 

Iată cum paradoxal, deși urât potrivit sondajelor de opinie de majoritatea populației, Victor Ponta poate rămâne la Palatul Victoria întrebându-se retoric: De ce eu!?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.