Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul de putere între Iohannis și Dragnea

www.webphoto.ro
cotroceni palat

Cele mai multe discuții la o bere despre cât de mult poate forța Iohannis numirea unui premier, se blochează de obicei în  câte o afirmație cu presupusă valoare absolută.

- Nu domle, PSD nu poate forța suspendarea
SAU, dimpotrivă
- Iohannis nu o să riște să se pună cu PSD.

Prima afirmație se auzea mai des înainte de alegeri, cealaltă după. Merită, însă, sa discutăm relația de putere între Parlament (adică o majoritate parlamentară solidă) și Președinte (ca instituție în stat)

Aceasta este, de fapt, relativ simplă:

  • Majoritatea parlamentară poate trage primul foc: după ce Președintele propune primul candidat (sau imediat după ce l-a propus pe al doilea), Parlamentul poate suspenda Președintele. Rezultatul referendumului nu contează. Cât președintele este suspendat, procesul de alegere a premierului continuă nestingherit, doar că Președintele este înlocuit de Președintele Senatului. Altfel spus, se aplică suveranitatea Parlamentului.
  • Președintele trage al doilea foc. Dacă Parlamentul, în loc să îl suspende pe Președinte, se mulțumește să respingă al doilea premier propus, atunci Președintele poate suspenda Parlamentului. Nu putem vorbi de o ignorare a suveranității, deoarece Parlamentul este acela care refuză să acționeze decisiv.

Ce faci, însă, dacă majoritatea propune pe cineva care nu are dreptul legal. Din punct de vedere al raportului de forțe pur și simplu nu contează. Există, evident, mai multe scenarii, dar diferența dintre ele este una de imagine. La finalul procesului, dacă PSD vrea ca Dragnea să fie premier, dacă PSD e de acord să plătească eventuale costuri de imagine, atunci Dragnea va fi premier.

Citiți  aici scenariile posibile: Poate fi Dragnea Premier? Cum îl poate numi Iohannis?

Este un dans legal, un ritual democratic dacă vreți. Președintele poate obliga PSD să joace acest dans, să îndeplinească acest ritual. Ba, ca apărător al Constituției, are obligația să forțeze PSD să îndeplinească formalitățile necesare.  Dar nu poate, în condiția unei majorități solide, să influențeze rezultatul.

Citiți și: Cum și-a sabotat Iohannis șansele de a-l numi pe Cioloș premier

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.