Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție de la Bruxelles, după propunerile la legile justiției: `Este un bun început`

parlamentul european

Ministrul Tudorel Toader a declarat, miercuri ,că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare prevede ca Inspecţia Judiciară (IJ) să treacă la Ministerul Justiţiei. De la Bruxelles, europarlamentarul Norica Nicolai consideră că proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, anunţat de ministrul Tudorel Toader, reprezintă "un bun început", precizând că îşi doreşte ca actele normative să fie adoptate repede, astfel încât din 2018 să se treacă la implementarea lor, ceea ce va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

De asemenea, Norica Nicolai, fost ministru al Justiţiei, susţine că unele dintre propunerile avansate vor genera dezbateri.

Citește și: S-a aflat! De ce a plecat, de fapt, Laura Teodoru de la Digi 24

"Este un bun început. Aş vrea să văd aceste legi mai repede adoptate, astfel încât anul viitor să reuşim să trecem la implementare şi asta să ne permită foarte rapid să ridicăm acel Mecanism de monitorizare şi de verificare (MCV - n.r.). De fapt, o parte dintre propunerile ministrului Toader se înscriu şi în această linie. Bruxelles-ul a cerut clar să avem o lege specială pentru accesul în funcţie. Sigur, sunt prevederi care vor crea dezbatere şi anume aceea care nu mai dă dreptul preşedintelui să numească procurorii şefi. Din punctul meu de vedere e o reaşezare corectă constituţională, pentru că judecătorii sunt cei care asigură sistemul de putere judecătorească, nu şi procurorii. Asta însemna că primesc foarte multă importanţă, care a şi debalansat relaţia dintre magistraţi, procurori, avocaţi, părţi în diverse procese. Eu zic că este un bun început, aşteptăm să continue. Aştept eu personal cu interes pentru că este absolut normal să punem de acord deciziile CCR cu legile penale în special. Trebuie să facem asta pentru că altfel continuăm să administrăm Justiţia aproape într-un vid legislativ care creează haos şi abuz", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, europarlamentarul.

Citește și: Detalii interesante! Care ar fi ADEVĂRATUL MOTIV al vizitei lui Macron în România – bulgarii au intrat deja în horă

Nicolai a adăugat că proiectul reprezintă "o viziune corectă" cu privire la modul de administrare a Justiţiei.

"Sunt câteva prevederi care sunt revoluţionare pentru sistemul de drept românesc şi mă refer la o prevedere care vizează accesul în funcţia de judecător, introducerea acelui barem de vârstă care presupune şi experienţa profesională şi de viaţă a persoanei care urmează să devină magistrat. În opinia mea, este corect. Foarte multe state din UE au inclus acest barem. În sistemul judiciar românesc lucrul acesta este absolut obligatoriu atâta vreme cât legea spune că judecătorul judecă şi pe baza propriilor sale convingeri, este nevoie ca acest judecător să fie un om cu experienţă de viaţă, care să înţeleagă o realitate şi să nu judece cumva standardizat un caz cu care este sesizat", a explicat Norica Nicolai.

Citește și: Victor Ponta DIVULGĂ TOT! Căror COLOȘI a vrut să le vândă TAROM

Europarlamentarul a opinat că în aceste legi trebuie reglementată foarte strict detaşarea, pentru că "foarte multe instituţii au folosit magistraţi detaşaţi, ceea ce (...) nu este corect pentru că influenţează stabilitatea", Nicolai precizând că se referă la procurori.

"O chestiune pe care am sesizat-o în abordarea domnului Toader este acea diferenţiere pe care o face pentru prima dată între inamovibilitate şi stabilitate. La procurori nu a mai vorbit despre inamovibilitate, ci doar de stabilitate în funcţie. Faptul că îşi creează un corp de Inspecţie Judiciară este normal, pentru că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Însă aici cu siguranţă vor fi discuţii cu Inspecţia Judiciară în cazul judecătorilor, pentru că probabil CSM va dori să continue inspecţia judiciară în cadrul acestei instituţii şi probabil că aici vor exista dezbateri, dar, în general, propunerile domnului ministru sunt normale, de bun simţ şi sper să fie şi realizabile", a adăugat Norica Nicolai.

Citește și: Mihai Tudose s-a luat de favoritul lui Liviu Dragnea! Ce așteaptă premierul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.