Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia spune că în Siria se folosesc arme chimice

chimic siria

Armata rusă a afirmat vineri că deţine dovezi privind utilizarea de arme chimice de către rebeli în Alep, al doilea oraş din Siria, divizat între cartierele guvernamentale şi cele aflate în mâinile insurgenţilor, care au dezminţit aceste acuzaţii, informează AFP.

'Specialiştii Ministerului Apărării al Rusiei au găsit muniţii de artilerie neexplodate, care aparţineau teroriştilor şi care conţineau substanţe toxice', a anunţat armata rusă într-un comunicat.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

'După o analiză rapidă într-un laborator mobil, am constatat că muniţiile conţin, fără îndoială, gaz de clor şi fosfor alb', continuă comunicatul.

Aceste muniţii au fost găsite, potrivit armatei ruse, în zona '1070', la periferia de sud-vest a oraşului Alep. Potrivit agenţiei ruse Interfax, această zonă a fost recucerită recent din mâinile rebelilor de către trupele guvernamentale.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

O analiză mai avansată a substanţelor găsite va fi pusă de acord cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

La rândul său, Coaliţia Naţională a Opoziţiei Siriene (CNS), cu sediul la Istanbul, a dezminţit acuzaţiile armatei ruse, dând asigurări că rebelii nu vor utiliza decât 'arme uşoare şi anti-tanc'.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

'Proiectilele menţionate sunt folosite exclusiv de forţele lui Bashar al-Assad', a subliniat CNS într-un comunicat.

Mass-media oficiale siriene au acuzat deja, la sfârşitul lui octombrie, grupările rebele că au utilizat 'gaz toxic' în ofensiva lor la periferia vestică a oraşului Alep, raportând cazuri de sufocare la civilii şi militarii bombardaţi.

Citește și: UNIC ÎN LUME Acesta e SECRETUL din stația de metrou Politehnica: Pe ce calcă toți călătorii / FOTO

Alep, fosta capitală economică a Siriei, este divizată din 2012 între cartierele din vest, aflate în mâinile regimului, şi cartierele din est, aflate sub controlul rebelilor.

Rusia, care desfăşoară de peste un an o campanie de lovituri aeriene în susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a întrerupt din 18 octombrie bombardamentele din estul oraşului Alep.

De asemenea, ea a instaurat mai multe armistiţii umanitare în ultimele săptămâni, pentru a permite evacuarea de civili şi răniţi, retragerea de combatanţi şi livrarea de ajutor umanitar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Airbus va lansa, în 2017, primul prototip de taxi zburător autonom

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.