Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisori ale fizicianului Albert Einstein vor fi vândute la o licitaţie organizată la Ierusalim

einstein

Mai multe scrisori în care Albert Einstein prezenta unor colegi părerile sale despre fizică, Dumnezeu şi Israel, expediate în anii 1950, vor fi vândute în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată la Ierusalim pe 20 iunie, informează AFP. Cele cinci scrisori, redactate în limba engleză între 1951 şi 1954, sunt descrise pe site-ul casei de licitaţii organizatoare, Winners.

Estimarea actuală a valorii lor combinate se situează între 31.000 de dolari şi 46.000 de dolari. În una dintre aceste scrisori, adresată în 1951 eminentului fizician David Bohm, Albert Einstein vorbea despre legătura stabilită de Bohm între teoria cuantică şi teoria relativităţii. "Trebuie să mărturisesc să nu sunt în măsură să ghicesc cum o astfel de unificare ar putea fi obţinută", scria Einstein în acel text.

Scrisoarea, care este dactilografiată, conţine şi o ecuaţie scrisă de mână, dar şi semnătura lui Einstein. David Bohm, născut în Statele Unite din părinţi care erau imigranţi evrei, a lucrat cu Albert Einstein la Universitatea Princeton înainte de a fugi în Brazilia, în urma pierderii postului, din cauza unei veritabile "vânători de vrăjitoare" demarată împotriva simpatizanţilor comunişti de senatorul Joseph McCarthy.

Într-o scrisoare din 1954 adresată lui David Bohm, care trăia pe atunci la Sao Paulo, Albert Einstein îşi exprimă simpatia faţă de dificultăţile prin care trecea prietenul său, asociate activităţii teoretice a acestuia. "Dacă Dumnezeu a creat lumea, grija lui principală nu a fost cu siguranţă ca înţelegerea lui să fie uşoară pentru noi. Eu simt cu tărie prezenţa lui de 50 de ani", scria Einstein, conform Agerpres.

Casa de licitaţii Winners a anunţat că scrisorile provin din colecţia văduvei defuncte a savantului David Bohm. O altă scrisoare din 1954 se referea la posibilitatea ca Bohm să se mute în Israel, un stat care fusese înfiinţat cu şase ani înainte de acea dată.

Albert Einstein, care a refuzat oferta de a deveni preşedintele noii ţări, considera că nu era momentul pentru o astfel de decizie. "Israelul este viu intelectual şi interesant, dar are posibilităţi foarte reduse şi dacă aş merge acolo cu intenţia de a pleca cu prima ocazie ar fi regretabil", a adăugat celebrul savant. David Bohm a acceptat în cele din urmă în 1955 postul de profesor invitat la renumitul Institut de tehnologie Technion din Haifa, un oraş din nordul Israelului.

După doi ani, David Bohm s-a mutat în Anglia, unde a lucrat la universităţile din Londra şi Bristol, potrivit catalogului online prezentat de casa de licitaţii Winners. Albert Einstein a fost guvernator non-rezident al Universităţii ebraice din Ierusalim, iar la moartea lui, în 1955, a lăsat moştenire acestei instituţii de învăţământ superior arhivele sale - cea mai mare colecţie din lume ce conţine documentele celebrului savant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.