Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cer DEMISII: Gheorghe Piperea a găsit vinovaţii în scandalul 'gaura din buget'

Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea identifică doi vinovaţi importanţi în scandalul "gaura din buget", aşa cum inexact a numit Liviu Dragnea problema execuţiei bugetare cu 10 miliarde de lei sub estimările din noiembrie 2016. Piperea arată cu degetul spre Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, organism care supraveghează operaţiunile financiare ale Guvernului. Acesta este şi angajat al Raiffeisen Bank, ceea ce ar genera o serie de "coincidenţe" catalogate de avocat drept conflict de interese.

UPDATE - REACȚIA BNR

Vezi şi: SURPRIZĂ: Oana Schmidt-Hăineală, detaşată la cabinetul ministrului Justiţiei/ DOCUMENT

"Executia bugetara pe anul 2016 arata o estimare de venituri de 236 mld lei si o colectare de doar 222 mld lei. Aici nu mai este o chestie de politica de tip psd-Dragnea, e o constatare a macro-prudentilor din Consiliul fiscal si din BNR, preluata de ziarele de specialitate de azi.

Vorbim, deci, de o diferenta de calcul de 14 mld lei. Si de exacta masura a activitatii si valorii tehnocreatilor care au fost in fruntea MF si a ANAF in anul de gratie 2016.

Nu doar ca este absurd sa te inseli la calcule intr-un asemena hal.

Este o adevarata nebunie cand te uiti in urma si vezi ca au fost doua rectificari bugetare, una in august 2016 si alta in noiembrie 2016. Evident, cu calcule si estimari de fiecare data. In plus, proiectul de buget si, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intra in procedurile de aprobare fara avizul prealabil al BNR si al Consiliului Fiscal. Ele nu pot trece neobservate de acesti cerberi a-toate-vazatori.

S-ar putea spune ca macro-prudentii din BNR si din Consiliul Fiscal nu au vazut enorma greseala de calcul si estimare bugetara. Daca ar fi asa, atunci mai degraba respectivii ar trebui sa demisioneze urgent, si nu sa continue sa dea lectii de prudenta bugetara si de educatie financiara a populatiei.

Mai credibil este ca, de fapt, macro-prudentii au stiut despre ce e vorba si au tacut in mod interesat.

Vezi şi: Protest la sediul Avocatului Poporului. S-a depus petiţia pentru demisia lui Ciorbea/ VIDEO

Si aici vine surpriza.

Imediat dupa rectificarea din august 2016, doamna Dragu, ex-ministru al finantelor, spunea in presa ca MF nu isi va angaja avocati si nici nu isi va trimite juristi la ICSID pentru a apara Statul roman contra cererii de despagubire depusa de Raiffeisen Bank, o banca la care lucreaza un anume economist sef, si care se plangea ca legea darii in plata ii cauzeaza mari prejudicii. Motivul acestei atitudini non-combat a doamnei ex-ministru de finantate, ex-salariat la FMi si vice-guvernator wannabe al BNR, a fost acela al convingerii ca Raiffeisen are dreptate si ca va castiga procesul. E o pozitie pe care dna Dragu a repetat-o la o pseudo-conferinta tinuta in septembrie de dl W. Schauble, MF al Germaniei, eveniment sponsorizat de Raiffeisen.

Imediat dupa rectificarea din noiembrie, dl Ciolos ataca legea conversiei creditelor in CHF la Curtea Constitutionala. La presiunea, desigur, a BNR si a varfului de lance al lobby-ului bancar, Raiffeisen.

Cine nu stie, sa afle acum : presedintele Consiliului fiscal, cel care trebuie sa avizeze proiectele de buget si de rectificare a bugetului, este economistul sef al Raiffeisen. Una si aceeasi persoana. Care, desigur, nu este in niciun conflict de interese. Si nici nu a impus/sugerat dnei Dragu atitudinea non-combat din august-septembrie, si nici dlui Ciolos atacarea legii conversiei la Curtea Constitutionala. Nici vorba de asta. Exista un inpenetrabil zid de foc (fire wall) care il opreste pe domnul in cauza sa utilizeze informatiile confidentiale relative la buget in calitate de economist sef al unei banci comerciale. Toti tehnocreatii sunt dotati cu asemenea ziduri de foc, chiar daca azi sunt lucratori la Comisia Europeana, maine, ministri sau sefi de guvern, si poimaine directori executivi la Goldman Sachs. De asta ne plac tehnocreatii.

Ca sa nu mai vorbim ca dl gubernator al provinciei Romania nu putea sa preseze asupra tehnocreatilor din guvern pentru torpilarea legii conversiei si pentru atenuarea efectelor legii darii in plata. Nu, nicidecum. Nu este domnia sa seful bancii nationale a bancilor din Romania. E seful bancii centrale a Romaniei, totusi.

Cum sa nu ii venerezi pe acesti tehnocreati si, mai ales, pe acesti macro-prudenti?", scrie Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.