Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebi Ghiță lasă România în offside

captura tv
sebastian ghita

Fuga din țară a lui Sebastian Ghiță a destabilizat un întreg  sistem, altfel destul de solid. Însuși directorul operațional al SRI a trecut în rezervă în urma dezvăluirilor publicate „din exil”de către Sebi Ghiță.

Înregistrările cu Ghiță, publicate câtă vreme el era dat în urmărire internațională, au pus o presiune în plus pe serviciile noastre secrete. Subiectul dispariției sale nu putea fi scos de pe agenda publică tocmai din cauza acelor înregistrări care îl păstrau în atenția media.

Serviciile române de informații erau puse într-o situație delicată. În perioada în care încercau să îi dea de urmă lui Ghiță, acesta mai publica câte o înregistrare în care vorbea despre caracatița creată de Sistem. Însă acest test a fost trecut cu brio, Ghiță fiind prins într-o perioadă de timp relativ scurtă.

Citiți și: Cum o duc tinerii din România?

Cum spuneam încă din titlu, Ghiță a lăsat România în offside. Însă nu prin faptul că a reușit să părăsească țara câtă vreme se afla sub filaj și nici măcar pentru că a reușit să se ascundă o perioadă în afara țării. Orice sistem are vulnerabilitățile sale și pentru un om care până la un punct a fost parte integrată din sistem, reușita de a exploata aceste vulnerabilități era oarecum firească. Problema adevărată este aceea că, după ce a fost capturat în Serbia, Ghiță a reușit printr-o formă sau alta să se țină departe de extrădare.

Subiectul este unul sensibil și cu siguranță că în realitate s-au întâmplat mult mai multe lucruri decât se știe public. Însă au trecut aproape patru luni de la momentul capturării sale și deznodământul poveștii nu pare să se apropie prea curând.

Astăzi, tribunalul Prahova a amânat pentru a opta oară solicitarea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță. Motivul? Judecătorul din Serbia desemnat să participe la audiere prin videoconferință se află în concediu. Doar dacă luăm numărul de amânări în acest dosar ne putem da seama că, în realitate, situația este mai complicată decât se crede la prima vedere.

Serviciile de informații din România se bucură de o imagine pozitivă în plan internațional, activitatea acestora fiind lăudată în mai multe rânduri și pe bună dreptate. Mai toate crizele de securitate din România ultimilor 20 de ani au fost rezolvate într-o manieră profesionistă. De această dată însă, România se află în offside. Chiar dacă Sebi Ghiță nu mai publică înregistrări și numele său a ieșit oarecum din agenda publică de zi cu zi, problema rămâne. România este deocamdată incapabilă să aducă în țară unul dintre cei mai importanți fugari de după Revoluție. Chiar dacă procesul aducerii sale în țară ar trebui să fie unul transparent, probabil că doar peste mulți ani de zile vom afla care au fost motivele reale care au stat la baza amânării aducerii sale în România. Pentru că, în final, nu-mi fac nicio problemă că Sebastian Ghiță nu va ajunge în țară. Însă, ca de fiecare dată, timpul în care se rezolvă o problemă reprezintă o unitate de măsură importantă atunci când vorbim despre profesionalismul și valoarea unor servicii de informații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.