Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful ONU este catalizatorul în negocierile de reunificare a Ciprului

facebook.com
cipru

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit vineri în staţiunea alpină Crans-Montana din Elveţia pentru a da un nou impuls convorbirilor cu privire la Cipru, destinate să ducă la reunificarea insulei divizate timp de peste 40 de ani, relatează AFP, conform agerpres.

Negocierile - care au început miercuri - sunt văzute de ONU şi de analişti ca "cea mai buna şansă" de a încheia un acord de reunificare.

Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

Conform unei surse apropiate negocierilor, Guterres urmează să ceară liderilor ciprioţi greci şi turci să ia "decizii importante şi îndrăzneţe" pentru a se ajunge la un acord în timpul acestei conferinţe.

"Noi sperăm ca secretarul general să poată juca rolul de catalizator, încurajând părţile de a rezolva în cele din urmă ceea ce este unul dintre ultimele conflicte îngheţate din Europa", a spus această sursă.

Ciprul este divizat din 1974, când trupele turce au invadat partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat a ciprioţilor greci, care voiau să ataşeze insula Greciei, fapt ce a stârnit o vie îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce.

Ciprioţii turci trăiesc în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara şi unde staţionează circa 35.000 de soldaţi. Căştile albastre ale ONU controlează "linia verde", o zonă tampon demilitarizată ce separă cele două comunităţi.

O sursă diplomatică a declarat pentru AFP înaintea începerii negocierilor că Turcia ar fi dispusă să reducă cu 80% prezenţa sa militară, dar ministrul de externe turc, Mevlüt Cavusoglu, prezent la Crans-Montana, a negat joi orice plan de retragere a militarilor săi din insulă.

Decizie ISTORICĂ în Germania. Parlamentul aprobă căsătoriile gay

În pofida unor progrese, runda precedentă, care a avut loc în luna ianuarie în Elveţia, s-a soldat cu un eşec, părţile nu au putut să convină asupra securităţii viitorului stat, subiect ce a exacerbat şi mai mult tensiunile între delegaţiile cipriote rivale.

Reuniţi într-un hotel din Crans-Montana, o staţiune situată la 1.500 de metri altitudine, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi liderul ciprioţilor turci Mustafa Akinci au discutat vineri, înainte de sosirea secretarului general al ONU, în prezenţa emisarului special al Naţiunilor Unite în acest dosar, Espen Barth Eide.

De asemenea sunt prezenţi la Crans-Montana reprezentanţi ai trei puteri care "garantează" securitatea în insulă - Turcia, Grecia şi Marea Britanie, fostă putere colonială, care şi-a păstrat dreptul de a interveni militar.

Orice acord care ar putea fi încheiat la Crans-Montana va fi supus unui referendum în ambele părţi ale insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.