Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ 4 din 10 romani sunt convinsi ca au dusmani, iar printre cei mai mari sunt vecinii si rudele

sondaj

4 din 10 romani sunt convinsi ca au dusmani. Asta arata cel mai recent studiu IRES, care i-a intrebat pe oameni cine sunt dusmanii lor. In topul raspunsurilor sunt vecinii, rudele, sefii si chiar prietenii. "Dusmania este in genetica noastra culturala, ca popor", spun sociologii, care ne explica si de ce vede romanul in politicianul de la Bucuresti cel mai mare dusman al omului de rand.

Din 10 oameni, 4 spun deschis ca au dusmani. Iar cand sunt pusi sa-i arate cu degetul, romanii spun verde-n fata ca vecinii sunt pe primul loc. Uimitor este ca printre cei mai mari dusmani sunt rudele, urmate de sefi sau colegi. "E o vorba, cica "omul fara dusmani, e precum banca fara bani", e o chestie romaneasca. Trebuie sa ne aducem aminte ceea ce e in filonul cultural romanesc si, anume, Miorita. Cine erau dusmanii ciobanului nostru? Erau cei de aproape. De ce il dusmaneau? Avea oi mai multe, mandre si cornute. Prin cultura avand in vedere definitia sociologica. Tot ce transmitem noi nongenetic catre generatiile urmatoare. Si atunci transmitem chestia asta - "apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!". Ai grija de cei din jurul tau.", spune sociologul Gelu Dumitrică, anunţă ProTV.

Persoanele care declara ca au cei mai multi dusmani sunt din mediul rural, au un nivel de educatie mai scazut si locuiesc in judetele din Moldova.

Studiul celor de la IRES contine si un mesaj simbolic pentru politicieni. Acestia sunt considerati dusmani. Pe primul loc, cei de la Bucuresti, cu 64%, urmati de politicienii locali. Dusmanii sunt de multe ori chiar prieteni, in o treime din raspunsuri, dar exista si o sansa de impacare cu vrajmasii, spun 38% dintre oameni. Putini sunt totusi neatinsi de ura. Asa reiese si din cercetarea Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, care a fost facuta luna trecuta pe un esantion de 950 de persoane, cu o eroare de +/-3,2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.