Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic a distrus cu buldozerele o mănăstire din Siria

homs

Gruparea Statul Islamic a distrus o mănăstire din provincia Homs din centrul Siriei, într-un oraş localizat strategic şi pe care jihadiştii îl controlează de la începutul acestei luni, a anunţat joi organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Reuters. 

Jihadiştii au transferat de asemenea zeci de creştini capturaţi în timpul ofensivei lor într-un loc din apropierea bastionului său din nord-estul Siriei, a precizat OSDO, cu sediul la Londra. 

Membrii SI au folosit buldozere pentru a distruge mănăstirea situată în oraşul Qaryatain, pe care l-au capturat la începutul lunii august, a adăugat OSDO, precizând că avioanele de luptă ale guvernului sirian încă bombardează zona la două săptămâni după ce jihadiştii au pus mâna pe oraş. 

Qaryatain se află în apropierea unui drum care leagă oraşul antic Palmira de Munţii Qalamoun, de-a lungul graniţei cu Libanul. 

Statul Islamic câştigă teren în zonele deşertice la est şi sud de Homs, după ce a capturat Palmira în luna mai. 

Armata siriană a lansat o amplă contraofensivă pentru a recaptura oraşul, situat într-o regiune unde sunt localizate câteva din cele mai mare câmpuri gazeifere din Siria, însă până acum nu a înregistrat progrese semnificative. 

Jihadiştii au luat prizonieri 230 de persoane, dintre care zeci de familii de creştini, după ce au capturat Qaryatain, a relatat atunci OSDO. 

Dintre cei răpiţi, 48 au fost eliberaţi, iar 110 au fost transferaţi în provincia Raqqa, a cărei capitală, oraşul cu acelaşi nume, este bastionul jihadiştilor din Siria, a precizat joi organizaţia. 

Creştinii ar fi fost obligaţi să aleagă între a se converti la islam sau a plăti 'jizya', o taxă pentru non-musulmani, a adăugat OSDO, citând "surse bine informate". 

Nu se ştie nimic despre soarta celorlalte 70 de persoane capturate de SI după ocuparea oraşului Qaryatain. Printre prizonieri s-ar număra 45 de femei şi 19 copii, inclusiv 11 familii, potrivit OSDO, care monitorizează violenţele din războiul civil din Siria printr-o amplă reţea de surse de pe teren. 

Jihadişti ai Statului Islamic au decapitat un reputat arheolog în oraşul antic sirian Palmira şi i-au atârnat trupul de o coloană într-o piaţă din centrul sitului istoric, a anunţat marţi şeful pentru antichităţi din Siria.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.