Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stiti cati bani va datoreaza partidele politice? O institutie ar vrea sa nu aflati / DOCUMENT

de Răzvan Zamfir, jurnalist

E an electoral, astfel incat puseele de generozitate din zona politicului n-ar trebui sa ne surprinda. Si totusi, generozitatea se lasa asteptata. Intre timp, ne surprinde dispretul cronic al unor sefi de institutii publice, convinsi ca vor ramane ancorati in fotoliile de conducere indiferent de schimbarea primarilor sau a puterii politice. Este cazul Administratiei Fondului Imobiliar (AFI), institutie aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, responsabila, printre altele, cu gestionarea spatiilor oferite de stat partidelor politice. Si, desigur, cu incasarea chiriilor. V-ati intrebat vreodata ce sume platesc partidele drept chirie pentru sediile de sute de metri din zonele centrale ale Bucurestiului? Oare le achita la zi? Oare le achita vreodata? Surse din cadrul AFI sustin ca partidele sunt cei mai rau-platnici chiriasi ai statului. Si singurii pe care AFI refuza sa-i deranjeze. Toate acestea, in timp ce pentru mii de cazuri sociale nu se gaseste, niciodata, un spatiu disponibil. Raspunsul oficial al institutiei ne-a confirmat cele mai sumbre temeri: Omerta pare sa fie singura lege respectata.

O lege simpla, existenta in orice tara cu minime pretentii democratice, ne permite sa cerem raspunsuri institutiilor publice. Legea 544/2001, probabil cel mai bun prieten al jurnalistilor si cetatenilor implicati, e singurul argument in fata unor functionari care fie nu pot, fie n-au timp, fie, pur si simplu, nu vor. Exista insa si institutii publice pentru care legea e mai degraba orientativa. Pentru care, asa cum sugeram anterior, doar legea tacerii trebuie respectata.

Administratiei Fondului Imobiliar, institutie condusa de directorul general Mihai Enachescu, i s-a solicitat sa ofere cateva informatii esentiale pentru a intelege mai bine contributia partidelor politice la criza spatiilor locative din Bucuresti. In baza liberului acces la informatii publice, Administratiei Fondului Imobiliar i s-a cerut sa precizeze ce spatii a inchiriat partidelor politice, contra ce sume lunare si ce restante de plata au respectivele partide.

Potrivit informatiile noastre, obtinute pe surse si confirmate sub rezerva anonimatului de angajati din cadrul AFI, sistemul e putred de la un capat la altul, pe toate planurile. In primul rand, chiriile stabilite pentru sediile partidelor sunt intotdeauna sub limita bunului simt, nu doar al pietei – vorbim uneori de cateva zeci, alteori sute de lei, pentru spatii centrale de zeci, respectiv sute de metri patrati -, apoi nici macar aceste chirii ridicole nu sunt achitate la timp. Dincolo de toate, in timp ce mii de oameni disperaţi asteapta zilnic un raspuns de la primarie pentru un spatiu social, fie si o simpla camera, partidelor politice le sunt puse la dispozitie sedii, chiar sedii secundare inutile, acolo unde organizatia avea deja un imobil.

V-ati imagina ca exista partide care au inchiriat de la AFI garsoniere in blocuri de locuinte? Ei bine exista. Si ar fi ciudat sa nu existe, din moment ce unui astfel de partid i se percepe o chirie mai mica decat intretinerea la un apartament modest.

Pe scurt, pentru confirmarea oficiala a tuturor acestor informatii am adresat Administratiei Fondului Imobiliar o solicitare scrisa, pe data de 14 iulie a.c. Potrivit legii, pe 14 august, cel mai tarziu, AFI ar fi trebuit sa comunice raspunsul. Pe 17 august, am comunicat AFI ca termenul prevazut de lege a fost depasit. Emotionati de invocarea sanctiunilor prevazute de L544/2001, oamenii domnului Enachescu au emis, pe 8 septembrie, un fel de raspuns.

„(...) Va facem cunoscut ca datele solicitate au fost comunicate Primariei Municipiului Bucuresti, Serviciul pentru Relatia cu Mass-Media”, ne scria domnul director general Enachescu.

Pe scurt, presa intreaba, Enachescu de la AFI raspunde, dar nu jurnalistilor, ci superiorilor sai.

Pe de-o parte, ne-am putea explica strategia adoptata, mai ales in cazul unui om neobisnuit sa fie intrebat despre spatiile pe care le gestioneaza si banii pe care ii incaseaza. A pasat raspunderea mai sus, convins fiind ca nimeni din zona politica, indiferent de culoarea politica, nu-si doreste ca informatiile sa devina publice.

Pe de alta parte, Gabriela Firea, ca fost jurnalist, ar trebui sa inteleaga foarte bine ce „favor” i-a facut subalternul sau, Mihai Enachescu: directorul tocmai ne-a confirmat ca informatiile centralizate - informatii publice, repet - sunt trimise Primariei Generale, pentru ca el, responsabilul cu incasatul chiriei de la partide, nu vrea sa le ofere presei.

Pana va imaginati dumneavoastra motivul, Gabriela Firea are o ocazie buna sa demonstreze ca nu contribuie la musamalizare. Deci, cifrele, doamna primar!

content-image

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.