Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg se declară 'extrem de îngrijorat' de înmulţirea atacurilor cibernetice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu apărut joi într-un ziar german, că este 'extrem de îngrijorat' de înmulţirea cu 60% anul trecut a atacurilor cibernetice împotriva Alianţei şi a atras atenţia asupra unor posibile manipulări în cadrul unora dintre viitoarele alegeri din Europa, transmite AFP, conform agerpres.

"Conform ultimelor noastre analize, anul trecut s-au produs lunar, în medie, 500 de atacuri cibernetice periculoase lansate împotriva instalaţiilor NATO", a spus Stoltenberg pentru cotidianul conservator Die Welt.

Citeşte şi: CIA devine mai transparentă şi publică procedurile de culegere a informaţiilor

Aceasta înseamnă o creştere de 60% comparativ cu numărul de atacuri comise în 2015, a explicat el.

"Sunt extrem de îngrijorat în faţa acestei evoluţii", a adăugat Stoltenberg. Chestiunea "apărării cibernetice va juca un rol important la viitorul summit NATO (care în acest an va avea loc la Bruxelles - n.r.). Trebuie să ne consolidăm în continuare eforturile în acest domeniu", a insistat el.

Majoritatea atacurilor "nu au venit de la persoane private", ci au fost "susţinute de instituţii de stat din alte ţări", a adăugat el, fără a preciza care au fost acele ţări, în contextul în care Rusia a fost acuzată recent de SUA şi Germania că a comis atacuri informatice împotriva lor. Moscova a respins aceste acuzaţii.

Atacurile cibernetice comise împotriva NATO "pot aduce daune dispozitivului de apărare" al Alianţei şi "afecta activitatea trupelor noastre armate", a spus fostul premier norvegian, care a atras în acelaşi timp atenţia asupra unor posibile manipulări de date la viitoarele scrutine majore prevăzute pentru 2017, precum cele din Germania, Franţa şi Olanda, toate membre ale NATO.

Stoltenberg a respins totodată criticile viitorului preşedinte american Donald Trump, conform căreia Alianţa "nu s-ar fi ocupat de terorism". "Germania este deja angajată puternic în lupta împotriva terorismului internaţional", a insistat secretarul general, exprimându-şi dorinţa de a lucra cu Trump, care va fi învestit vineri.

"Sunt absolut convins că SUA vor continua să garanteze fără rezerve" angajamentul lor în cadrul NATO, a adăugat Stoltenberg, care a mai spus că a vorbit la telefon cu Trump. "Mi-a spus extrem de clar că SUA îşi vor continua angajamentul cu NATO", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.