Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, măsură dură pentru medicii care practică întreruperi de sarcină după săptămâna 20

rfi.ro
medici

Camera Reprezentanţilor a SUA, majoritar republicană, a adoptat marţi o propunere de lege ce ar pedepsi medicii care practică întreruperi de sarcină după săptămâna 20, transmite AFP, conform agerpres.ro

Sursa citată notează însă că măsura nu este o prioritate pentru Senat, camera superioară a Congresului, unde viitorul său este incert. 

Preşedintele Donald Trump susţine iniţiativa şi ar promulga legea dacă aceasta ar fi adoptată de Congres, a anunţat Casa Albă. 

Parlamentarii americani vor să pedepsească medicii care intervin, şi nu femeile, cu până la cinci ani de închisoare, în cazul efectuării unui avort după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. Ar face excepţie cazurile de viol, incest sau cele în care viaţa femeii este pusă în pericol. 

Republicanii apreciază, citând lucrări ştiinţifice contestate de asociaţiile partizane ale întreruperilor voluntare de sarcină, că fetuşii sunt capabili să simtă durerea începând din a 20-a săptămână după fecundare. 

Cvasitotalitatea republicanilor (234 contra 2) au votat în favoarea textului, în timp ce opoziţia democrată s-a exprimat contra, cu excepţia a trei aleşi. 

"Restrângând accesul femeilor la avorturi legale şi sigure, republicanii privează milioane de femei de dreptul lor fundamental de a lua deciziile ce li se potrivesc, lor şi familiilor lor", a protestat directoarea generală a Partidului Democrat, Jess O'Connell. 

Potrivit institutului Gallup, în mai 2017, 29% dintre americani erau favorabili dreptului la avort în orice circumstanţă, 50% în anumite situaţii, în timp ce 18% ar dori interzicerea totală. 

Dreptul la avort în Statele Unite datează din 1973, în urma unei decizii a Curţii Supreme ce a fixat ca limită punctul de "viabilitate" a fetusului, şi nu un număr specific de săptămâni, iar democraţii subliniază că, din acest punct de vedere, propunerea republicană de lege este neconstituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.