Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, profund dezamăgite de decizia Kurdistanului. Consecințele sunt sumbre pentru regiune

Crescent International
Kurdistan

SUA sunt "profund dezamăgite" faţă de desfăşurarea, luni, a referendumului asupra independenţei Kurdistanului irakian, apreciind într-un comunicat că aceasta "va creşte instabilitatea şi dificultăţile" în regiune, potrivit AFP, scrie agerpres.ro

"Statele Unite sunt profund dezamăgite de decizia guvernului regional din Kurdistan de a organiza astăzi (luni) un referendum unilateral asupra independenţei", se menţionează într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA. 

De asemenea secretarul general al ONU, Antonio Guterres şi-a exprimat "preocuparea faţă de posibilele consecinţe destabilizatoare ale referendumului" care a avut loc luni în Kurdistan în Irak, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

Un român a ajuns în Bundestag: Dezvăluiri despre politicianul de la AfD


Şeful ONU "respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Irakului şi consideră că toate problemele dintre guvernul federal şi guvernul regional din Kurdistan trebuie soluţionate prin dialog şi compromisuri constructive ", adaugă acesta într-o declaraţie. 

Referendumul privind independenţa organizat luni de autorităţile din Kurdistanul irakian - o regiune care beneficiază deja de o largă autonomie - a fost denunţat puternic de Bagdad şi de ţările din regiune, cu excepţia Israelului, care au ameninţat cu represalii. 

Liderul kurd Massoud Barzani a declarat că o victorie a taberei "Da" nu va fi urmată imediat de o declaraţie de independenţă, ci va marca începutul unor "discuţii serioase" cu guvernul central. Cu toate acestea, parlamentul irakian a votat deja o rezoluţie prin care solicită trimiterea armatei în zonele disputate, controlate de forţele kurde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.