Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni majore în Marea Chinei de Est. Japonia avertizează China: Nu putem tolera

Senkaku Diaoyu Tiaoyu Islands

Ministrul de externe japonez a acuzat marţi China că este responsabilă de deteriorarea relaţiilor bilaterale, ca urmare a incursiunilor repetate a vaselor chineze în zona insulelor administrate de Japonia, relatează AFP.

Vezi și: Probleme mari în PMP. UNPR-iștii amenință că pot schimba foaia/ SURSE

"Situaţia relaţiilor între cele două ţări se agravează serios (...) din cauza părţii chineze care vrea să modifice faptele în mod unilateral", a declarat ministrul Fumio Kishida ambasadorului chinez la Tokyo, Cheng Yonghua, convocat special pentru aceasta în cursul dimineţii, potrivit unui comunicat oficial. 

Şeful diplomaţiei nipone a denunţat afluenţa în ultimele zile a vaselor de pescuit şi a navelor oficiale chineze în regiunea insulelor Senkaku, "în pofida protestelor emise de Japonia", potrivit textului. 

Senkaku, insule nelocuite din Marea Chinei de Est, sunt administrate de Tokyo, dar Beijingul le revendică de mai multe decenii sub denumirea de Diaoyu, potrivit AFP.

Citește și: Lira sterlină a luat-o razna: dezastru în Marea Britanie, după Brexit

"Nu putem tolera acţiuni unilaterale care agravează tensiunile", a afirmat Kishida, adresându-i-se diplomatului chinez. Nave chineze continuă zi de zi să se apropie de Senkaku, intrând uneori în apele teritoriale. 

Sâmbătă, cel puţin 230 de vase de pescuit şi şase nave ale gărzii de coastă chineze au fost reperate în largul acestor insule. Acest incident urmează unei alte intruziuni faţă de care diplomaţia japoneză a protestat deja oficial.

Vezi și: Rareș Bogdan, atac neașteptat la adresa lui Mugur Isărescu

Tensiunile legate de aceste insule şi stânci, situate în sudul arhipelagului nipon, reapar din timp în timp, atingând uneori niveluri alarmante, relatează France Presse. AGERPREScontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.