Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan, EXASPERAT: Complicitatea SRI-DNA a înghiţit o generaţie

F. P.
tolontan

Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor, este unul dintre jurnaliştii care au coordonat anchete devenite dosare în justiţie. Nu toate anchetele au fost însă luate în seamă de servicii şi parchete, iar Tolontan se declară exasperat de amânarea de 15 ani a anchetelor DNA la Loteria Română în cazul contractului cu grecii de la Intralot. Reacţia jurnalistului vine la o zi după apariţia informaţiilor despre o nouă anchetă DNA la Loterie.

"De la Loterie, atît Intralot, cît și alte firme au cîștigat sute de milioane de euro în ultimii 15 ani. De zeci de ori am scris despre tulburele hîrtii prin care Intralot lua parte din cifra de afaceri a Loteriei pentru că a informatizat compania. A fost un contract exemplar prin pagubele produse. Și e rușinos că a fost nevoie de 15 ani pentru ca investigaţiile procurorilor să treacă dincolo de afacerea punctuală Copos – Cristea. Ne e penibil să ne lăudăm singuri, dar adevărul e că în Loteria 1 procurorii au inserat articole din ziare ca probe ale contextului afacerilor dintre cei doi. Le găsiți în dosar dacă nu credeți! Așa puteau face și în celelalte cazuri, însă nu s-a vrut.

În combinații erau băgați pînă la gît atît Sokratis Kokkalis, patronul lui Intracom și vechi client al afacerilor cu România lui Ceaușescu, cît și tot soiul de grei din serviciile și ministerele de la București. Cînd se bășică SRI sau DNA că de ce sîntem suspicioși, uite un motiv în plus! Jumătate din timpul unei generații a fost înghițit de complicitatea voastră. În cazul acesta, 15 ani de tăcere. În altele, 25 de ani! Exasperați, unii dintre oamenii care au vorbit cu noi au ales să se care în străinătate.

Și nu e vorba că n-ați fi știut, pentru că informații aveați și în interior, atît de multe că v-ați umilit și cenzurat profesional pînă și propriii oameni, destui dintre ei făcîndu-și onest datoria.

Dar, ca instituții, Serviciile secrete și Parchetele au acumulat o imensă datorie.

Nici în cea mai proastă dispoziție a sa, „Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-șchiop”, presa română n-a închis ochii așa cum au făcut Serviciile și Parchetul! Nu sîntem nici deștepți, nici infailibili. Dar așa cum ne-am priceput, cu erorile și subiectivitățile noastre, cărînd în spate toți agenții acoperiți pe care ni i-ați infiltrat în redacții, am documentat o groază de abuzuri pe care voi le-ați ignorat.

Nu discutăm aici de întîrzieri de un an, doi. Acestea sînt normale, că ziariștii scriu, iar procurorii trimit oameni în instanță, e cu totul altă responsabilitate, care cere timp, răbdare, probe. Discutăm nu de ani, ci de generații! (...)", scrie Cătălin Tolontan pe tolo.ro.

Vezi şi: Noul fir pe care DNA îl urmărește la Ministerul Finanțelor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.