Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump și Clinton, marii câștigători ai așa-numitei 'super marți'

cnbc.com
hillary trump

Miliardarul Donald Trump a triumfat marti în cadrul a cinci alegeri primare republicane organizate pe coasta de est a SUA, în timp ce Hillary Clinton a câstigat patru scrutine în tabara democratilor, distantându-se decisiv de rivalul sau Bernie Sander, în asa-numita 'super marti' ('Super Tuesday'), ziua în care s-au desfasurat concomitent alegeri primare în cinci state, relateaza AFP.

Trump a repurtat victorii în Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut si Rhode Island, detasându-se la mare distanta de principalii sai contracandidati - senatorul de Texas, Ted Cruz, si guvernatorul de Ohio, John Kasich. Astfel, el a obtinut peste 50% din voturi în fiecare dintre cele cinci state.

Hillary Clinton a câstigat în marile state Maryland si Pennsylvania, precum si în Connecticut si Delaware. Senatorul de Vermont, Bernie Sanders, nu a câstigat decât în micul stat Rhode Island.

În cele cinci state, contraofensiva fortelor republicane opuse lui Donald Trump a esuat în mod dramatic. 'Ma consider candidatul natural' pentru a prezenta Partidul Republican în alegerile prezidentiale, a proclamat triumfator omul de afaceri, adaugând ca ambii sai contracandidati nu mai au sanse de câstig.

Dar batalia se muta acum în statele cel mai putin favorabile miliardarului, începând cu Indiana, într-o saptamâna. Pentru omul de afaceri important este nu doar sa câstige alegerile primare ramase: el va trebui sa se impuna cu un procentaj foarte mare în ultimele 10 scrutine pentru a aduna 1.237 de delegati si a obtine învestitura în mod incontestabil înaintea conventiei din Cleveland, din iulie. El ar trebui sa încheie ziua de marti cu adeziunea a cel putin 945 de delegati.

Strategia contracandidatilor sai vizeaza sa-l opreasca înainte de a obtine numarul necesar de delegati pentru o nominalizare directa, provocând astfel un eveniment fara precedent în ultimii 40 de ani: o conventie de învestitura 'disputata', la care delegatii sa voteze ori de câte ori este cazul pentru a genera o majoritate absoluta.

Dar 'este greu de imaginat ca Trump va pierde învestitura în acest stadiu', a declarat pentru AFP Robert Boatright, politolog la Universitatea Clark din Massachusetts. În opinia sa, chiar si în lipsa câtorva delegati, el va ajunge sa convinga unii delegati independenti sa i se alature la Cleveland.

Dornic sa nu mai divizeze voturile republicanilor anti-Trump, John Kasich îi va lasa teren liber lui Ted Cruz în Indiana.

Cu cele patru victorii ale sale de marti, Hillary Clinton dispune de un avantaj aproape de neegalat în fata lui Bernie Sanders, care are nevoie sa câstige aproximativ 85% dintre delegatii ramasi pentru a o depasi.

Vorbind în Philadelphia si în Pennsylvania, unde va avea loc conventia democrata în iulie, Hillary Clinton s-a comportat ca o învingatoare, intrând pe scena în sunetele 'Eye of the Tiger', melodia din filmul 'Rocky', întinzându-le o mâna alegatorilor lui Bernie Sanders. '(...) Ceea ce ne uneste este mai important decât ceea ce ne desparte' , a lansat ea.

Clinton i-a atacat pe republicani si pe Trump, în speta, pentru pozitia lor antimusulmana, negarea schimbarilor climatice sau contestarea dreptului la avort. 'În loc sa-i lasam sa ne duca înapoi, sa proiectam America în viitor', si-a îndemnat alegatorii Hillary Clinton, însotita de sotul sau, fostul presedinte Bill Clinton.

Bernie Sanders recunoaste ca sansele sale sunt acum mici, dar a promis sa ramâna în cursa pâna la sfârsitul anului, mai ales pentru alegerile primare din California, la 7 iunie, cele mai importante în privinta numarului de delegati.

Luând cuvântul la un miting din Virginia de Vest, el nu a facut nicio aluzie la o eventuala retragere. 'Aproape toate sondajele arata ca noi l-am batut pe Trump', a spus el. Dar Sanders si-ar putea revizui strategia pentru sfârsitul campaniei, vizând posibil un rol-cheie în elaborarea platformei oficiale a Partidului Democrat.

Hillary Clinton încheie asa-numita 'super marti' cu adeziunea a peste 2.000 de delegati fata de 1.300 pentru Bernie Sanders, dintr-o majoritate necesara de 2.383.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.