Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia trimite două nave militare şi un submarin pentru monitorizarea unui vas de foraj lângă Cipru

turcia

Turcia a trimis două nave militare şi un submarin pentru a monitoriza un vas de foraj în estul Mediteranei, a anunţat joi armata, o acţiune ce ar putea spori tensiunea cu Ciprul după ce discuţiile de reunificare au eşuat săptămâna trecută, relatează Reuters. Lucrările de foraj, o obligaţie contractuală între Cipru şi compania petrolieră franceză Total, intervin la o săptămână după eşecul discuţiilor pentru reunificarea insulei divizate, împărţită între etnici ciprioţi greci şi ciprioţi turci.

Ankara a anunţat că va lua măsuri împotriva Ciprului, care s-a angajat în explorări de gaz şi petrol în jurul insulei. Ea afirmă că resursele de hidrocarburi din apele din jurul insulei divizate ar trebui să aparţină ambelor părţi. Armata turcă a anunţat că a desfăşurat fregate şi un submarin în estul Mediteranei pentru "a garanta securitatea transportului de petrol". O altă fregată a fost trimisă pentru a monitoriza un vas de foraj în largul coastelor Ciprului, a adăugat armata.

Ministerele Energiei şi de Externe din Turcia lucrează împreună pentru a planifica paşii împotriva măsurilor unilaterale ale părţii greceşti, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, fără a oferi detalii cu privire la ceea ce ar putea implica aceşti paşi. Nava de foraj "West Capella", contractată de compania franceză Total şi compania italiană Eni, se pregăteşte să înceapă explorările de gaz în această săptămână, conform Agerpres. Turcia, care a invadat nordul Ciprului in 1974 ca răspuns la o scurtă lovitură de stat inspirată de Grecia, consideră că guvernul recunoscut pe plan internaţional al insulei nu are jurisdicţie pentru explorarea hidrocarburilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.