Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tusk spune că Brexitul va fi ireversibil dacă aşa vrea Londra

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat joi că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va fi ireversibilă dacă aceasta este decizia guvernului britanic şi a insistat că negocierile pe acest subiect nu vor începe până ce Londra nu va cere oficial declanşarea procedurii Brexitului, transmite EFE, potrivit agerpres.

"Dacă va fi sau nu ireversibil, aceasta depinde doar de britanici. Eu aş fi cel mai fericit să fie reversibil", a spus Tusk, într-o conferinţă de presă la summitul european care are loc joi şi vineri la Bruxelles, o reuniune la care participă pentru prima dată şefa guvernului britanic, Theresa May.

Citeşte şi: Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Donald Tusk a indicat că ar prefera ca UE să continue cu 28 de membri, dar a subliniat că "după decizia Regatului Unit, trebuie să respectăm rezultatele referendumului", cu referire la consultarea populară din 23 iunie în care câştig de cauză a avut ieşirea din UE, sprijinită de 51,9% dintre britanici.

Theresa May a reiterat dorinţa de a părăsi Uniunea şi a confirmat că va activa, înainte de finalul lunii martie 2017, articolul 50, care permite iniţierea procesului.

Citeşte şi: Amendă RECORD pentru un fost premier. Toată averea i-a fost CONFISCATĂ

În acest sens, Tusk a precizat că nu vor exista negocieri până la activarea articolului 50 şi a explicat că, prin urmare, în prima zi a summitului UE, joi, nu s-a discutat despre Brexit.

"Cu toate acestea, principiile de bază, adică piaţa unică şi indivizibilitatea celor patru libertăţi ale UE rămân angajamentul nostru ferm", a adăugat el, reamintind poziţia adoptată de Uniune de când au fost cunoscute rezultatele referendumului.

Citeşte şi: Militanţii Stat Islamic au preluat controlul asupra unor puncte cheie din Kirkuk LIVE

Odată ce se începe procedura de ieşire, a explicat Tusk, membrii UE se vor reuni în 27 pentru a discuta strategia pentru aceste negocieri ce s-ar putea prelungi până la doi ani şi ar trebui să redefinească relaţia UE cu Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.