Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a ajuns la un nou acord cu Turcia în privinta gestionarii crizei migratiei

juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat marti ca liderii europeni au ajuns la un acord cu Turcia în privinta reducerii numarului de imigranti clandestini care vin în Grecia, în urma discutiilor de la summitul de luni de la Bruxelles, informeaza site-ul postului Deutsche Welle, potrivit Mediafax.

"Facând ceea ce intentionam, vom distruge modelul de afaceri al traficantilor de persoane care exploateaza suferinta persoanelor si vom impune ca sigura modalitate viabila de a ajunge în Europa este cea oferita de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio încurajare a cetatenilor sirieni de a plati traficantilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee. Daca vei face asta ca imigrant, nu numai ca vei fi trimis înapoi în Turcia, dar vei fi plasat la finalul listei pentru repartizarea imigrantilor", a declarat Juncker, explicând ca în baza noului acord Turcia va trebui sa primeasca înapoi toti imigrantii clandestini care ajung în Grecia, inclusiv cetatenii sirieni.

"Pentru fiecare imigrant sirian reprimit, unul va fi repartizat în UE direct din Turcia", a subliniat Juncker.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat luni liderilor celor 28 de state UE înca trei milioane de euro si accelerarea procedurilor pentru ridicarea restrictiilor de calatorie în cazul cetatenilor turci în UE, în schimbul reprimirii tuturor imigrantilor clandestini care ajung în Grecia din Turcia, inclusiv a cetatenilor sirieni. De asemenea, premierul turc a solicitat si reluarea discutiilor privind aderarea Turciei la UE.

Dupa ce liderii europeni "au primit cu bunavointa" propunerile Turciei, presedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat ca detaliile legale ale întelegerii anuntate marti vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc saptamâna viitoare, în perioada 18-19 martie. "Suntem constienti ca acum avem o solutie", a declarat Tusk.

Anul trecut, Turcia a acceptat în schimbul unei sume de trei milioane de euro sa retina imigrantii din tara, unde se afla deja peste doua milioane de refugiati. Cei mai multi imigranti care ajung în Grecia, principala poarta de intrare în UE, provin din Turcia, dupa ce traverseaza Marea Mediterana.

Dar numarul de imigranti a înregistrat scaderi prea mici în ultimele luni, partial si din cauza temperaturilor scazute, ceea ce a impus reevaluarea întelegerii încheiate cu Turcia.

În Grecia, care ar putea sa se confrunte cu o criza umanitara majora dupa cum au avertizat oficialii greci, se afla zeci de mii de imigranti blocati, care nu pot trece frontiera pentru a ajunge în Macedonia, care a impus restrictii privind accesul imigrantilor pe teritoriul tarii în încercarea de a reduce fluxul acestora.

În cadrul summitului de luni, liderii europeni au convenit asupra închiderii rutei balcanice, tranzitata de imigrantii clandestini pentru a ajunge în state din vestul Europei, precum Germania care anul trecut a înregistrat 1,1 milioane de solicitari de azil.

Peste 131.000 de imigranti au sosit în Europa în primele doua luni ale anului, mai mult decât în prima jumatate a anului trecut, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.