Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR continuă procesele: A venit rândul AEP

Inquam Photos / Octav Ganea
USR Nicusor Dan Cristian Ghinea

Așa cum a obișnuit, USR dă în judecată orice instituție care nu-i face pe plac. De data aceasta, a venit rândul AEP. Asta pentru că Autoritatea a decis să nu returneze formațiunii 640.000 de lei din campania electorală.

Nicușor Dan, președintele USR, spune că banii reprezintă donatiile primite prin platforma Finanțare Politică construită de Asociaţia G2 şi plăţi către Google şi Facebook. În plus, deși liderii USR spuneau că țin la instituțiile statului când alții le atacu, lansează acuzații grave la adresa AEP.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

”Motivul AEP este că toate acestea nu au semnăturile olografe ale donatorilor, Google şi Facebook! Decizia AEP ne întoarce în secolul trecut, într-o perioadă apusă când plăţile electronice erau abia la început şi supuse neîncrederii.

Din păcate, acţiunea acestei instituţii - pe care am considerat-o ca având un rol modernizator în procesul electoral- pune sub semnul întrebării, pentru viitor, posibilitatea ca un partid să fie susţinut, prin contribuţii, de către cetăţeni. Şi nu orice fel de cetăţeni, ci chiar segmentul cel mai activ din populaţie, acela care nu are timpul necesar să compleze un vraf de hârtii când există opţiunea globală de a dona, pentru orice cauză, cu un simplu click.

Citește și: Fata de 9 ani care și-a schimbat sexul în 2012, pe coperta „National Geographic” / FOTO

Decizia demonstrează că AEP, precum vechii politicieni, nu poate concepe că un partid poate strânge puţini bani de la mulţi donatori şi obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanţatori. Ştim foarte bine cât de mult rău a făcut şi face în continuare politicii româneşti această practică. USR nu o va accepta niciodată şi va continua să strângă donaţii prin instrumentele online, chiar cu riscul să nu beneficieze de posibilitatea legală a rambursării sumelor cheltuite în campaniile electorale.

Credem că instrumentul online utilizat, platforma Finanțare Politică construită de Asociaţia G2, cu consultarea AEP, este cel mai democratic şi mai transparent mod de finanţare politică şi că acesta este perfect în acord cu legea. În plus, toate informaţiile electronice care privesc identitatea donatorilor au fost puse la dispoziţia AEP: datele de identificare ale plăţilor, actele de identitate ale donatorilor, declaraţiile electronice ale celor care au donat precum şi declaraţiile semnate ale persoanelor din partid care au verificat dacă persoana care a donat este cea din cartea de identitate.

Citește și: STUDIU Creierul ajunge la maturitate chiar când ne luăm buletinul

USR va contesta decizia AEP pe care o consideră ilegală. Sperăm ca justiţia să facă dreptate nu atât USR, ci miilor de cetăţeni care au donat cu bună credinţă pentru noi şi cărora le mulţumim.

De asemenea vom face amendamente astfel încât posibilitatea de a face plăţi electronice să fie clarificată în legislaţia în vigoare privind finanţarea partidelor politice.”, e mesajul lui Nicușor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.