Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Alina Bica și-a luat statut de refugiat politic în Costa Rica

facebook.com
Udrea Bica

Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, merge pe urmele Elenei Udrea. După ce au plecat împreună în Costa Rica, Alina Bica a cerut și ea statut de refugiat politic. Alina Bica a primit statutul de refugiat politic până în luna ianuarie 2019.

Avocatul Alinei Bica a explicat în fața judecătorilor de la ICCJ că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica încă din luna ianuarie a acestui an și a solicitat ca Alina Bica să fie audiată de judecători prin videoconferință în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.

Avocatul Alinei Bica a explicat în instantă că, din cauza problemelor de sănătate, clienta sa are interdicție să zboare cu avionul timp de trei luni. De asemenea, din cauza condițiilor meteo, în această perioadă a anului nu se organizează curse maritime.

Avocatul a depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară, nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu sunt croaziere maritime pe care să le poată folosi. În plus, a arătat avocatul, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale. 

"Nu există o rută maritimă la ora actuală, un transatlantic pentru croaziere. Pe spate are cercuri ca urmare a unor lovituri. Are o leziune la coloană", a susţinut Trăilă. 

Apărătorul a anunţat că Alina Bica a primit în luna ianuarie 2018 statutul de refugiat politic în Costa Rica, cu reşedinţa în San Jose. Ea are un carnet provizoriu de refugiat politic valabil pe un an, care expiră în ianuarie 2019, a indicat el. 

Pe de altă parte, Doru Trăilă a recunoscut că documentele prezentate în instanţă au fost trimise prin mail unei jurnaliste, Sorina Matei, iar el le-a luat de la aceasta. 

De asemenea, avocatul a cerut ca presa să nu mai participe la acest proces, invocând faptul că datele prezentate în apărarea Alinei Bica sunt confidenţiale. 

El a solicitat judecătorilor şi trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii să spună dacă a existat un plan comun de anchetă în acest dosar în baza protocolului de cooperare semnat între Parchetul General şi SRI. 

Procurorul de şedinţă a solicitat respingerea cererilor făcute de avocat, arătând că Bica a invocat faptul că are dureri lombare încă din decembrie 2017 şi nu s-a constatat o modificare de atunci. 

"Inculpata a părăsit ţara de jumătate de an. Documentele prezentate în instanţă nu justifică o imposibilitate de a se prezenta. Se doreşte tergiversarea judecării cauzei. Toată lumea a constatat că probele au fost administrate în condiţiile legii, iar ancheta se bazează pe probe testimoniale", a declarat procurorul. 

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. 

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu. 

Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.