Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a pierdut din nou Victor Ponta

Inquam Photos / Octav Ganea
ponta parlament gesturi

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Hotnews:

La doua zile distanta de victoria lui Liviu Dragnea, e cazul sa aruncam o privire in tabara invinsilor. Mult spus tabara, sa-i zicem mai bine grupare. In fruntea gruparii s-a instalat rapid Victor Ponta,  perceput rapid drept creierul mutarilor menite sa-i slabeasca liderului PSD autoritatea si puterea de negociere in zilele premergatoare votului din Parlament. El este astazi marele invins, inca o infrangere grea pentru fostul premier prabusit de la varful puterii in urma protestelor declansate de tragedia din clubul Colectiv din toamna lui 2015. Unde a gresit de aceasta data?
Dupa esecul din noiembrie 2014 in fata lui Klaus Iohannis si pierderea functiei de prim-ministru un an mai tarziu, este al treilea mare rateu contabilizat intr-un interval relativ scurt de Victor Ponta. In iulie 2015 a demisionat din functia de presedinte al PSD, explicand ca nu va mai ocupa o functie in partid pana la rezolvarea problemelor din justitie. Era convins, probabil, ca puterea va ramane oricum la el in urmatorii ani cat timp sta in functia de prim-ministru. Daca ar fi stiut ca peste cateva luni apare o lebada neagra care avea sa-l dea jos de la Guvern, cu siguranta nu i-ar fi cedat atat de usor locul lui Dragnea. Eternul numar doi din umbra lui Ponta a fost ales presedintele PSD pe 12 octombrie 2015, asadar cu numai trei saptamani inainte de tragedia de la Colectiv.
Din acest moment, Dragnea si-a izolat treptat rivalul in partid, incat la alegerile generale din 2016 Ponta s-a vazut silit sa joace impreuna cu Ghita sceneta rupturii pentru a-l determina pe noul lider PSD sa-i accepte candidatura la Parlament pe un loc eligibil. Dupa acest episod, Dragnea l-a marginalizat pe fostul premier, exclus total din viata partidului. Nu i-a oferit nici o functie dupa marea victorie de anul trecuti, ci l-a tinut pe tusa cat mai departe de putere. Asa se explica setea lui Ponta de revansa. Convins in sinea lui ca popularitatea de care se bucura in partid este mai mare decat a lui Liviu Dragnea, a pandit momentul potrivit pentru a reveni la varf, l-a subminat pe Dragnea cat a putut si a jucat cartea opozitiei interne.
Pe masura ce relatiile dintre Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea s-au tot racit dupa ordonanta 13, Victor Ponta a inteles repede ca o alianta de conjuctura cu premierul, politician slab si fara anvergura politica, il poate ajuta sa ia puterea din mainile liderului PSD. Din acest motiv s-a apropiat de Grindeanu si s-a aratat dispus sa-l ajute cu sfaturi, cu oameni si cu talentul sau real de politician. Ca un general care-si cunoaste bine soldatii, Ponta a contat pe oportunismul pesedistilor (si al politicienilor in general), pe usurinta cu care pot fi cumparati pentru a trada, pe forta de convingere a celui care tine in mana biciul si zaharelul. Din toate aceste motive a lasat prudenta la o parte si a iesit in fata la razboi deschis, dupa ce Dragnea a incercat intr-o prima faza sa-l determine pe Grindeanu sa plece singur sub presiunea demisiei in bloc a ministrilor. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Guvernul-marionetă a picat sub loviturile primite din interiorul PSD. Moțiunea de cenzură a fost votată de 241 de parlamentari. Dacă ar fi fost cu 9 mai puțini, Grin­deanu ar fi rămas, iar Dragnea, grav rănit, s-ar fi retras pe aliniamentul Giurgiu-Teleorman-Olt.
Balanța au înclinat-o cei 15 deputați din Grupul Minorităților (altele decât cea maghiară). Ei au adus cele 9 voturi decisive, ba și câteva pe deasupra. Soarta guvernării în România a fost decisă de Pambuccian, Zisopol, Firczak, Ghera, Adnagi, Furic, Grosaru, Vexler, Vasile, Ibram, Ignat, Petrețchi, Stoica, Popescu și Csokany. Un armean, un grec, un rutean, un croat, un sârb, un slovac, un italian, un evreu, un țigan, un turc, un rus lipovean, un ucrainean, un albanez, o macedoneancă și o bulgăroaică.
Legea asigură 17 mandate de deputat minorităților mărunte din România. Germanul Ganț și poloneza Lon­gher au lipsit de la vot. Ceilalți 15 au mers masiv, ca de obicei, cu Puterea. Iar, în acest context, Puterea este Dragnea.
Acum se vede, o dată în plus, cât de irațională este această lege. 17 locuri din 328 înseamnă 5,2%. Altfel spus, un veșnic partid parlamentar, trecut din oficiu peste pragul de 5%. Cu 5,2% din Camera Deputaților, respectiv 3,7% din întregul Parlament poate fi înclinată balanța majorității într-o parte sau în alta, pot fi luate decizii într-un sens sau în altul. Uneori decizii fundamentale, așa cum s-a întâmplat la moțiunea de cenzură.
Un partid votat de 350.000 de români rămâne în afara Parlamentului pentru că adună doar 4,5%; în schimb, vreo 20.000 de voturi (cât însumează reprezentanții minorităților) sunt suficiente pentru a trimite 17 deputați în Parlament. Aberant! (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Companiile vor închiria angajaţi pentru proiecte punctuale, vor lucra cu experţi part time şi vor apela la metode mai flexibile de contractare a personalului. ”Dacă ai 1.000 de angajaţi astăzi, trebuie să alegi, ca lider, acei 100 de oameni pentru care ai argumente solide să îi menţii cu contracte de muncă cu normă întreagă. Pentru că de restul de 900 de oameni nu ai nevoie 100% din timp şi îi vei angaja part time sau pe proiect. Acestea sunt proporţiile la care trebuie să ne gândim atunci când vine vorba de viitorul pieţei muncii“, a declarat profesorul, citat de ZF, la evenimentul anual EY World Entrepreneur of the Year organizat de firma de audit şi consultanţă EY.
Companiile se vor reorganiza pe proiecte mari şi le vor oferi oamenilor flexibilitate, iar plata se va face la proiect şi nu la oră, cum se întâmplă acum. Nu asta v-aţi dorit? Să fiţi capitalişti în interiorul companiilor, adică să fiţi propriii patroni, dar în cadrul unei companii.
Viitorul vă va oferi acest lucru. Este un fel de uberizare a muncii, unde lucrezi când vrei, cât vrei, nu te bate nimeni la cap, nu trebuie să-i mai urăşti pe patroni, pe acţionari, pe manageri, pe şefii direcţi etc. Nu veţi mai fi angajaţi în companii, cu program fix, cu targeturi de îndeplinit, cu zile libere şi concedii clare.
Ce făcea patronul veţi putea face şi voi. Vii când vrei, pleci când vrei.
Companiile vor scoate la bătaie proiecte şi veţi licita pentru ele şi veţi vedea câţi bani veţi primi direct pentru munca depusă, pentru competenţele deţinute, pentru execuţia proiectelor, pentru livrarea la timp etc.
Veţi avea posibilitatea să cereţi pentru munca voastră 10.000 de euro, sau cât vreţi, nu 1.000 de euro cât sunteţi plătiţi acum, de compania sau multinaţionala care vă exploatează, vă fură munca şi trăieşte de pe munca voastră.
Veţi primi feedback instantaneu, remarcile vor fi publice în privinţa muncii executate, veţi primi note, veţi primi plângeri, veţi vedea cum aplicaţia vă respinge sau vă acceptă în licitaţie.
Veţi vedea instantaneu cine vă plăteşte 10.000 de euro. Sau veţi vedea cum preţurile scad şi poate ajungeţi la sub 1.000 de euro, pentru că altcineva este dispus să facă acelaşi lucru pentru mai puţini bani. Capitalismul înseamnă şi concurenţă.
Şeful vostru va fi un algoritm sec, fără inimă, căruia numele vostru nu-i spune nimic. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Conform unor date publicate miercuri, Mexicul a atins în luna mai cea mai înaltă rată a criminalităţii din ultimii 20 de ani. În total, 2.452 de persoane au fost ucise luna trecută în Mexic în luptele dintre cartelurile de droguri şi 9.916 în primele cinci luni ale acestui an. Este vorba de o creştere cu peste 30% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Autorităţile din statul Guerrero (sud) deplâng faptul că morgile sunt arhipline, în timp ce  cadavre sosesc în fiecare zi.
Spre comparaţie, războiul din Siria a provocat luna trecută 665  de morţi, mult mai puţini decât în Mexic. Acest număr al morţilor este mai mic şi decât cel înregistrat în Siria în mai anul trecut, când 1.171 de persoane au fost declarate decedate din cauza războiului.
Cu 23.000 victime ale criminalităţii, Mexicul s-a plasat anul trecut pe locul doi la nivel mondial la numărul morţilor, după Siria, şi riscă să devină în acest an cea mai sângeroasă ţară din lume. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.