Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din cele peste 18.000 de teste HPV şi Babeş-Papanicolau efectuate gratuit în regiunea Centru, 10% au ieşit pozitive

MFE
HPV screening medicina cercetare

Din cele peste 18.000 de teste HPV şi Babeş-Papanicolau efectuate gratuit în proiectul de prevenţie, depistare precoce şi tratament a cancerului de col uterin din regiunea Centru, care s-a încheiat vineri, circa 10% au ieşit pozitive, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Mariana Negoiţă.

"S-a încheiat proiectul Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce a cancerului de col uterin regiunea Centru', derulat în perioada 02.11.2021 - 29.12.2023. Caravana de screening s-a deplasat în peste 350 de locaţii din regiunea Centru (localităţi rurale, evenimente publice, angajatori, mall-uri etc.), au fost testate gratuit peste 18.000 de femei din grupul ţintă (HPV şi BP), dintre care aproximativ 10% au fost cazuri pozitive, iar zeci de mii de femei au fost informate despre prevenţia şi tratamentul cancerului de col uterin. În cadrul proiectului a fost înfiinţat laboratorul HPV şi centrul de screening în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş', a afirmat Mariana Negoiţă.

Potrivit reprezentantei SCJU Târgu Mureş, obiectivul acestui proiect a fost creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş-Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, au fost gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

"Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening", a precizat managerul de proiect, dr. Cosmina Uzun.

Potrivit reprezentantelor SCJU Târgu Mureş, screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la un interval de 5 ani, a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, iar un test de 5 minute "oferă 5 ani de linişte celor care îl fac".

Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru", cofinanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, a fost derulat de SCJU Târgu Mureş în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.