Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două explozii puternice pe aeroportul din Bruxelles: Mai multe persoane au murit

explozie

Două explozii puternice pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, în terminalul de plecări, au fost auzite și resimțite marți dimineața, 22 martie, iar autoritățile au dispus la evacuarea clădirii.

Exploziile s-au auzit la ora 8 dimineața, ora locală, pe unul din cele mai mari aeroporturi din Europa, potrivit Le Journal.

Potrivit martorilor mai multe persoane au fost rănite, iar zborurile au fost anulate. Ulterior, au apărut informații că există și morți, potrivit BBC.

UPDATE 11.39: Premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj:

“Guvernul pe care îl conduc este profund șocat și preocupat de situația gravă produsă de exploziile de la Bruxelles, din această dimineață. Guvernul României condamnă cu fermitate aceste manifestări de violență și își exprimă sprijinul pentru autoritățile belgiene și europene pentru a pune capăt unor asemenea situații și pentru consolidarea securității în spațiul european. De asemenea, Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor și asigură cetățenii că s-au luat toate măsurile necesare pentru consolidarea securității pe plan intern. Guvernul ține în permanență legătura cu comunitatea româneasca de la Bruxelles prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei României la Bruxelles”.

UPDATE 11.35: Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, urmare evenimentelor de tip terorist, produse la data de 22 martie 2016, în aeroportul internaţional Zaventem - Bruxelles, care a şi fost închis pentru toate decolările şi aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecţionate către Amsterdam, inclusiv zborul TAROM - cursa RO 371 (Bucureşti – Bruxelles), care ar fi urmat să aterizeze la ora 09:20 (ora locală) pe Zaventem.

Astfel, nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles Capitală a fost ridicat la nivelul maxim - „ameninţare serioasă şi iminentă”, iar nivelul 3 – ameninţare „posibilă şi credibilă”, este în vigoare deja și pentru restul teritoriului belgian.

Toate liniile de tren, metrou şi transport în comun, de suprafaţă şi subteran, sunt suspendate, iar circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliţie şi a mijloacelor specifice de intervenţie pe linia protecţiei civile.

Forţele de poliţie şi armata vor continua să fie prezente pe străzile capitalei, ca urmare a aplicării planului de urgenţă pentru astfel de situaţii.

UPDATE 11.34: În continuarea informaţiilor făcute publice cu privire la exploziile produse în cursul acestei dimineţi în Bruxelles, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum şi rudelor acestora,  contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

Ministerul Afacerilor Externe,  prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe,  prin Ambasada României în Regatul Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM din România, cât şi de la Bruxelles.

UPDATE 10.36:  Presa belgiană, citată de Telegraph, anunță că 11 persoane au murit și peste 20 sunt rănite.

UPDATE 10.33: Premierul beglian Charles Michel a declarat că guvernul urmărește situația cu atenție și prioritate sunt victimele de la aeroport.

Belgian PM Charles Michel tweets: "The federal government is following the situation closely. Absolute priority goes to the victims and to the aid effort at the airport"

UPDATE 10.28: Belgia a ridicat gradul de alertă teroristă la nivel maxim, de la 3 la 4.

UPDATE 10.17: Agenția belgiană de presă Belga, citată de BBC, transmite că înainte de explozii au fost auzite niște focuri de armă și strigăte în limba arabă. Prima explozie s-a produs în apropiere de punctele de check in ale companiei aeriene American Airline.

UPDATE 10.06: Reuters anunță că ar fi vorba de o persoană moartă.

UPDATE 10.04: Surse neoficiale citate de presa belgiană precizează că ar fi vorba de 11 morți.

UPDATE 10.01: ”Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate. Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale”.

explozieB

Anna Ahronheim, corespondent la i24new, a publicat pe contul de twitter imagini și video de la aeroport.

Deflagrațiile vin la doar câteva zile după ce a fost capturat în Bruxelles Salah Abdeslam, principalul suspect al atacurilor din Paris, din luna noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.