Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fabricile de confecţii din Bangladesh sunt în impas: Muncitorii se roagă să primească comenzi, pe fondul scăderii exporturilor

www.news.ro
hală, fabrică, întreprindere, industrie

Shahidullah Azim, proprietarul unei fabrici de confecţii din Bangladesh, a fost nevoit să concedieze 20% dintre angajaţi după primul val al pandemiei de coronavirus şi acum urmăreşte cu îngrijorare cum se formează un al doilea val al pandemiei în Europa şi SUA, transmite Reuters.

Azim nu este singurul. Bangladesh este al doilea producător mondial de confecţii, după China, însă reprezentanţii acestui sector spun că retailerii internaţionali fie se abţin să facă comenzi, fie amână deciziile de cumpărare sau cer reduceri de preţ semnificative, potrivit AGERPRES.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

"Este un dezastru. Am acceptat comenzi doar pentru a putea supravieţui", spune Siddiqur Rahman, un furnizor de articole de îmbrăcăminte pentru companii internaţionale precum H&M şi GAP Inc. "Ne aşteptam la o creştere a comenzilor înaintea Crăciunului dar acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Rahman, adăugând că actualii clienţi cer reduceri de preţuri de până la 15%, ceea ce face şi mai dificilă revenirea.

În exerciţiul financiar care s-a încheiat în iunie, exporturile de articole de îmbrăcăminte ale Bangladeshului s-au cifrat la 27,94 miliarde de dolari, în scădere cu 18% comparativ cu exerciţiul precedent. În trimestrul iulie-septembrie a avut loc o revenire mai mică de 1%, graţie cererii pentru tricotaje, care sunt responsabile pentru jumătate din exporturile totale de articole de îmbrăcăminte ale Bangladeshului.

Aproape jumătate dintre fabricile care produc tricotaje, precum tricouri şi pulovere, au dificultăţi în a rămâne deschise, subliniază Selim Osman, preşedintele Bangladesh Knitwear Manufacturers and Exporters Association. "Un al doilea val al pandemiei ar putea amâna şi mai mult revenirea", spune Osman.

Citește și: De la SRI, în Parlament - Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după 'executarea' lui Petrache

Salariile scăzute au ajutat Bangladesh să devină unul dintre cei mai mari producători mondiali de confecţii, cu aproximativ 4.000 de fabrici care angajează patru milioane de locuitori. Articolele de îmbrăcăminte sunt un pilon al economiei Bangladeshului, contribuind cu aproape 16% la PIB-ul ţării, potrivit băncii centrale.

Shahidullah Azim, care aprovizionează retaileri din Europa şi America de Nord, spune că a fost nevoit să renunţe la o cincime din angajaţi. "Situaţia este similară în majoritatea fabricilor", spune Azim.

În plus, mulţi muncitori se confruntă cu o situaţie dificilă în absenţa orelor suplimentare, care în multe cazuri reprezentau 20% din venitul lor lunar.

"Fără ore suplimentare este greu să faci faţă cheltuielilor", spune Banesa Begum, un muncitor la o fabrică de confecţii din Gazipur, la periferia capitalei Dacca. "Mă rog ca fabrica mea să primească mai multe comenzi ca să putem supravieţui", spune Banesa Begum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.