Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Infrastructura Chinei de colectare a informaţiilor la nivel mondial: dispune de multă vreme de o unitate de spionaj în Cuba

Reuters - Agerpres
spionaj economic china

China dispune de multă vreme de o unitate de spionaj în Cuba, pe care a perfecţionat-o în 2019, a declarat sâmbătă un oficial american, transmite duminică AFP, citat de Agerpres.

"Acest lucru este bine stabilit în dosarele de informaţii", a indicat acest oficial, în contextul în care presa americană dă asigurări, de câteva zile, că Beijingul intenţionează să instaleze o bază de spionaj pe această insulă situată în apropierea coastei americane.

Conform Reuters, Wall Street Journal a informat joi despre un acord secret între China şi Cuba pentru a stabili o instalaţie electronică de interceptare pe insulă, la aproximativ 160 km de Florida, dar guvernele american şi cubanez şi-au exprimat îndoieli serioase în legătură cu aceste informaţii.

Oficialul american a spus că problema datează dinaintea administraţiei Biden, la fel ca şi eforturile Beijingului de a-şi consolida infrastructura de colectare a informaţiilor la nivel mondial

Acesta a mai afirmat că diplomaţii americani au avut discuţii cu guvernele care se gândeau să găzduiască baze chineze şi au făcut schimb de informaţii cu acestea."Experţii noştri estimează că eforturile noastre diplomatice au încetinit Republica Populară Chineză (RPC)", a spus oficialul."Credem că RPC nu este chiar acolo unde spera să fie".

Solicitat să facă comentarii, un oficial de la ambasada Chinei la Washington a indicat declaraţia de vineri a unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a acuzat Statele Unite că "răspândesc zvonuri şi calomnii" referitor la existenţa unei unităţi de spionaj în Cuba şi le-a calificat drept "imperiul hacker cel mai puternic din lume".

Guvernul cubanez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Joi, viceministrul cubanez de externe Carlos Fernandez de Cossio a respins informaţiile apărute în Wall Street Journal ca fiind "total mincinoase", apreciind că este vorba de o invenţie americană menită să justifice embargoul economic de zeci de ani impus Cubei de Washington. El a adăugat că ţara sa respinge orice prezenţă militară străină în America Latină şi Caraibe.

 

 

 

 

Vizita şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China, amânată din cauza incidentului din februarie cu balonul de spionaj chinez deasupra teritoriul SUA, a fost reprogramată şi va avea loc pe 18 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.