Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege semnată de Putin: Rușii mobilizați pentru războiul din Ucraina pot cere scutirea de la plata creditelor

TASS
rubla

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege prin care un debitor chemat la mobilizare pentru serviciul militar va putea beneficia de o scutire de credit pentru creditele de consum și ipotecare pe durata serviciului. Documentul a fost publicat vineri pe portalul oficial de informații juridice, transmite agenția Interfax.

Potrivit legii, trei categorii de cetățeni pot beneficia de scutirea de la plata creditelor. Prima este cea a persoanelor fizice (inclusiv a întreprinzătorilor individuali) chemate la serviciul militar în cadrul mobilizării. Al doilea grup este format din persoanele care efectuează serviciul militar în cadrul forțelor armate ruse în baza unui contract sau care fac parte din trupele Gărzii Naționale, cu condiția să participe la o operațiune militară specială pe teritoriile Republicii Populare Donețk, ale Republicii Populare Luhansk și ale Ucrainei. Cel de-al treilea grup este format din persoane fizice, inclusiv antreprenori individuali, care au semnat un contract pentru a ajuta în mod voluntar la îndeplinirea sarcinilor atribuite forțelor armate ruse.

Vacanța de împrumut se aplică contractelor de împrumut încheiate înainte de ziua înrolării, iar vacanța de împrumut se aplică și membrilor de familie ai militarilor.

Potrivit legii, aceste categorii de cetățeni au dreptul de a solicita creditorului o scutire de la plata creditului în orice moment pe durata contractului de împrumut, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Măsura poate implica atât o suspendare a obligațiilor împrumutatului, cât și o reducere a valorii plăților în perioada de grație. Durata vacanței de împrumut va fi stabilită de către împrumutat, dar nu trebuie să depășească durata serviciului militar al persoanei mobilizate (durata participării la „operațiunea militară specială” pentru Garda Națională) plus 30 de zile. Data de început a perioadei de grație nu poate fi stabilită mai devreme de 21 septembrie 2022.

Creditorul este obligat să analizeze cererea în termen de zece zile.

În timpul perioadei de grație, se percepe o dobândă de 2/3 din valoarea medie de piață a valorii totale a creditului de consum la valoarea principală inclusă în datoria curentă a împrumutatului (cu excepția ipotecilor) la data la care se stabilește perioada de grație.

"În caz de deces al militarului, dacă acesta a decedat în timpul îndeplinirii sarcinilor în timpul unei operațiuni militare speciale sau după perioada menționată, dar ca urmare a rănilor (răni, traumatisme, contuzii) sau a bolii primite în timpul îndeplinirii sarcinilor în timpul unei operațiuni militare speciale, precum și în cazul în care militarul este recunoscut ca persoană cu handicap din grupa I în conformitate cu procedura stabilită de legislația Federației Ruse, obligațiile militarilor în cadrul contractului de credit sunt reziliate", se arată în lege. Obligațiile de împrumut vor fi, de asemenea, reziliate pentru membrii familiilor acestora.

Anterior, ministrul adjunct de finanțe Aleksei Moiseiev a declarat că povara ștergerii creditelor cetățenilor mobilizați decedați va fi suportată de băncile rusești și nu de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.