Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul deputaților PSD, anunț care SCOATE din SĂRITE UDMR: Acel proiect de lege nu va trece

sigla UDMR
UDMR

Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, a declarat, miercuri, la Parlament, că PSD nu susține proiectul depus recent de UDMR în legătură cu implementarea prevederilor referitoare la minorități, din Rezoluția de la Alba Iulia. Suciu a spus că UDMR a luat act de poziția social-democraților, scrie Mediafax.

„Ieri (marți - n.r.) am purtat o discuție cu omologul meu de le UDMR. Nici măcar în grupul parlamentar de la UDMR nu s-a discutat foarte serios despre acest subiect. Eu vă spun în calitate de lider de grup de la PSD: acel proiect de lege nu va trece. Nu am de gând să fac nici înflorituri, nici să sar în sus până la tavan că vindem țara, o spun la fel de rezervat ca data trecută când a fost un proiect de hotărâre pe această temă în Parlament: niciodată acest lucrur nu se va întâmpla, cel puțin nu cu voturile deputaților PSD. Este un subiect închis în ceea ce ne privește și nenegociabil. Colegii noștri de la UDMR știu acest lucru”, a declarat Daniel Suciu, fiind întrebat dacă PSD susține proiectul pe care l-au depus cei din UDMR cu privire la o autonomie specială.

UDMR a depus luni, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a transmis Uniunea printr-un comunicat de presă.

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale „reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european, reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale, iar la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât şi la nivel local”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, UDMR solicită ca modul de administrare autonomă a vieții culturale, a învățământului şi a culturii minorităților naționale istorice să se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România.

UDMR își dorește posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă.

Citește și: FORFOTĂ în PSD - Declarațiile GREILOR social - democrați despre OUG pe amnistie și grațiere .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

„UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia. Democrația se bazează pe statul de drept, iar democrația românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluției de la Alba Iulia se implementează în legislația română”, se arată în documentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.