Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Armata israeliană inundă tunelurile Hamas în timp ce ONU pledează pentru finanţarea ajutoarelor

x
razboi israel

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel

UPDATE 1 februarie, ora 16.00: Luptele se intensifică în Khan Younis

În ultimele două ore, armata israeliană și-a concentrat operațiunile în Khan Younis, în special în jurul spitalelor, care au fost asediate. Israelul a afirmat că unitățile medicale sunt folosite de Hamas ca sediu pentru rezistența de pe teren.

Spitalul Al-Amal din Khan Younis a fost luat cu asalt mai devreme și există rapoarte potrivit cărora cel puțin 10 persoane au fost grav rănite. Zonele de evacuare din vest sunt, de asemenea, luate cu asalt în mod constant de armata israeliană.

Între timp, primim rapoarte conform cărora armata israeliană se retrage din orașul Gaza, ceea ce armata a descris ca fiind o retragere tactică de-a lungul unei anumite axe.

UPDATE 1 februarie, ora 15.30: UE trebuie să exercite presiuni asupra Houthis în legătură cu atacurile de la Marea Roșie, afirmă ministrul de externe din Yemen

Ministrul de externe din Yemen îndeamnă UE să exercite presiuni asupra Houthis pentru atacurile acestora asupra navelor din Marea Roșie.

"Doar lovindu-i pe Houthis nu va fi suficient. Avem nevoie de soluții pe termen mediu și lung", a declarat Ahmed Awad bin Mubarak, ministrul de externe al guvernului yemenit de la Aden, susținut de Arabia Saudită.

"UE are o abordare greșită. Trebuie să exercite mai multă presiune asupra Houthis, de exemplu prin desemnarea lor ca grup terorist. Argumentul lor este că, dacă vor adopta această măsură, atunci se va înrăutăți situația umanitară. Dar această abordare nu a funcționat. Houthis continuă să șantajeze comunitatea internațională, iar situația umanitară nu s-a îmbunătățit."

Gruparea yemenită, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului, întrerupe de săptămâni întregi transportul maritim în zona Mării Roșii, vizând nave legate de Israel pentru a face presiuni asupra țării să pună capăt atacurilor sale asupra Gaza. Ca represalii, SUA și Marea Britanie au lansat atacuri asupra țintelor houthi din Yemen.

UE intenționează să lanseze în curând, până la jumătatea lunii februarie, propria sa misiune navală în Marea Roșie pentru a proteja navele din zonă.

UPDATE 1 februarie, ora 15.00: OMS spune că a furnizat UNRWA cu EWARS - o aplicație concepută pentru a îmbunătăți detectarea focarelor de boală în situații de urgență - ca răspuns la răspândirea bolii și la sistemul de sănătate în dificultate.

Într-o postare pe X, OMS a declarat că centrele de sănătate și clinicile din Zona Mijlocie, Khan Younis și Rafah au acum instrumentele necesare pentru monitorizarea și gestionarea în timp util a unor boli precum diareea, infecțiile respiratorii și icterul acut.

UPDATE 1 februarie, ora 14.30: UKMTO raportează o explozie în apropierea orașului Hodeidah din Yemen

United Kingdom Maritime Trade Operations spune că a fost raportată o explozie în largul tribordului unei nave la vest de Hodeidah, nava și echipajul fiind în siguranță.

Reuters a citat rezidenți care au declarat că Houthis au tras o rachetă dintr-o tabără din orașul Ibb, în centrul Yemenului, spre mare.

Gruparea yemenită întrerupe de săptămâni întregi transportul maritim în zona Mării Roșii, vizând navele legate de Israel pentru a face presiuni asupra țării să pună capăt atacurilor sale în curs de desfășurare asupra Gaza. Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au lansat atacuri asupra țintelor houthi din Yemen.

UPDATE 1 februarie, ora 13.50: Divergențele dintre Israel și Hamas ar putea împiedica încheierea unui acord privind Gaza

Comentând o propunere de acord între Israel și Hamas, care ar putea include eliberarea prizonierilor din Gaza în schimbul unei pauze a luptelor, analistul politic principal al Al Jazeera, Marwan Bishara, și-a exprimat prudența pe fondul unui optimism larg răspândit.

"Există în mod clar o mișcare și există în mod clar un interes de ambele părți. Israelul este interesat să recupereze prizonierii, iar Hamas este interesat să pună capăt luptelor", a declarat Bishara.

"Dar există un decalaj uriaș între Hamas și Israel cu privire la ceea ce este necesar. De obicei, în cazuri ca acesta, când decalajul este prea mare, SUA sunt cele care ar trebui să intervină cu ajutorul altora și să ofere garanții ambelor părți."

Biden s-a exprimat în mod repetat favorabil cu privire la crearea unui stat palestinian alături de Israel. Bishara a declarat că acestor planuri le lipsesc detalii importante, inclusiv gradul de suveranitate și contiguitatea geografică a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei ocupate.

UPDATE 1 februarie, ora 13.20: Scene catastrofale" la Spitalul Nasser: Medic MSF

Dr. Chris Hook, de la Medici Fără Frontiere (MSF), a declarat pentru Al Jazeera că situația din jurul Khan Younis este "unul dintre cele mai devastatoare lucruri" pe care le-a văzut în cariera sa.

Hook a vorbit despre numărul mare de victime, multe dintre ele femei și copii, care sosesc continuu la spitalul Nasser, unde mii de persoane strămutate se adăpostesc deja.

Dacă copiii sunt "suficient de norocoși să supraviețuiască", el a spus că vor continua să sufere de "răni teribile, arsuri uriașe care acoperă 50-70% din corp și membre masiv rupte".

"Vor avea nevoie de îngrijiri pe termen lung, mulți dintre ei nu vor merge niciodată cum trebuie, dacă nu cumva vor merge deloc", a spus el.

UPDATE 1 februarie, ora 12.20: Petiție depusă la Curtea Supremă împotriva lui Netanyahu

Nouă persoane, printre care foștii șefi ai armatei Moshe Ya'alon și Dan Halutz, au depus o petiție la Curtea Supremă israeliană pentru a urmări punerea sub acuzare a premierului Netanyahu, relatează Haaretz.

Petiția argumentează că faptul că Netanyahu deține funcția de prim-ministru, în timp ce are acuzații penale, reprezintă un conflict de interese. Petiționarii spun că Netanyahu este motivat mai degrabă de interesele sale personale decât de cele ale țării, ale publicului sau ale prizonierilor din Gaza și ale familiilor acestora.

UPDATE 1 februarie, ora 11.30: Agenția palestiniană de știri Wafa relatează că zeci de coloniști israelieni, sub protecția poliției, au luat cu asalt complexul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat.

Martorii au declarat că aceștia au intrat în grupuri separate și au efectuat simulacre de tururi prin curțile moscheii.

Luarea cu asalt a complexului a devenit un eveniment aproape zilnic, chiar dacă intrarea în orice parte a acestuia este interzisă evreilor din cauza naturii sacre a sitului, conform legii evreiești.

UPDATE 1 februarie, ora 10.55: Chicago, ultimul oraș din SUA care cere încetarea focului în războiul Israelului din Gaza

Chicago a devenit cel mai recent oraș din SUA care a cerut o încetare permanentă a focului, în timp ce războiul Israelului din Gaza se apropie de patru luni, punând o presiune mai mare asupra președintelui Joe Biden înainte de alegerile din noiembrie pentru a ajuta la încetarea luptelor.

După săptămâni de ședințe publice zgomotoase, consilierii din cel de-al treilea oraș ca mărime din SUA au aprobat miercuri, la limită, rezoluția fără caracter obligatoriu, cu 24-23. Votul de departajare a fost dat de primarul Brandon Johnson, care a fost nevoit, de asemenea, să evacueze temporar camerele de consiliu în timpul ședinței aprinse.

Declarația simbolică include un apel la acordarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza și la eliberarea tuturor prizonierilor deținuți în enclavă.

UPDATE 1 februarie, ora 10.30: Descoperirea unui mormânt comun în nordul Fâșiei Gaza este "în mod clar o crimă de război

Descoperirea unui mormânt comun de deținuți palestinieni care au fost încătușați, legați la ochi și aruncați în gunoi la o școală din nordul Fâșiei Gaza este o dovadă care întărește hotărârea CIJ conform căreia există un risc plauzibil ca Israelul să comită un genocid în fâșia asediată, afirmă avocatul palestinian pentru drepturile omului Diana Buttu.

"Acesta este exact motivul pentru care Israelul a fost dus la CIJ", a declarat avocata din Ramallah pentru Al Jazeera, adăugând că Israelul comite crime de război împotriva palestinienilor încă din 1948 și nimeni nu a cerut niciodată socoteală Israelului.

Acest incident, a insistat Buttu, este în mod clar o crimă de război și lumea ar trebui să facă ceva în legătură cu el. Ea a spus că acest tip de dovezi trebuie să fie păstrate, dar acest lucru se poate întâmpla doar în cadrul unei încetări a focului.

UPDATE 1 februarie, ora 10.10: Lovitură pentru Israel. Hamas a revenit în nordul Gaza și 'renaște' din propria cenușă

Continuarea AICI

UPDATE 1 februarie, ora 09.55: Forțele israeliene iau cu asalt sediul PRCS pentru a treia oară

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) afirmă că forțele israeliene au deschis focul în timp ce au luat cu asalt sediul său din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, pentru a treia oară.

Într-o postare pe X, PRCS a declarat că 12 persoane au fost ucise ieri la spital, inclusiv un angajat și un voluntar PRCS. Alte șase persoane au fost rănite.

"În urma împușcăturilor, gloanțele au penetrat, de asemenea, cinci vehicule, inclusiv trei ambulanțe", a precizat aceasta.

Spitalul Al-Amal se află de câteva zile sub asediul forțelor israeliene, PRCS avertizând că proviziile medicale, combustibilul și alimentele sunt în stare critică în interior.

UPDATE 1 februarie, ora 09.05: Hamas, Netanyahu și coaliția sa au păreri diferite asupra acordului de armistițiu

Cunoaștem poziția Hamas pentru ca acest acord să fie încheiat: Să se încheie războiul, armata israeliană să se retragă din Gaza, să se pună capăt asediului și să existe un proces serios de schimb de prizonieri și prizonieri.

Netanyahu spune că nu, acordul nu va pune capăt războiului, armata israeliană nu se va retrage din Gaza și, după cum spune el, Israelul nu va elibera ceea ce el numește teroriști.

În cadrul coaliției de guvernare a lui Netanyahu, există persoane care nu au încredere în el, și anume Itamar Ben-Gvir, care spune că, dacă acordul va fi aprobat și dacă acesta este inacceptabil pentru el și pentru partidul său, se va retrage din guvern, ceea ce va duce, practic, la prăbușirea acestuia.

În această situație intervine liderul opoziției, Yair Lapid, care spune că ceea ce se întâmplă aici este un joc politic cu viețile prizonierilor și că ar trebui încheiat un acord pentru a salva prizonierii, iar acesta este cel mai important lucru.

UPDATE 1 februarie, ora 08.40: UE ar putea lansa o misiune navală în Marea Roșie

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că se așteaptă ca miniștrii de externe ai blocului comunitar să aprobe o misiune navală de protejare a căilor de navigație din Marea Roșie și Golful Aden atunci când se vor întâlni la 19 februarie.

Oficialii UE au declarat că șapte țări s-au angajat să furnizeze avioane sau nave pentru misiunea menită să contracareze atacurile Houthis pe această cale navigabilă vitală, inclusiv o fregată din Belgia și Germania.

Gruparea a declarat că efectuează aceste atacuri în semn de protest față de războiul Israelului din Gaza, unde aproape 27 000 de palestinieni au fost uciși începând cu 7 octombrie.

UPDATE 1 februarie, ora 08.00: Optimism în Gaza în legătură cu o posibilă încetare a focului

În ultimele două zile, în ciuda campaniei intense de bombardamente din întreaga Fâșie Gaza, palestinienii din Gaza au anticipat cu mult optimism o posibilă încetare a focului.

Cel puțin un acord care să poată pune capăt crimelor în masă ale palestinienilor, chiar și pentru câteva săptămâni.

Până în prezent, poziția Hamas este că nu există niciun acord dacă nu există o încetare imediată a focului, un sfârșit al ostilităților, precum și o retragere completă a armatei israeliene din Gaza.

Oamenii sunt atât de nerăbdători să ajungă la un acord pentru că sunt obosiți, epuizați, în mare parte traumatizați și doresc doar să se pună capăt la toate acestea.

Vor să se poată întoarce acasă și să trăiască o zi liniștită.

UPDATE 1 februarie, ora 03.00: Rebelii houthi ar fi atacat o navă de război americană

Rebelii yemeniţi houthi au afirmat miercuri că au vizat o navă de război americană în largul Yemenului, la câteva ore după ce armata americană a anunţat că a doborât acolo o rachetă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Rebelii "au lansat mai multe rachete navale adecvate asupra distrugătorului american USS Gravely în Marea Roşie", au declarat rebelii houthi într-un comunicat.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.