Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Război în Israel - Patru rachete interceptate deasupra Tel Avivului

reuters
razboi israel

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de vineri, 2 noiembrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 23.51: Patru rachete interceptate deasupra Tel Avivului

Un nou baraj de rachete din Fâșia Gaza care vin spre centrul Israelului, în locuri precum Tel Aviv și la sud de acolo, Holon [și] Rishon LeZion.

În jur de patru rachete au fost interceptate deasupra Tel Avivului, iar aceste rachete ... au fost lansate, spune Hamas, din cauza atrocităților care au fost comise astăzi în Gaza.

Așadar, armata israeliană spune că va continua să vizeze locurile de lansare a rachetelor din Gaza. Dar am asistat aproape zilnic la tiruri de rachete, nu numai în sud, ci și în locuri mai nordice, cum ar fi Tel Aviv și suburbiile din jurul acestuia.

UPDATE 3 noiembrie, ora 23.40: ONU denunţă situaţia 'alarmantă şi urgentă' din Cisiordania. Sute de palestinieni - printre care 41 de copii - au fost uciși

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 23.20: Șeful UNRWA spune că se așteaptă la un nou val de strămutări

Thomas White a declarat mai devreme în cursul zilei că agenția ONU pentru refugiații palestinieni nu mai este capabilă să ofere adăpost și protecție civililor sub pavilionul ONU.

Vorbind pentru Al Jazeera, el a declarat că facilitățile ONU concepute pentru a găzdui 1.500 de persoane strămutate găzduiesc în medie 4.000 de persoane. Cu un acces redus la hrană și canalizare, situația este dezastruoasă.

El a mai spus că facilitățile au fost lovite în mod repetat în bombardamentele israeliene, în ciuda faptului că a furnizat locațiile lor exacte și nu a putut fi "mai clar" pentru autoritățile israeliene.

"Anticipăm că la un moment dat va exista un alt val de strămutări în Gaza. Ne așteptam ca, odată cu declanșarea reală a acestei ofensive militare în nord, să vedem oameni care se vor deplasa spre sud", a spus el.

"Înțelegem că oamenii nu pot fugi din nord în momentul de față", a adăugat el. "Deci, în acest stadiu, nu vedem un flux mare care să vină spre sud, dar ne așteptăm ca la un moment dat să se întâmple acest lucru în viitor".

UPDATE 3 noiembrie, ora 23.00: VIDEO - Muncitori palestinieni expulzați din Israel: 'Munceam pentru ei pe cele mai mici salarii şi, cu toate astea, am fost umiliți'

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 22.40: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza:"Un masacru"

În conferința de presă din fața spitalului al-Shifa, al-Qudra a numit din nou atacul "un masacru împotriva mai multor victime, civili și răniți".

"Comunitatea internațională ar trebui să oprească aceste masacre care sunt comise împotriva poporului nostru și a paramedicilor noștri și a răniților și victimelor noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

"Facem apel la toată lumea să ne ajute să creăm un coridor umanitar pentru a asigura transportul victimelor și al pacienților și pentru a permite canalizarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza."

UPDATE 3 noiembrie, ora 22.20: Ministerul Sănătății din Gaza a transmis Israelului că respinge coordonarea umanitară

Al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății, a făcut aceste comentarii la scurt timp după ce Israelul a confirmat că a lovit o ambulanță în fața spitalului al-Shifa.

Israelul a susținut că ambulanța era folosită de luptătorii Hamas. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că aceasta transporta pacienți spre sud.

"Crucea Roșie ne-a spus și ne-a informat într-un mod foarte sincer că Israelul respinge [formele de] coordonare pentru toate misiunile umanitare", a declarat al-Qudra la o conferință de presă în fața al-Shifa.

Cu toate acestea, în condițiile în care spitalele sunt copleșite de pacienți pe care nu îi pot trata, iar unii pacienți au fost aprobați să treacă în Egipt pentru tratament, purtătorul de cuvânt a declarat că s-a decis "să se trimită acele vehicule de ambulanță care vor pleca sau vor pleca de la complexul medical din sud la ora 16:00

UPDATE 3 noiembrie, ora 22.00: Armata israeliană confirmă că a lovit o ambulanță și spune că aceasta era folosită de Hamas

Armata israeliană a confirmat că "avionul său a lovit o ambulanță" în fața spitalului al-Shifa.

Armata susține că aceasta era folosită de luptătorii Hamas.

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a declarat că ambulanțele transportau pacienți răniți la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.

De asemenea, un purtător de cuvânt al ministerului a declarat anterior că Crucea Roșie a fost informată că convoiul medical părăsea spitalul înainte de a fi atacat.

UPDATE 3 noiembrie, ora 21.40: Putin aruncă pe piață o teorie explozivă: Unde ar ajunge o parte din armamentul occidental pentru Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 21.20: Peste 100 de cetățeni americani au părăsit ieri Gaza prin punctul de trecere Rafah: Casa Albă

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a explicat că cifra reprezintă numărul cetățenilor americani și al membrilor de familie care au primit asistență din partea ambasadei SUA din Egipt după ce au părăsit enclava palestiniană.

"Știm că alți cetățeni americani și membri ai familiilor lor au părăsit ieri Gaza care nu au cerut asistență din partea echipei noastre de la ambasadă", a declarat ea reporterilor.

Jean-Pierre a mai spus că se așteaptă ca "un alt grup mare de americani" să părăsească Gaza prin punctul de trecere Rafah astăzi, precum și în zilele următoare.

UPDATE 3 noiembrie, ora 21.00: Șeful Hamas spune că ultimele atacuri reflectă "situația dificilă" a Israelului pe teren

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a emis o declarație în care a denunțat ultimele atacuri israeliene asupra ambulanțelor și unităților medicale din Fâșia Gaza.

"Aceste masacre reflectă situația dificilă în care se află ocupația și forțele sale terestre, care sunt combătute de luptătorii noștri din rezistență, care ne apără pământul și răzbună mii de martiri", a declarat Haniyeh.

El a afirmat că "rezistența va continua să ne apere poporul cu toată puterea sa".

Haniyeh a cerut, de asemenea, Egiptului vecin să deschidă complet punctul de trecere a frontierei Rafah și a făcut apel la oamenii din regiune și din lume să "continue să își exprime furia" ca răspuns la Israel și la aliații săi.

Haniyeh a îndemnat, de asemenea, comunitatea internațională să își respecte "responsabilitățile umanitare, morale și politice" și să pună în aplicare rezoluțiile ONU care cer încetarea "genocidului comis împotriva poporului nostru din Gaza".

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 20.40: VIDEO - Ingineri israelieni distrug tuneluri Hamas descoperite în Gaza

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 20.20: Ce știm despre atacurile israeliene în apropierea spitalelor din Gaza

Spitalul Al-Shifa

Un atac israelian a lovit poarta principală a celui mai mare spital din Gaza, a declarat Ministerul Sănătății, lovind un convoi de ambulanțe.

Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, a declarat că aproximativ 15-20 de pacienți răniți în stare critică erau transferați la punctul de trecere Rafah cu Egiptul. Rapoartele inițiale spuneau că cel puțin 13 persoane au fost ucise.

Purtătorul de cuvânt al Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), Mohamed Abu Musbah, a declarat că intrarea în spital era "plină de civili" când a avut loc atacul.

Un șofer de ambulanță și un membru al personalului PRCS au supraviețuit, dar unul dintre ei a suferit răni de șrapnel la picior, a declarat Abu Musbah; o pacientă care era transportată într-o ambulanță a fost, de asemenea, rănită și se află în "stare gravă".

Armata israeliană a declarat că analizează rapoartele privind atacul.

Spital indonezian

Atef al-Kahlout, directorul unității, a declarat că spitalul a primit peste 50 de persoane ucise și rănite într-un bombardament israelian în apropierea spitalului.

Patruzeci la sută dintre cei uciși și răniți în bombardament sunt copii, a declarat al-Kahlout.

Imaginile filmate de Al Jazeera de la fața locului au arătat oameni care se scotoceau frenetic printre dărâmături, folosindu-și telefoanele pe post de torțe.

Pe cerul de seară puteau fi văzute coloane mari de fum, în timp ce mici incendii izbucniseră printre mormanele de moloz.

Generatorul principal al spitalului s-a oprit în urmă cu 48 de ore, a declarat al-Kahlout.

Spitalul Al-Quds

Semiluna Roșie palestiniană a declarat că raidul aerian israelian a avut loc în apropierea unității, în zona Tel al-Hawa din orașul Gaza.

Aproximativ 14.000 de persoane, în principal femei și copii, caută adăpost la spital.

UPDATE 3 noiembrie, ora 20.00: 500.000 de palestinieni prinși într-un "asediu în cadrul unui asediu" în nordul Gaza: Oxfam

Organizația caritabilă se declară grav îngrijorată de situația celor aproximativ 500.000 de palestinieni - precum și a celor peste 200 de prizonieri israelieni și de alte naționalități - prinși în prezent într-un "asediu în cadrul unui asediu" în nordul Gaza.

Oxfam a declarat că forțele israeliene au o "stăpânire aproape completă asupra orașului Gaza și a regiunii de nord, tăind efectiv enclava în două, de la zidul de frontieră până la mare".

"Împărțim resursele cu alte 10 familii. Piețele [sunt] aproape goale", a declarat Alhasan Swairjo, lucrător umanitar al Oxfam, într-o notă vocală din orașul Gaza, împărtășită de grup.

"Nu există alimente proaspete în tot orașul. Depindem de alimente conservate. Piețele de pâine nu au electricitate și au doar o cantitate limitată de combustibil - o zi, două zile, cinci zile, nu știm", a spus Swairjo.

UPDATE 3 noiembrie, ora 19.40: Franța va găzdui o conferință internațională pentru Gaza

Agenția de știri Reuters relatează că Franța va găzdui o conferință umanitară internațională pentru populația civilă din Gaza pe 9 noiembrie, citând trei surse diplomatice.

Conferința, care se va desfășura la nivel de șef de stat, de guvern și de ministru de externe, va aborda subiecte precum mobilizarea fondurilor, furnizarea de asistență de urgență, restabilirea aprovizionării cu apă, combustibil și electricitate, precum și asistența acordată persoanelor rănite în Gaza prin posibila utilizare a coridoarelor maritime, au declarat diplomații pentru Reuters.

Autoritatea Palestiniană va fi prezentă, dar Israelul nu ar urma să fie invitat, au precizat diplomații.

Ministerul de Externe al Franței nu a confirmat încă întâlnirea.

UPDATE 3 noiembrie, ora 19.20: Zeci de palestinieni ar fi fost ucişi în urma unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanţe (Ministerul Sănătăţii din Gaza)

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 19.00: Zona în care a fost lovită ambulanța este "extrem de aglomerată" de civili, spune un purtător de cuvânt al PRCS

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene, Mohamed Abu Musbah, spune că intrarea în spitalul al-Shifa, unde una dintre ambulanțele lor a fost lovită într-un atac israelian în urmă cu puțin timp, este "extrem de aglomerată".

Curtea din fața intrării în spital este "plină de civili" și până acum nu există nicio confirmare privind numărul potențialelor victime, a declarat Abu Musbah pentru Al Jazeera.

Șoferul ambulanței și un membru al personalului PRCS care îi escorta pe răniți au "supraviețuit", dar unul dintre ei a suferit răni de șrapnel la picior, a precizat Abu Musbah.

Împreună cu ei în vehicul se afla o pacientă care se află acum în "stare gravă și a fost dusă înapoi în interiorul spitalului al-Shifa", a adăugat el.

UPDATE 3 noiembrie, ora 18.40: Alertă | Alți doi cetățeni români au fost luați ostatici de teroriștii Hamas

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 18.20: Cele mai importante evenimente din ultimele ore

-Un convoi de ambulanțe care se îndrepta spre punctul de trecere Rafah cu Egiptul și care transporta între 15 și 20 de pacienți grav răniți a fost lovit la poarta spitalului al-Shifa din orașul Gaza.

-Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza afirmă că un atac israelian a ucis cel puțin 14 palestinieni care fugeau din nordul țării.

-Premierul israelian Netanyahu a exclus o încetare temporară a focului, în pofida presiunilor tot mai mari din partea Occidentului pentru o "pauză umanitară", inclusiv din partea Statelor Unite.

-În timpul unei vizite în Israel, secretarul de stat american Blinken reiterează că Israelul are "dreptul de a se apăra", îndemnând totodată țara să facă "totul" pentru a asigura protecția civililor.

-Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, afirmă că s-au înregistrat "unele progrese" în discuțiile pentru a permite intrarea de combustibil în Gaza.

-Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs în care a spus că oricine dorește să prevină un război regional trebuie să oprească războiul din Fâșia Gaza; Nasrallah a adăugat că grupul este pregătit pentru toate posibilitățile.

-Primul ministru scoțian Hamaz Yousaf a declarat că părinții soției sale au putut părăsi Gaza prin punctul de trecere Rafah.

UPDATE 3 noiembrie, ora 18.00: Pentagonul confirmă că SUA au zburat drone deasupra Gaza pentru a ajuta Israelul

Purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Pat Ryder, a confirmat rapoartele anterioare privind dronele fără pilot, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

"În sprijinul eforturilor de recuperare a ostaticilor, SUA efectuează zboruri cu drone neînarmate deasupra Gaza, precum și furnizarea de consiliere și asistență pentru a-l sprijini pe partenerul nostru israelian în eforturile sale de recuperare a ostaticilor", a declarat acesta într-un comunicat.

El a adăugat că zborurile au început după atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.

UPDATE 3 noiembrie, ora 17.40: Un atac israelian a ucis 14 persoane care fugeau spre sud - Oficialii din domeniul sănătății din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că un atac israelian a ucis cel puțin 14 palestinieni care fugeau din nordul teritoriului bombardat spre sud.

Martorii au declarat că atacul a lovit șoseaua al-Rashid, drumul de coastă din Gaza, pe care armata israeliană le-a spus anterior civililor să o ia pentru a călători spre sud.

"Ocupația a comis un nou masacru împotriva civililor strămutați și a ucis 14 cetățeni, copii și femei", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, într-o declarație.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 17.20: Cum explică Rusia la ONU că Israelul nu are dreptul la autoapărare în războiul cu Hamas

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 17.00: Secretarul de stat spune că este clar că SUA sunt hotărâte ca nu trebuie să existe un al doilea sau al treilea front în conflict.

”În ceea ce privește Libanul, în ceea ce privește Hezbollah, în ceea ce privește Iranul - am fost foarte clar de la început că suntem hotărâți să nu existe un al doilea sau al treilea front deschis în acest conflict", a declarat Antony Blinken reporterilor la Tel Aviv, ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul dacă SUA ar fi dispuse să își folosească puterea de foc în regiune.

Blinken a reiterat, de asemenea, apelul Washingtonului pentru o pauză umanitară, despre care a spus că este esențială pentru a proteja civilii palestinieni și pentru ca ajutoarele să ajungă în Gaza.

UPDATE 3 noiembrie, ora 16.45: Organizații teroriste ca Hamas, în apropierea României. Ce spune raportul unor servicii secrete

Continuarea AICI

UPDATE 3 noiembrie, ora 16.30: Liderul Hezbollah consideră că ceea ce se întâmplă acum în Gaza este o bătălie decisivă și că nu este ca în războaiele anterioare.

El spune că acest lucru necesită ca toată lumea să își asume responsabilitatea.

Nasrallah subliniază, de asemenea, două obiective: Primul este oprirea războiului din Gaza, iar al doilea este ca Hamas să fie victorios în acest război.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 16.10: Încă nu există niciun indiciu cu privire la următoarele mișcări ale Hezbollah.

Nasrallah spune că țările arabe și musulmane ar trebui să colaboreze pentru a opri războiul din Gaza.

El adaugă că "inamicul" amenință Libanul și pe libanezi în timp ce se scufundă în nisipurile din Fâșia Gaza.

UPDATE 3 noiembrie, ora 15.50 - Șeful Hezbollah laudă milițiile irakiene și yemenite care intervin anti-Israel în conflictul din Gaza. Continuarea aici.

UPDATE 3 noiembrie, ora 15.30 - Liderul grupării șiite Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, și-a început vineri primul discurs de la începutul conflictului din Gaza lăudând „martirii căzuți” ai Hezbollahului și ai celorlalte grupuri care luptă împotriva Israelului, precum și civilii uciși, conform Al Jazeera. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 15.00 - Secretarul american de stat Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul unei noi vizite la Tel Aviv, că Israelul are "dreptul" şi "obligaţia" de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie "să nu se mai repete niciodată", transmite AFP.

UPDATE 3 noiembrie, ora 14.37 - Părinţii soţiei liderului scoţian se află pe o listă pentru a fi evacuaţi vineri din Gaza, după ce au rămas blocaţi în teritoriul palestinian asediat, de când militanţii Hamas au atacat Israelul luna trecută, relatează Reuters.

UPDATE 3 noiembrie, ora 14.15 -Mesaje cu caracter antisemit au fost descoperite pe zidurile mai multor instituţii şcolare din Strasbourg (estul Franţei), au anunţat vineri surse din cadrul poliţiei, informează AFP. Un mesaj cu caracter antisemit, "mai multe svastici, precum şi o stea evreiască" au fost descoperite pe zidul unei şcoli elementare, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.

UPDATE 3 noiembrie, ora 13.46 - Situaţia din Cisiordania este 'alarmantă şi urgentă', a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, insistând mai ales pe violenţele coloniştilor israelieni împotriva populaţiei palestiniene şi pe faptul că forţele israeliene recurg tot mai mult la tactici militare şi arme în operaţiuni de securitate, transmit AFP şi Reuters.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 13.27 - Avocatul francez Francois Zimeray a anunţat vineri la Paris că va depune o plângere pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid la Curtea Penală Internaţională (CPI) în numele a nouă familii ale victimelor israeliene ale atacului Hamas din 7 octombrie, relatează AFP. Zimeray îi cere, de asemenea, procurorului CPI să "ia în considerare oportunitatea emiterii unui mandat internaţional de arestare împotriva liderilor Hamas", potrivit unui comunicat.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 13.15 - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat vineri, la Astana, în cadrul unui summit al statelor turcice, că în Fâşia Gaza se comite în prezent o "crimă împotriva umanităţii" şi a cerut oprirea uciderii civililor, indiferent dacă sunt arabi sau evrei, potrivit EFE.

Totodată, Erdogan a făcut apel la instituirea cât mai repede posibil în Fâşia Gaza a unei "încetări a focului umanitare" şi a asigurat că "îşi va continua" eforturile de a pune capăt conflictului declanşat de atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, notează AFP.

UPDATE 3 noiembrie, ora 12.53 - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că numărul persoanelor ținute captive în Gaza este de 241.

UPDATE 3 noiembrie, ora 12.40 - Un corespondent Al Jazeera spune că forțele israeliene au folosit gaze lacrimogene împotriva palestinienilor din cartierul ocupat Wadi al-Joz din Ierusalimul de Est, după ce i-au împiedicat să facă rugăciunile de vineri în Moscheea Al-Aqsa.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 12.10 - Protestele pro-palestinieni în Iordania, India și Bangladesh, când războiul a intrat în cea de-a 28-a zi.

În capitala Iordaniei, Amman, protestatarii s-au adunat în apropierea ambasadei Israelului pentru a denunța bombardamentul Gaza și a-și exprima sprijinul pentru Palestina. În India, oamenii din cartierul Watgunji din districtul Kolkata s-au adunat și ei în solidaritate cu Gaza. Protestele pro-Palestina au avut loc, de asemenea, în Bangladesh, unde demonstranții au ținut discursuri și au ținut pancarte în care au criticat agresiunea Israelului.

UPDATE 3 noiembrie, ora 11.58 - Franţa a "condamnat atacurile asupra centrelor Naţiunilor Unite şi a personalului umanitar", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, după lovituri israeliene în special asupra taberei de refugiaţi din Jabaliya, cea mai mare din Fâşia Gaza, potrivit France Presse.

"Franţa condamnă atacurile împotriva centrelor Naţiunilor Unite şi a personalului umanitar a cărui activitate este indispensabilă populaţiei civile din Gaza", a afirmat Veran într-o declaraţie transmisă de AFP, după ce anterior declarase pentru BFMTV şi RMC că Parisul condamnă "ferm bombardamentele de la Jabaliya".

UPDATE 3 noiembrie, ora 11.17 - Mii de palestinieni din Gaza care lucrau în Israel şi în Cisiordania au fost trimişi vineri înapoi în enclavă, au relatat jurnalişti ai agenţiei Reuters.

Muncitori care traversau spre enclava palestiniană au spus că au fost reţinuţi şi li s-au aplicat rele tratamente de către autorităţile israeliene după atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Unii încă purtau în jurul picioarelor stickere de plastic cu numere.

'Îi serveam, munceam pentru ei, în case, restaurante şi în pieţe pentru cele mai mici salarii şi, cu toate astea, am fost umiliţi', a spus Jamal Ismail, un lucrător originar din tabăra de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza.

Cei din zonele din nordul Fâşiei vor trebui să stea în sud după ce forţele israeliene au tăiat complet legăturile rutiere joi seara, potrivit unor oficiali palestinieni.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 11.11 - Cel mai înalt lider religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a publicat un mesaj pe X (fostul Twitter) în ebraică la primele ore ale zilei de vineri, în care spune că Israelul îşi minte cetăţenii cu privire la evoluţia conflictului cu organizaţia islamistă Hamas şi dă asigurări că statul israelian va fi "distrus în câteva zile fără ajutorul Statelor Unite", transmite EFE.

UPDATE 3 noiembrie, ora 11.03 - Premierul irlandez Leo Varadkar a descris vineri acţiunile Israelului în Gaza ca fiind "ceva ce se apropie de o răzbunare", în una dintre cele mai puternice critici la adresa Israelului lansate de un lider al unui stat membru al Uniunii Europene, relatează Reuters, conform Agerpres.

UPDATE 3 noiembrie, ora 10.40 - Uniunea Internațională a Savanților Musulmani, patronată de Qatar, solicită sprijin pentru Hamas. Ei susțin că este o obligație religioasă și chemarea este făcută către Egipt, Iordania, Siria, Liban și toate celelalte țări arabe. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 10.14 - Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat joi într-o reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite că, potrivit dreptului internaţional, Israelul nu are dreptul la autoapărare în lupta sa împotriva Hamas, întrucât este un "stat ocupant", au relatat agenţia oficială de presă rusă TASS, oficiosul Rossiiskaia Gazeta şi canalul de televiziune israelian i24news.com.

UPDATE 3 noiembrie, ora 09.50 - Spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza va deveni o ”groapă comună” pe măsură ce electricitatea se va epuiza, a declarat joi un medic de la cea mai mare unitate medicală din enclavă.

UPDATE 3 noiembrie, ora 09.39 -Israelul a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, că returnează în Gaza toţi muncitorii din Fâşie blocaţi după atacul Hamas din 7 octombrie şi că taie toate legăturile cu teritoriul controlat de organizaţia islamistă, transmite AFP, informează Agerpres. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 09.28 - Liderul Hezbollah susţine, vineri, primul său discurs de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, care ar trebui să determine dacă puternica sa formaţiune va implica Libanul direct în conflict, relatează AFP, informează News.ro. Continuarea aici.

UPDATE 3 noiembrie, ora 09.03 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit vineri dimineaţă la Tel Aviv, unde urmează mai ales să facă presiuni pentru protejarea civililor palestinieni prinşi în războiul împotriva Hamas în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Blinken, aflat la al doilea turneu în Orientul Mijlociu de la debutul acestui război la 7 octombrie, urmează să se întâlnească în cursul dimineţii cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi să participe la o reuniune a cabinetului de securitate israelian, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoţeşte.

Pentru vizita la Tel Aviv, ce va fi urmată de o deplasare în Iordania, Blinken are drept obiectiv să facă presiuni asupra aliatului israelian pentru protejarea civililor palestinieni în Gaza şi în Cisiordania ocupată, şi să asigure un flux continuu de ajutoare umanitare, care ajung încă într-un număr prea mic în Fâşie, bombardată neîntrerupt de armata israeliană.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 08.43 - Ministrul pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite a avertizat că temperatura regională „se apropie de punctul de fierbere” în Orientul Mijlociu, în urma conflictului din Gaza, conform Times of Israel. „Riscul de propagare regională și de escaladare ulterioară este real, precum și riscul ca grupurile extremiste să profite de situație pentru a promova ideologii care ne vor ține blocați în cicluri de violență”, a declarat Noura al-Kaabi la o conferință în Abu Dhabi.

UPDATE 3 noiembrie, ora 08.20 - Statele Unite au trimis drone de supraveghere deasupra Gazei în încercarea de a căuta captivi luați de Hamas în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, au declarat doi oficiali americani agenției de presă Reuters.

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 08.00 - Armata israeliană a anunțat moartea a încă patru soldați care participau la ofensiva terestră din Gaza. Astfel, numărul total de soldați uciși în lupta în Gaza la 23, relatează ziarul Haaretz.

UPDATE 3 noiembrie, ora 07.10: A început haosul în SUA: Ucraina a picat între scaune și nu mai primește bani. Israelul este noua vedetă

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au adoptat joi un pachet financiar important pentru Israel, înfruntându-l pe preşedintele Joe Biden, care cere ca acest ajutor să fie aprobat împreună cu fonduri pentru Gaza, Ucraina şi partenerii din Asia, informează AFP, informează Agerpres.

Măsura conservatoare are însă foarte puţine şanse de reuşită, liderul democrat ameninţând deja că se va opune.

Congresul american este împărţit în privinţa tipului de sprijin pe care să îl acorde aliaţilor săi din străinătate.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 06.55: Alţi patru soldaţi israelieni ucişi în luptele din Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în lupta în Fâşia Gaza, ridicând numărul morţilor de când Israelul şi-a început ofensiva terestră împotriva Hamas la 23, informează Times of Israel.

Cei patru soldaţi ucişi sunt Beni Wais, 22 de ani, Uriah Mash, 41 de ani, Yehonatan Yosef Brand, 28 de ani, şi Gil Pishitz, 39 de ani.

Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii, în timp ce bombardamentele s-au intensificat joi seara târziu.

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 06.35: Angelina Jolie acuză Israelul de genocid: 'Gaza devine o groapă comună'

Actrița Angelina Jolie a atacat dur campania aeriană a Israelului în Gaza, pe care a numit-o „bombardarea deliberată a unei populații prinse în capcană” și „crimă”.

Într-o postare pe Instagram, Jolie a distribuit o fotografie cu distrugerile provocate de raidurile aeriene israeliene în nordul Fâșiei, spunând: „Gaza a fost timp de două decenii o închisoare în aer liberși devine rapid o groapă comună. 40% dintre cei uciși sunt copii nevinovați și familii întregi sunt ucise”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 06.25: OMS, reacție dură cu privire la obstacolele ce împiedică livrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a denunţat joi nenumăratele obstacole care limitează drastic sosirea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, de care populaţia şi infrastructura sanitară au o nevoie vitală, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cerând "cel puţin o pauză umanitară şi, în mod ideal, o încetare a focului", directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat că situaţia "pe teren în Gaza este de nedescris", în timpul unui briefing de presă la Geneva.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 05.00: Secretarul de stat al SUA vine în Israel pentru a-l convinge pe Netanyahu să oprească focul în Gaza / Poziția premierului israelian

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aşteptat vineri la Tel Aviv, va face presiuni pentru ca Israelul să accepte pauze umanitare în luptele din Gaza, relatează The New York Times (NYT), care citează oficiali ai Casei Albe, scrie news.ro.

Potrivit surselor NYT, Blinken, aflat deja la a treia vizită în Israel de la izbucnirea războiului, nu va discuta despre o "încetare a focului", ci despre o serie de scurte perioade fără atacuri pentru a permite eliberarea ostaticilor şi distribuirea de ajutoare.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 04.25: Serviciile secrete americane dezvăluie ce planuri are Iranul în privința Israelului

Comunitatea serviciilor de informaţii ale Statelor Unite consideră - pentru moment - că Iranul şi interpuşii săi îşi calibrează răspunsul la intervenţia militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, provocând totuşi unele daune adversarilor săi, relatează CNN, citat de news.ro.

Statele Unite ştiu, pe de altă parte, că Iranul nu menţine un control perfect asupra umbrelei sale de interpuşi - în special asupra Hezbollahului libanez, cea mai mare şi mai dotată dintre diferitele grupări pe care le susţine.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 03.50: Cerul a devenit un infern joi noaptea în Gaza, cu flăcări și explozii intense

Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii, în timp ce bombardamentele s-au intensificat joi seara târziu, relatează CNN, citat de news.ro.

Jurnalistul CNN Nic Robertson, aflat în Israel, la Sderot, în apropiere de graniţa cu Gaza, a văzut cum rachete de semnalizare au luminat cerul joi seara timp de mai bine de 30 de minute. Volumul de rachete de semnalizare a fost mai intens decât s-a văzut în ultimele săptămâni, începând cu 7 octombrie.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 noiembrie, ora 03.10: 'Gaza va fi un blestem pentru Israel': cine face această promisiune

Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că Gaza va fi un blestem pentru Israel, informează AFP, citat de Agerpres.

Acestea au avertizat că soldaţii săi vor pleca "în pungi negre".

Continuarea aici

content-image

UPDATE 3 noiembrie, ora 01.00: VIDEO - Primele imagini cu un avion F-35 israelian care interceptează o rachetă lansată de rebelii houthi

Forțele de Apărare Israelului lansează un videoclip care arată un avion de luptă F-35I care interceptează o rachetă de croazieră sau o dronă lansată de Houthis susținuți de Iran în Yemen, în Israel, marți.

IDF descrie proiectilul ca fiind o rachetă de croazieră, în timp ce rebelii Houthi au spus că au lansat rachete balistice și drone asupra Israelului.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.