Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 septembrie - Sistemele antiaeriene ale ucrainenilor, mai bune decât ale rușilor

Facebook
razboi ucraina

Sistemul antiaerian rus întâmpină dificultăţi în contracararea dronelor ucrainene, sugerând acest lucru în urma numărului semnificativ de atacuri reuşite, conform unei recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării. În schimb, Ucraina utilizează rachetele americane Vampire, proiectate să neutralizeze dronele trimise de Rusia, având capacitatea de a fi montate pe vehicule şi echipate cu fitiluri pentru a intercepta dronelor în zbor.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de vineri, 1 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 septembrie, ora 22.00: Mișcări strategice pe front - Criticați de americani, ucrainenii vor să atingi Marea Azov/ Rușii ocupă poziții strategice în nord-est

content-image

Trupele ucrainene continuă să avanseze pe frontul din sud-estul Ucrainei, unde extind arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, în timp ce trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice înalte în partea nord-estică a frontului, în apropierea oraşului ucrainean Kupiansk, iar teritoriul Rusiei este tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric, potrivit unor declaraţii făcute vineri de reprezentanţi ai celor două tabere, consemnează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 1 septembrie, ora 20.10: Forţele ucrainene au repurtat "câştiguri notabile" în regiunea Zaporijjia, susţine un purtător de cuvânt de la Casa Albă

content-image

Un purtător de cuvânt pentru securitate de la Casa Albă a declarat că armata ucraineană a reuşit "câştiguri notabile" în ultimele 72 de ore în cadrul ofensivei sale împotriva forţelor ruse din regiunea Zaporijjia, din centrul ţării. La începutul săptămânii, armata ucraineană anunţa ocuparea aşezării Robotin. De asemenea, forţele ucrainene încercau să oprească o ofensivă rusă în est, anunță BBC.

UPDATE 1 septembrie, ora 16.00 - REUTERS: Armata rusă susţine că a distrus 281 de drone ucrainene într-o săptămână

Ministerul rus al Apărării a comunicat că a distrus 281 de drone ucrainene în ultima săptămână, inclusiv 29 în regiunile de vest ale Rusiei, indicând astfel amploarea războiului cu drone în desfășurare dintre Rusia și Ucraina. "281 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse, inclusiv un Tu-141 Strij, precum și 29 de drone ucrainene în regiunile de vest ale Federației Ruse", a anunțat vineri ministerul.

La rândul ei, armata rusă a lovit în repetate rânduri Ucraina cu valuri de drone unidirecționale cu încărcături utile explozive, care sunt mult mai ieftine decât rachetele și pot fi dificil și costisitor de interceptat de către sistemele de apărare aeriană. Atacurile ucrainene cu drone aeriene pe teritoriul Rusiei au s-au intensificat de când două drone au fost distruse deasupra Kremlinului, la începutul lunii mai. Astfel, atacurile cu drone asupra capitalei Rusiei au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni.

O dronă ucraineană a atacat vineri un oraș unde se află una dintre cele mai mari centrale nucleare din Rusia, dar nu a produs pagube acesteia, au spus oficialii ruși. Nu este clar dacă atacurile cu drone vor afecta percepția asupra războiului în rândul populației din Rusia, unde declarațiile publice de opoziție sunt tratate ca infracțiuni civile sau penale.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 15.00 - Încă un blogger militar ultranaţionalist a fost arestat la Moscova

Un blogger militar rus, Andrei Kurşin, care a criticat modul în care se desfăşoară războiul Rusiei în Ucraina, a fost arestat joi la Moscova, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, citată de CNN.

Andrei Kurşin conducea canalul Telegram Moscow Calling, care are aproximativ 87.000 de abonaţi. "Un dosar penal a fost deschis împotriva lui Andrei Kurşin pentru ştiri false despre armata rusă", a anunţat joi RIA Novosti.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că Andrei Kurşin nu este un blogger mainstream, ci un ultranaţionalist care "atacă în mod obişnuit multe aspecte ale conducerii militare a Rusiei în războiul din Ucraina, susţinând în acelaşi timp obiectivele ultranaţionaliste care stau la baza războiului însuşi".

Arestarea lui Kurşin urmează arestării mult mai cunoscutului blogger pro-război Igor Ghirkin, în luna iulie. Şi Ghirkin a fost critic la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a eşecurilor înregistrate de armata rusă în Ucraina.

Cei mai mulţi dintre bloggeri au un acces nemijlocit la informaţii datorită unor surse din cadrul forţelor armate ale statului. Spre deosebire de presa de stat rusă, mulţi dintre ei nu s-au sfiit să critice Moscova pentru înfrângerile de pe câmpul de luptă, deşi recentele arestări sugerează că răbdarea Kremlinului cu disidenţa a cam luat sfârşit după rebeliunea mercenarilor Wagner.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 14.26 - KORESPONDENT: Crimeea poate fi eliberată pe cale diplomatică sau militară

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că eliberarea peninsulei Crimeea de sub ocupaţie rusă se poate face prin mijloace militare sau diplomatice, însă a subliniat că totul va depinde de comportamentul Federației Ruse. Într-un discurs susţinut în deschiderea forumului de afaceri al Casei Europene - Ambrosetti din Italia, Zelenski a remarcat că, fără dezocuparea completă a Crimeii, a Donbasului și a altor teritorii, nu poate exista pace durabilă în Ucraina și în Europa. "Acest lucru poate fi rezolvat diplomatic sau militar... Trupele ruse trebuie să părăsească peninsula, fără alte presiuni, iar asta va salva vieți" - a adăugat președintele.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 14.12 - Rusia anunţă plasarea rachetelor intercontinentale Sarmat în stare de luptă

Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat vineri că rachetele balistice intercontinentale au fost plasate în stare de luptă, relatează agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa.

În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că rachetele Sarmat vor fi ''în curând'' plasate în stare de luptă.

Armata rusă a efectuat în aprilie 2022 un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să ''reflecteze''.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 14.05 - RBC: Regiunea Odesa - Alte două nave au părăsit Portul Pivdenni, în pofida blocadei rusești

Alte două nave blocate în Ucraina din cauza războiului au părăsit Portul Pivdenni din regiunea Odesa, prin coridorul maritim temporar deschis de partea ucraineană - anunţă, vineri, Ministerul Infrastructurii de la Kiev. Vrachierele ANNA-THERESA (sub pavilionul Liberiei) și OCEAN COURTESY (sub pavilionul Insulelor Marshall) au părăsit Portul Pivdenni și se deplasează spre Bosfor. Navele transportă 56.000 de tone de fontă brută și 172.000 de tone de concentrat de minereu de fier.

Ambele vrachiere sunt operate de o companie de transport maritim din Singapore și se aflau în Portul Pivdenni dinainte de invazia la scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022. Vrachierul ANNA-THERESA se afla în portul ucrainean din 22 februarie 2022, iar OCEAN COURTESY - din 16 februarie 2022.

În luna iulie, Rusia a anunţat că se retrage din aşa-numitul acord al cerealelor, afirmând că prevederile acestuia nu ar fi fost respectate. La foarte puţin timp, armata rusă a început să bombardeze porturile ucrainene şi infrastructura cerealieră din sudul Ucrainei. În august, Ucraina a anunțat deschiderea unor coridoare maritime temporare.

Marina ucraineană a subliniat, însă, că există riscul unor atacuri din partea Federației Ruse. Rutele respective sunt destinate în primul rând ieșirii navelor civile care se află în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa și Pivdenni încă de la începutul invazie ruse la scară largă. Moscova a ameninţat că va viza toate navele ca potenţiale ţinte militare.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 13.40 - Lavrov: Să crezi că relaţiile cu Occidentul vor fi la fel ca înainte înseamnă să construieşti castele de nisip

Relaţiile dintre Rusia şi Occident nu vor mai fi ca înainte şi a gândi altfel înseamnă să construieşti castele de nisip, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, transmite EFE.

"Aşteptările celor care deplâng prăbuşirea relaţiilor noastre cu colegii noştri occidentali şi care cred că într-o zi totul va reveni la normal sunt castele de nisip", a declarat şeful diplomaţiei ruse în cadrul tradiţionalului său discurs la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO) cu ocazia începerii anului universitar.

Potrivit lui Lavrov, demersul Occidentului de a impune o "înfrângere strategică a Rusiei" în Ucraina "nu va dispărea în viitorul apropiat".

"Suntem foarte conştienţi de acest lucru", a adăugat el.

În acelaşi timp, în cazul în care ţările occidentale îşi propun brusc să revină la relaţii "relativ normale", Moscova se va gândi dacă trebuie să fie de acord cu aceasta.

"Nu vom coopera cu Occidentul în acele zone de care depinde securitatea noastră", a subliniat el.

În ceea ce priveşte capacitatea Occidentului de a-şi atinge obiectivele în Ucraina, ministrul de externe rus a apreciat că pentru aceasta trebuie doar să se uite la operaţiunile în care au fost implicaţi în trecut, precum războiul din Irak sau Afganistan.

Lavrov răspunde în mod tradiţional de fiecare 1 septembrie la întrebările studenţilor MGIMO, cel mai prestigios centru de pregătire a diplomaţilor ruşi pe care actualul şef al diplomaţiei ruse l-a absolvit în 1972.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 13.20 - RIA NOVOSTI: Rusia nu vrea "să bage în mormânt" dolarul (Lavrov)

Rusia nu vrea să "bage în mormânt" dolarul, Statele Unite încetează să mai asigure rolul dolarului, a declarat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "

Ne construim linia politică nu împotriva Statelor Unite, nu împotriva Occidentului. Președintele a vorbit și despre acest lucru - nu vrem să distrugem dolarul, dar Statele Unite încetează să mai asigure rolul dolarului, care era acceptabil pentru toată lumea. Iată care este problema", a spus Lavrov, vorbindu-le studenților MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova).

Lavrov a remarcat faptul că în acest moment niciuna dintre așa-numitele monede de rezervă - nici euro, nici yenul, nici chiar dolarul - nu sunt de încredere.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 12.38 - Ucraina dispune de un tip nou de drone, cu care a atacat deja la Kursk (presă)

Ucraina a folosit în loviturile de sâmbăta trecută asupra aeroportului Kursk din vestul Rusiei un tip nou de drone, afirmă presa de la Kiev preluată vineri de dpa.

Partea militară a aeroportului a fost atacată cu 16 rachete confecţionate din carton, dificil de localizat de radarele apărării antiaeriene, arată surse din serviciul ucrainean de informaţii SBU.

Reuters nu a fost în măsură să confirme independent ştirea respectivă.

Autorităţile ruse au confirmat că apărarea antiaeriană a deschis focul asupra unor drone inamice, însă nu a dat date despre distrugerea unor aeronave sau a altor echipamente militare de pe aeroport. Nici imaginile din satelit obţinute luni nu au clarificat situaţia.

Conform presei ucrainene, Kievul dispune de drone uşoare din carton şi benzi de cauciuc, produse în primăvara aceasta de o firmă australiană. Dronele ucrainene au lovit de mai multe ori cu succes în ultimele zile ţinte de pe teritoriul Rusiei, unele la distanţe mari de frontieră.

Ucraina rezistă de un an şi jumătate invaziei de mare amploare a forţelor ruse, beneficiind de ajutoare din partea Occidentului. Kievul încearcă tot mai mult să compenseze inferioritatea aviaţiei de vânătoare şi a rachetelor, cu ajutorul dronelor, inclusiv de producţie proprie.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 12.25 - Kievul identifică peste 3.500 de colaboratori ai autorităţilor impuse de Moscova la scrutinele din regiunile ucrainene ocupate

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat peste 3.500 de persoane, printre care emisari din Rusia şi colaboratorii lor ucraineni, care lucrează cu autorităţile impuse de Moscova la organizarea alegerilor în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţia Rusiei, transmite vineri EFE.

Printre persoanele identificate, care, potrivit legii ucrainene, sunt suspectate de infracţiuni de colaboraţionism şi conspiraţie împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, se numără membri ai comisiilor de organizare a alegerilor în regiunile ucrainene ocupate şi, de asemenea, candidaţi la aceste alegeri.

Rusia a convocat alegeri pentru 10 septembrie în zonele aflate sub controlul său din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat parte din Rusia pe 30 septembrie anul trecut, după ce le-a luat cu forţa.

Potrivit SBU, Rusia oferă bani cetăţenilor ucraineni care sunt implicaţi în procesul electoral şi chiar îi obligă pe unii dintre ei să participe la acesta.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 12.10 - RBC: Forțele ucrainene au distrus, noaptea trecută, echipamente militare rusești de peste cinci milioane de dolari

Centrul de Comunicaţii Strategice (StratCom) al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în cursul nopţii de joi spre vineri, în apropiere de Bahmut, armata ucraineană a distrus mai multe echipamente militare aparţinând ocupanților ruşi. Potrivit StratCom, valoarea echipamentelor ruseşti distruse depăşeşte cinci milioane de dolari. "Lângă Bahmut, luptătorii diviziei CODE 9.2 au lovit echipamente rusești în valoare de peste cini milioane de dolari" - a notat centrul. O dronă ucraineană a distrus un tanc T-80, un obuzier autopropulsat 2C1 și un MTU-90 - vehicul blindat pentru construcţia de poduri.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 11.55 - KORESPONDENT: Ucraina a reparat deja şase unităţi nucleare

Compania ucraineană Energoatom a anunţat că, în cursul acestei veri, au fost reparate șase unități nucleare, în timp ce în cazul altor trei lucrările continuă. "Şase unități nucleare au fost deja conectate la rețeaua electrică, după încheierea reparațiilor planificate. Reparația altor trei este în curs și va fi finalizată în viitorul apropiat" - se arată în mesaj. Totodată, Energoatom transmite că, pe 31 august, cu cinci zile înainte de termen, o altă centrală cu o capacitate de 1.000 MW a fost scoasă din reparații. Potrivit companiei, campania anuală de reparații este cea mai mare din istoria Ucrainei, iar lucrătorii din domeniu dau dovadă de mult profesionalism.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 11.35 - RIA NOVOSTI: Lavrov a spus care sunt domeniile în care Rusia nu va colabora cu Occidentul

Federaţia Rusă nu va colabora cu Occidentul în domenii de care depinde securitatea sa militară și politică, securitatea economică și tehnologică, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, vorbind în fața studenților și a corpului profesoral de la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova), cu ocazia începerii noului an școlar.

Comentând problema sancțiunilor împotriva Rusiei, ministrul rus a menționat că există dificultăți evidente, acestea se vor agrava, însă conducerea țării face tot posibilul, iar eforturile "dau un rezultat pozitiv". După cum a afirmat Lavrov, calculele că în relațiile cu Occidentul totul va reveni la normal sunt "clădite pe nisip".

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 11.15 - RIA NOVOSTI: 15 ani de închisoare pentru un cetățean rus recrutat de SBU pentru acte teroriste la Kursk

Tribunalul Militar districtual II de Vest l-a condamnat la 15 ani de colonie pe cetățeanul rus Ramazan Murtazov, care la ordinul Consiliului de Securitate al Ucrainei planifica explozii în locuri populate de la Kursk, a comunicat RIA - Novosti, citând serviciul de presă al tribunalului. Suplimentar, instanța l-a amendat cu un milioan de ruble, iar după eliberare i-a restricțioant libertatea timp de un an și jumătate.

Potrivit datelor tribunalului, Murtazov a plecat în Ucraina pentru a lua parte la acțiunile de luptă împotriva Rusiei, a fost angajat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, a învățat să folosească minele și explozivii, a studiat explozia minelor, și-a luat indicativul "Piligrim" și a semnat un angajament scris de colaborare cu serviciile de informații ucrainene, căruia le-a promis că va detona în Rusia un dispozitiv exploziv artizanal. Ca urmare, el a strâns patru dispozitive explozive, mascate sub șampon, mâncare pentru copii și sucuri.

Condamnatul a folosit mai mult de două kilograme de substanțe explozive produse în Marea Britanie și detonatoare electrice cehești. Toate acestea urma să le foloseasacă pentru a arunca în aer în locuri aglomerate din Kursk - la gară și în centre comerciale. La intrarea în oraș a fost reținut de organele de ordine.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 11.00 - UKRINFOM: Peste 1.000 de copii ucraineni sunt considerați dispăruți

De la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, 1.165 de copii sunt considerați dispăruți, iar 16.976 au fost găsiți de autorităţi - a anunțat, vineri, Biroul Procurorului General al Ucrainei. "Date valabile la data de 1 septembrie 2023: 1.165 - dispăruți, 19.546 - deportați sau strămutaţi forţat, 16.976 - găsiți, 386 - returnați" - se precizează în comunicat. Totodată, Parchetul General ucrainean menţionează că, din cauza războiului, 503 minori au murit, alți 1.117 au fost răniți, iar 13 copii au fost victime ale agresiunii sexuale. Acest bilanţ nu este definitiv, deoarece încă se lucrează la stabilirea datelor în locurile unde luptele sunt în desfăşurare, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate deja de sub ocupaţie.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 10.42 - RBC: Aproape 500 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 470 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 263.490 - potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.459 (+23) de tancuri ale armatei ruse, 8.613 (+9) vehicule blindate, 5.530 (+23) de sisteme de artilerie, 500 de sisteme de apărare aeriană, 735 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 8.009 (+33) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 4.421 (+4) de drone, 1.445 de rachete de croazieră și tehnică specială (851).

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 10.20 - KORESPONDENT: Doi morţi şi şapte răniţi, în atacuri lansate de ruşi în mai multe regiuni ale Ucrainei

Trei persoane au fost rănite în regiunea ucraineană Zaporijjia, în urma bombardamentelor rusești lansate în ultimele 24 de ore. Potrivit unui raport publicat, vineri dimineaţă, ruşii au lovit oraşele Huliaipole şi Orihiv. În atacurile lansate de ruşi în regiunea Donețk, o persoană a murit, iar o alta a fost rănită. În regiunea Herson, de asemenea, o persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită. Alţi doi civili au fost răniţi în regiunea Harkiv.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 10.00 - Ucraina, vizată de un atac nocturn cu rachete

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de joi spre vineri, trupele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu două rachete de croazieră de tip Kalibr. Armata ucraineană a reușit să doboare una dintre rachete, în timp ce cealaltă a lovit o întreprindere privată din regiunea Vinniţia. Ruşii au lansat rachetele din Marea Neagră, din apropiere de Feodosia. Atacul s-a soldat cu mai mulţi răniţi şi, totodată, au fost avariate proprietăți şi vehicule.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 09.35 - Rusia anunţă noi atacuri cu drone asupra regiunilor Moscova şi Kursk

Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei şi o regiune din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina, au declarat vineri oficiali ruşi, relatează CNN.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că apărarea aeriană a doborât o dronă care se apropia de capitală în timpul nopţii. Nu au fost raportate victime sau pagube, a spus el.

Între timp, în regiunea Kursk, o dronă ucraineană a vizat oraşul Kurceatov în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul Roman Starovoit. El a spus că drona a lovit o clădire nerezidenţială, avariindu-i faţada. Starovoit declarase anterior că două drone au vizat oraşul, dar a precizat ulterior că nu a putut fi confirmată căderea celei de-a doua drone.

Atacurile cu drone ucrainene asupra Rusiei s-au intensificat în această săptămână. La începutul zilei de miercuri, Rusia a asistat la cel mai mare asalt cu drone pe teritoriul său de când a lansat invazia anul trecut, şase regiuni, inclusiv Moscova şi Briansk, fiind atacate.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 09.06 - KORESPONDENT: Primele tancuri americane Abrams ar putea ajunge în Ucraina la jumătatea lunii septembrie

Ucraina ar urma să primească primele 10 tancuri americane Abrams la jumătatea lunii septembrie - potrivit Politico. Citând mai multe surse, publicaţia notează că 10 tancuri din cele 31 promise se află în Germania, fiind în etapa finală de pregătire. Ulterior, tancurile respective vor fi trimise în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că piloţii ucraineni care se vor antrena pe avioane F-16 în Danemarca vor petrece acolo o perioadă de 4-6 luni, iar cei din Marea Britanie se vor antrena 1-2 ani. Acesta a explicat că piloți cu experiență au plecat deja în Danemarca, în timp ce în Marea Britanie au fost trimişi tineri proaspeți absolvenți ai școlii de aviaţie.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 08.45 -KORESPONDENT: Zelenski susţine că războiul s-ar putea încheia chiar şi în cursul acestui an

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că războiul poate fi încheiat în 2023, acest lucru urmând să fie influențat de succesele pe front și de ajutorul oferit Kievului de către aliați. Potrivit ziarului Korespondent, liderul ucrainean a făcut declaraţia respectivă într-un interviu acordat postului de televiziune portughez RTP.

"Dacă înaintăm pe câmpul de luptă, vom pune presiune asupra lor și le vom distruge complet moralul. Exemplul de la Herson a arătat cum şi-au retras 40.000 de oameni. Au fugit repede, şi-au aruncat echipamentele" - a remarcat președintele. Zelenski a mai declarat că ajutorul aliaților și promovarea Formulei ucrainene de pace sunt de mare importanță.

Totodată, președintele nu a exclus ca războiul să se prelungească. În opinia sa, acest lucru se poate întâmpla dacă este atacat sistemul energetic al Ucrainei. "Acest lucru s-ar putea întâmpla și anul viitor: încetinirea proceselor pe front, pene de curent în Ucraina. Fiecare dintre aceste lucruri distruge posibilitatea unei reglementări politice a războiului. Pentru că iarna se apropie din nou, Rusia poate face asta și astfel de pași pot schimba complet situația. Într-o astfel de situaţie, Rusia va avea parte în mod constant de diverse răspunsuri din partea Ucrainei" - a subliniat Volodimir Zelenski.

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 08.21: Soldaţii ucraineni au găsit covoare şi tablouri în tranşeele ruşilor

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 07.00: Ungaria joacă dur: Budapesta condiționează finanțarea armelor pentru Ucraina de eliminarea OTP Bank de pe lista sponsorilor războiului

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 1 septembrie, ora 01.00 - Medvedev anunță un obiectiv fundamental al Rusiei îndeplinit: Ucraina s-a depopulat masiv

Rusia continuă războiul de uzură cu Ucraina și mizează pe un efect indirect: plecarea ucrainenilor din țară!

Exodul neîncetat de oameni dincolo de frontierele Ucrainei va avea ca efect faptul că regimul de la Kiev nu va mai putea să facă față, ca să nu mai vorbim de capacitatea de luptă, a scris pe Telegram vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, informează Rador.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.