Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 11 august - Atac cu rachetă asupra unei regiuni din Carpaţii ucraineni

bangkokpost.com
razboi ucraina

Rusia anunță că a interceptat și doborât 13 drone, majoritatea în apropiere de Crimeea și două care se îndreptau spre Moscova. Ca urmare, două aeroporturi sudice ale capitalei au fost temporar închise. În replică, ucraineni denunță un atac cu drone al rușilor  care a cauzat distrugeri într-un depozit de petrol din regiunea Rivne.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 11 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 11 august, ora 21.45: Cerealele lui Zelenski au drum liber prin țară - Sorin Grindeanu: România va sprijini în continuare Ucraina

content-image

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune, vineri, la Galați, la discuțiile cu oficiali ucraineni, americani și moldoveni în legătură cu exportul de cereale prin Marea Neagră, că România va continua să sprijine Ucraina, anunță mediafax.

Continuarea aici

UPDATE 11 august, ora 21.40: Date de ultimă oră de pe frontul din Ucraina: Armata rusă înaintează în Harkov; atac cu dronă al ucrainenilor în inima Rusiei

content-image

Armata rusă anunţă vineri că a distrus o dronă ucraineană, care s-a prăbuşit într-o zonă forestieră la vest de Moscova, pe fondul multiplicării unor atacuri de acest tip vizând capitala rusă, relatează AFP.

Continuarea aici

UPDATE 11 august, ora 17.20: Armata rusă susţine că hotelul ONU lovit în Zaporojie este în realitate o bază de mercenari

content-image

Atacul Rusiei asupra oraşului Zaporojie a avariat mai multe clădiri, inclusiv un hotel care era folosit ca bază umanitară de către ONU şi diferite organizaţii neguvernamentale, au relatat media ucrainene şi Euronews. Armata rusă susţine vineri că a lovit un loc unde erau cazaţi "mercenari străini" în regiunea Zaporojie, potrivit AFP şi Reuters.

Continuarea aici

UPDATE 11 august, ora 17.15: Consilierul lui Zelenski avertizează că Rusia va avea parte de şi mai multe explozii: 'Se va autodistruge'

content-image

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că exploziile în Rusia vor deveni mai frecvente, iar eficacitatea lor se va îmbunătăți.

Continuarea aici

UPDATE 11 august, ora 17.10: Dmitro Kuleba salută summitul pentru pace din Arabia Saudită: 'A fost un salt pentru Ucraina'

content-image

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Reuters că summitul pentru pace desfășurat în Arabia Saudită a fost un salt pentru Ucraina. Potrivit ministrului, evenimentul a arătat că ţările se pot uni în jurul Formulei de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

UPDATE 11 august, ora 13.59 Atac cu rachetă asupra unei regiuni din Carpaţii ucraineni

Ocupanţii ruşi au lansat, vineri, un atac cu rachetă asupra regiunii Ivano-Frankivsk, situată în zona Carpaţilor ucraineni. În urma bombardamentelor, un copil a fost ucis. Şefa regiunii, Svitlana Onişciuk, a raportat că ruşii au lovit un obiectiv civil.

"Există victime, inclusiv un copil, care a fost dus la spital în stare critică. Medicii au făcut tot posibilul, dar, din păcate, nu au reuşit să salveze viaţa copilului" - a scris aceasta pe Telegram, potrivit Rador. Onişciuk a îndemnat populaţia să nu ignore alertele de raid aerian.

UPDATE 11 august, ora 13.32 Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete Kinjal, Kalibr și Iskander

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis, vineri, că săptămâna trecută și pe parcursul ultimelor zile, Rusia a intensificat utilizarea întregii game de arme pentru a lansa lovituri asupra orașelor ucrainene. Este vorba despre o creştere a numărului de atacuri cu rachete de croazieră și balistice lansate de pe mare, de la sol şi pe cale aeriană (rachete de tip Kinjal, Kalibr și Iskander, n.r.). De asemenea, ruşii au folosit rachete ghidate antiaeriene și bombe aeriene. În plus, a fost înregistrată o creştere de peste trei ori a utilizării dronelor Shahed asupra așezărilor pașnice și a obiectivelor de infrastructură ucrainene. Pe fronturile de est și de sud, ruşii au folosit în mod activ drone de tip Lancet.

UPDATE 11 august, ora 12.57 Serviciul de spionaj militar al Ucrainei raportează o creștere a numărului de sinucideri în rândul ofițerilor ruși

Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev a transmis, vineri, că se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de sinucideri în rândul ofițerilor ruși. Potrivit lui Andri Iusov, reprezentant oficial al serviciului ucrainean de informaţii militare, unii dintre ofiţerii ruşi se sinucid de teama că vor trebui să răspundă în faţa Ucrainei pentru crimele comise de la declanşarea războiului.

UPDATE 11 august, ora 12.06 Regiunea Herson - Doi poliţişti au fost răniţi într-un atac cu dronă lansat de ruşi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat, vineri, că invadatorii ruși au atacat cu o dronă o brigadă de ofițeri de poliție la Berislav. Un proiectil a lovit maşina de serviciu a poliţiştilor, iar doi ofiţeri au fost răniţi. Prokudin a mai raportat că un bărbat rănit în timpul unui atac lansat de ruşi asupra unui bloc de locuinţe a murit la spital.

UPDATE 11 august, ora 12.00 Turcia consideră că Rusia trebuie invitată să participe la întâlnirile pe tema Ucrainei

Reprezentantul Turciei la recenta întâlnire din Arabia Saudită cu privire la Ucraina a declarat că "dacă Rusia nu este inclusă în procesul de căutare a unei soluții, nu vor fi nici rezultate, nici soluție" - potrivit Hürriyet.

Germania a răspuns că nu este corect ca Moscova să fie invitată acum la astfel de întâlniri, întrucât "Rusia ar trebui să intre (la negocieri, n.r.) la momentul potrivit". Potrivit publicației turce, următoarea întâlnire în acest format ar trebui să aibă loc în octombrie, probabil, în Turcia.

UPDATE 11 august, ora 11.25 Atac rusesc asupra Kievului - Armata Ucrainei a doborât toate rachetele lansate de Rusia

Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Kiev, Mihailo Şamanov, a raportat că, în timpul atacului de vineri, rușii au lansat asupra capitalei rachete Kinjal, însă toate țintele inamice au fost doborâte.

"Kievul a fost atacat cu rachete balistice de tip Kinjal. Trebuie să mulțumim forțelor noastre de apărare antiaeriană pentru doborarea rachetelor. Toate informațiile referitoare la cifre vor fi furnizate ulterior de Forțele Aeriene. Putem spune că fragmente (de rachetă, n.r.) au căzut pe teritoriul unui spitalul de copii din cartierul Obolon. Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime şi nici distrugeri" - a precizat Şamanov.

UPDATE 11 august, ora 11.20 Noi detalii despre atacul lansat de ruşi asupra Kievului

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că în afară de fragmentele de rachetă care au căzut pe teritoriul unui spital de copii din capitală, fragmente similare au fost găsite în două locuri din cartierul Obolon.

"Acoperișul unei case particulare de pe strada Bohatiska fost avariat. De asemenea, un fragment (de rachetă, n.r.) a fost găsit într-o zonă de lângă cooperativele din Obolon. Nu au fost raportate victime" - a transmis primarul. Amintim că sirenele de raid aerian au sunat, vineri, în mai multe regiuni din Ucraina, iar la Kiev au fost raportate explozii. Ulterior, armata ucraineană a anunţat că Rusia a lansat rachete Kinjal în direcţia Kiev şi, în consecinţă, a fost acţionat sistemul de apărare antiaeriană.

content-image

UPDATE 11 august, ora 11.06 De la începutul războiului, SUA a furnizat Ucrainei peste două milioane de obuze de 155 mm

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că de la începutul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, forțele Kievului au primit din partea SUA peste două milioane de obuze de 155 mm - scrie portalul de ştiri Babel. Totodată, Ryder a subliniat că munițiile cu dispersie primite recent de Ucraina sunt utilizate în mod corespunzător de către trupele ucrainene. Potrivit generalului de brigadă al Forţelor Aeriene ale SUA, partea americană a reușit să crească rapid producția de muniție de 155 mm. "De la 14.000 pe lună în februarie 2022 la aproximativ 24.000 pe lună în momentul de faţă și intenționăm să depășim 80.000 pe lună în anul următor" - a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

content-image

UPDATE 11 august, ora 10.24 Alertă de raid aerian în Ucraina - Explozii în regiunile Vinniţia şi Hmelniţki

Mai multe explozii s-au auzit în regiunile ucrainene Vinniţia şi Hmelniţki, vineri, în jurul orei 10:00, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat mai multe regiuni ale Ucrainei. Potrivit localnicilor, explozii s-au auzit inclusiv în oraşul Hmelnițki. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. Anterior, explozii puternice au fost raportate la Kiev, iar administraţia militară a oraşului a anunţat că a fost activat sistemul de apărare antiaeriană. RBC aminteşte că sirenele de raid aerian au început să sune, vineri dimineaţă, în mai multe regiuni din Ucraina. Iniţial, alarma a fost activată în jurul orei 09:30, în estul Ucrainei. Ulterior, sirenele au început să sune şi în regiunile centrale și în nord. Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat populaţia din mai multe regiuni că există riscul unor atacuri cu rachete ruseşti. Armata ucraineană a raportat că a detectat lansări de rachete Kinjal în direcţia Kiev.

UPDATE 11 august, ora 10.19 Alertă de raid aerian în Ucraina - Rusia a lansat rachete Kinjal

Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunţat, vineri dimineaţă, că Rusia a lansat rachete Kinjal, astfel că în ţară au fost activate sirenele de raid aerian. "Au fost înregistrate lansări de rachete balistice Kh-47M2 Kinjal din MiG-31K, în direcția regiunii Kiev. Rămâneţi la adăpost!" - a transmis armata ucraineană. Între timp, în jurul orei 10:00, la Kiev, au fost raportate explozii puternice, iar administraţia locală şi cea regională au transmis că a fost activat sistemul de apărare antiaeriană.

UPDATE 11 august, ora 10.12 Explozii puternice la Kiev, în timpul unei alerte de raid aerian

Explozii puternice s-au auzit la Kiev, vineri, în jurul orei 10:00, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat mai multe regiuni ucrainene. Administraţia militară a oraşului Kiev a anunţat că a fost activată sistemul de apărare antiaeriană. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. RBC aminteşte că sirenele de raid aerian au început să sune, vineri dimineaţă, în mai multe regiuni din Ucraina. Iniţial, alarma a fost activată în jurul orei 09:30, în estul Ucrainei. Ulterior, sirenele au început să sune şi în regiunile centrale și în nord. Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat populaţia din mai multe regiuni că există riscul unor atacuri cu rachete ruseşti. Este vorba despre regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Poltava, Mikolaiv, Zaporijjia, Herson, Cerkasi, Kiev și Cernihiv. Grupuri de monitorizare au raportat că au fost detectate ținte aeriene, dar informația nu a fost confirmată oficial.

UPDATE 11 august, ora 09.33 Noi bombardamente ruseşti în regiunea Herson

Trupele ruse au atacat, vineri dimineaţă, regiunea ucraineană Herson, lovind localitatea Komişani, precum şi oraşul Berislav. "Armata Federației Ruse atacă regiunea Herson încă de dimineață. În jurul orei 04:00, în Komişani, inamicul a lovit o clădire rezidenţială" - se arată într-un raport al Administraţiei Militare Regionale Herson.

În urma bombardamentelor, au fost rănite trei femei, în vârstă de 50, 65 și 84 de ani. La ora 08:00, rușii au aruncat explozibili dintr-o dronă asupra centrului de distribuire a ajutorului umanitar din Berislav, însă atacul nu s-a soldat cu victime.

content-image

UPDATE 11 august, ora 09.00 Aproape 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 580 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la circa 252.780 - potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 313 elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 4.290 (+12) de tancuri ale armatei ruse, 8.318 (+15) vehicule blindate, 5.043 (+15) de sisteme de artilerie, 471 (+2) de sisteme de apărare aeriană, 713 (+2) lansatoare multiple de rachete, 7.511 (+16) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 4.197 (+18) de drone, 1.377 de rachete de croazieră și tehnică specială (756).

content-image

UPDATE 11 august, ora 08.14 Ucraina - Ministerul Transformării Digitale vrea să creeze o "armată de roboți"

Ministerul Transformării Digitale de la Kiev intenţionează să extindă succesul realizat în privinţa utilizării dronelor pe front și să creeze o "armată de război electronic" și o "armată robotică". Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a scris pe Telegram că în ultimul an a avut loc o revoluție tehnologică în privinţa utilizării vehiculelor aeriene fără pilot. "

În cadrul proiectului 'Armata de drone', am eliminat toată birocrația pentru mediul de afaceri, am crescut marjele la 25%, am simplificat toate procedurile de punere în funcțiune. Unele companii ucrainene au crescut producția de drone de sute de ori" - a explicat Fedorov. Oficialul s-a declarat încrezător că trebuie făcut mai mult pentru a câștiga războiul şi a cerut producătorilor să își direcționeze potențialul în beneficiul Forțelor de Apărare. "Următoarea sarcină - să multiplicăm experiența în domeniul dronelor în alte domenii ale inovației militare. Să lansăm 'Armata de război electronic" și 'Armata de roboţi'. Echipa noastră este pregătită să coopereze cu oricine poate ajuta la consolidarea tehnologică a frontului" - a subliniat Fedorov.

De la începutul invaziei ruse la scară largă, chestiunea dronelor a devenit una dintre cele mai importante pe frontul ucrainean. Ministrul apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei sunt acum în posesia a peste 20 de noi tipuri de drone fabricate în ţară. În plus, a subliniat acesta, datorită simplificării procedurilor pentru dezvoltatorii și producătorii de arme și echipamente militare, "a avut loc un adevărat boom în producția autohtonă de drone".

RBC notează că, analizând situația din Ucraina, autorităţile din Taiwan au anunțat o creștere rapidă a producției de drone pentru a se putea proteja în cazul unui război cu China.

UPDATE 11 august, ora 04.18: Alertă maximă în Rusia: flăcări în apropierea reședinței lui Vladimir Putin - VIDEO

Serviciul de urgenţă din Rusia a declarat joi că un depozit din Odinţovo, un oraş situat la vest de Moscova între reşedinţa oficială a lui Vladimir Putin şi aeroportul Vnukovo, a luat foc, relatează agenţia de presă TASS, anunță Reuters, citat de news.ro.

Acesta nu a precizat cum a izbucnit incendiul în depozit, aflat la 6,5 kilometri de reşedinţa prezidenţială a lui Putin din Novo-Ogariovo.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 11 august, ora 01.30: Negocierile de pace, mai mult o iluzie decât posibilitate. Kuleba: 'Nu îi vom vedea niciodată pe Putin și Zelenski la aceeași masă'

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Corriere della Sera că negocierile cu Rusia sunt posibile doar dacă statul agresor Federaţia Rusă îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei. Kuleba a subliniat, însă, că acordurile în acest sens nu vor fi încheiate cu dictatorul rus, Vladimir Putin.

"Putin nu este partener (de negocieri – n.r.). A comis prea multe crime foarte grave. Există și alte căi diplomatice de luptă indirectă. Dar înțelegem că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin și Zelenski la aceeași masă" - a remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, conform Rador.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.