Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 17 mai 2023 - Explozii puternice au fost auzite în Mykolaiv/ Rușii aruncă în luptă noi trupe la Bahmut

Freepik
razboi ucraina

În ziua 447 de la începutul conflictului, Kievul a fost zguduit de explozii puternice, soldându-se cu cel puțin trei persoane rănite și pagube materiale semnificative. Alarma de raid aerian a fost declanșată în întregul oraș încă de dimineață, iar locuitorilor li s-a cerut să se adăpostească. Într-un anunț separat, comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene a declarat că toate cele 18 rachete rusești care au vizat Ucraina în noaptea anterioară au fost interceptate cu succes. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 17 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 17 mai, ora 23.57: Germania se retrage din alianța care sprijină total Ucraina: motivul pentru care Berlinul nu furnizează avioane de vânătoare Kievului

Germania nu se va alătura iniţiativei internaţionale de a furniza avioane de vânătoare occidentale Ucrainei, a reiterat miercuri cancelarul Olaf Scholz, conform site-ului Tagesschau.de, informează Mediafax.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat însă că Germania nu va participa la această iniţiativă. "Nu există o astfel de solicitare care să ne fie adresată", a declarat Scholz cu ocazia Summitului Consiliului Europei (CoE), aflat în curs la Reykjavik, în Islanda.

Continuarea aici

UPDATE 17 mai, ora 23.28: Cum încearcă Federația Rusă să amâne contraofensiva Ucrainei

Rusia a început să efectueze atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei în încercarea de a forța Kievul să amâne o contraofensivă, scrie CNN, care citează un oficial american.

Sursa a afirmat că Rusia folosește mult mai multă muniție decât de obicei, încercând să încurce apărarea antiaeriană ucraineană. Potrivit oficialului american, Federația Rusă a lansat simultan atacuri aeriene de amploare din mai multe direcții, vizând centre de comandă din Kiev și alte facilități importante.

Continuarea aici

UPDATE 17 mai, ora 22.28: Fenomen interesant! Femeile refugiate din Ucraina se întorc temporar acasă pentru contracepție și avort

Femeile refugiate din Ucraina se întorc temporar în țara lor pentru servicii de sănătatea reproducerii pe care nu le pot accesa în anumite părți din UE, precum Ungaria, Polonia, România și Slovacia, respectiv avort, contracepție și alte servicii de sănătate a reproducerii

Continuarea aici

UPDATE 17 mai, ora 21.20: Secretarul general al ONU a salutat prelungirea acordului privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că acordul privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni. Anunţul survine chiar cu o înainte ca acordul, sprijinit de ONU, să expire. Iniţiativa, negociată cu sprijinul Ankarei, este menită să reducă deficitul de alimente la nivel mondial, exacerbat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat prelungirea acordului.

"Continuarea acordului reprezintă o veste bună pentru toată lumea. Sper că vom avea un acord cuprinzător, care să îmbunătăţească şi să prelungească iniţiativa. Doresc să îmi exprim aprecierea faţă de toţi cei care au participat la negocieri în spiritul unei angajări constructive", a declarat Antonio Guterres, potrivit BBC, anunță Rador.

UPDATE 17 mai, ora 20.32: Ucraina respinge planul de pace al Chinei: Ce i-a transmis Kievul emisarului chinez

Administraţia de la Kiev i-a transmis, miercuri, emisarului chinez Li Hui că orice soluţie pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 19.57: Contraofensiva ucraineanaă – patru scenarii de atac: argumente pro și contra

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, consideră că contraofensiva ucraineană a început deja. Însă acțiunile active ale forțelor armate ale Ucrainei sunt vizibile numai în apropiere de Bakhmut și seamănă, mai degrabă, cu atacuri locale, o operațiune de dezangajare a cartierelor semi-încercuite ale orașului, relatează publicația Meduza, care a oferit patru posibilități pentru contraofensiva ucraineană.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 19.41: Președintele Poloniei îl sfidează pe Zelenski: Nu avem suficiente avioane F-16 să trimitem Ucrainei

Președintele PolonieiAndrzej Duda, a declarat că ţara sa are prea puține avioane de luptă F-16 pentru a putea discuta despre transferul unor astfel de aeronave în Ucraina, însă a subliniat că Varșovia sprijină pregătirea piloților ucraineni.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 19.40: Misiunea de pace africană la Kiev şi Moscova va începe în iunie, anunţă Africa de Sud

Misiunea de pace a şase lideri africani în Ucraina şi în Rusia, evocată marţi de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, ar urma să se concretizeze de la începutul lunii iunie, a anunţat miercuri un responsabil din cadrul Ministerului Afacerilor Externe sud-african, informează AFP, relatează Agerpres.

Cyril Ramaphosa a anunţat cu o zi înainte că preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au "acceptat să primească misiunea şi pe liderii de stat africani, la Moscova şi Kiev". "Am convenit cu preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski să începem să pregătim angajamentele cu şefii de stat africani", a spus el.

În afară de Africa de Sud, această misiune va include Senegalul, Zambia, Congo, Uganda şi Egiptul.

"Datele rămân să fie confirmate, însă la începutul lui iunie şase şefi de stat vor face naveta între cele două capitale, pentru a facilita negocierile de pace", a declarat Zane Dangor, director general în cadrul Ministerului de Externe sud-african, în faţa unui grup de parlamentari.

"Am abordat de asemenea alţi actori, printre care SUA", a adăugat Zane Dangor, subliniind că "această iniţiativă beneficiază de o susţinere generală" şi în special din partea ONU.

Ţările africane au fost mai puţin unanime decât marile puteri occidentale în a denunţa invazia rusă în Ucraina, declanşată în februarie 2022. Ţări precum Senegalul şi Africa de Sud s-au abţinut la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în timpul votului asupra unei rezoluţii ce condamna această invazie.

Apropiată de Kremlin încă din perioada luptei împotriva apartheidului, Africa de Sud a refuzat mereu să condamne invazia asupra Ucrainei, afirmând că rămâne "neutră" şi că vrea să privilegieze dialogul.

Această poziţie a stârnit iritare pe scena internaţională, cu atât mai mult cu cât Pretoria a găzduit exerciţii navale cu Rusia şi China în februarie, cu puţin timp înainte să se împlinească un an de la declanşarea invaziei ruse, realimentând îngrijorările occidentale.

Anunţul privind o misiune africană survine de asemenea după tensiuni recente între Pretoria şi Washington în jurul problemei ruse. Ambasadorul american în Africa de Sud a afirmat săptămâna trecută că un cargou rus a acostat în decembrie lângă Cape Town şi că a plecat spre Rusia încărcat cu arme şi muniţii.

Guvernul sud-african a declarat că nu există nicio urmă de vânzări de arme aprobate de stat către Rusia în perioada respectivă şi preşedintele Ramaphosa a anunţat declanşarea unei anchete asupra acestui caz.A

UPDATE 17 mai, ora 19.25: Rusia folosește fostele republici sovietice pentru a triangula importurile și pentru a ocoli sancțiunile

Fostele republici sovietice și câteva țări aliate ideologic cu Rusia sunt folosite de Moscova pentru a eluda sancțiunile impuse după începerea războiului împotriva Ucrainei. Din februarie 2022, exporturile din SUA, din UE și din Japonia, de exemplu, s-au mutat în țări precum GeorgiaBelarusKazahstanArmenia și Uzbekistan, care, la rândul lor, și-au sporit exporturile în Rusia.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 18.52: Din mijlocul alegerilor prezidențiale, Erdogan anunţă că Acordul Ucraina-Rusia privind exporturile de cereale va fi prelungit două luni

Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, semnat de Rusia şi Ucraina prin intermediul Naţiunilor Unite şi Turciei, va fi prelungit încă două luni, a declarat miercuri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 18.07: Condiția Rusiei pentru a stopa războiul din Ucraina: 'Judecaţi voi singuri!'

Rusia nu a primit detalii ale propunerilor de pace pentru încheierea războiului din Ucraina evocate de preşedintele brazilian Lula da Silva şi de cel sud-african Cyril Ramaphosa, dar este dispusă să le studieze, spre deosebire de Occident, care acceptă doar planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 17.34: Ungaria strânge cu ușa Ucraina: condiția pentru sprijinul militar pleacă de la o bancă maghiară

Ungaria va bloca următoarea tranșă de sprijin militar din partea Uniunii Europene pentru Ucraina și orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Kievul nu va elimina banca ungară OTP de pe lista neagră, a declarat, miercuri, ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 17.06: 'Ucraina va ucide ruși oriunde în lume' - Kirilo Budanov își nuanțează declarația

Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a explicat la cine anume s-a referit atunci când a vorbit într-un interviu despre "uciderea rușilor oriunde în lume”.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 15.40: Cetăţeni ucraineni care au publicat imagini cu interceptarea rachetelor ruseşti deasupra Kievului au fost arestaţi

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri arestarea a şase persoane din capitala Kiev care au postat pe reţelele de socializare imagini cu interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti de către antiaeriana ucraineană în raidul din noaptea de luni spre marţi, oferind astfel informaţii militare preţioase Rusiei, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

"În noaptea de 16 mai au făcut fotografii şi au înregistrat imagini neautorizate cu funcţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene şi au publicat aceste materiale pe reţelele de socializare. În acest mod ar fi putut să dezvăluie localizarea şi alte detalii despre funcţionarea apărării noastre antiaeriene", a transmis SBU într-un comunicat.

Imaginile cu interceptarea rachetelor ruseşti de către antiaeriana ucraineană au fost publicate de mass-media internaţionale. SBU mai scrie în comunicatul său că aceste imagini au fost distribuite pe canalele media şi pe Telegram ale unor "propagandişti" ruşi, unii dintre ei "controlaţi" de serviciile secrete ruseşti.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat şi camerele de securitate instalate în mai multe centre comerciale din Kiev care au înregistrat automat imaginile din momentul atacului, unele dintre aceste imagini cu interceptări spectaculoase fiind ulterior publicate pe YouTube.

Persoanele arestate pentru publicarea acestor imagini riscă până la 8 ani de închisoare pentru "difuzarea neautorizată de informaţii militare relevante". Autorităţile ucrainene au cerut în mod repetat populaţiei să nu distribuie pe internet niciun fel de imagini cu atacurile ruseşti cu drone sau rachete, considerând că astfel de imagini ar putea oferi Rusiei indicii despre amplasamentul sistemelor antiaeriene ucrainene.

Alte imagini cu un atac rusesc cu drone sau rachete au fost publicate sâmbătă din oraşul ucrainean Hmelniţki, unde Rusia pare să fi lovit un depozit ucrainean de muniţii, provocând o explozie masivă. Unele imagini de acolo arată folosirea unor roboţi pentru stingerea incendiului.

UPDATE 17 mai, ora 15.09: Primele explicații de la Budapesta, după ce Ungaria a blocat următoarea tranşă a sprijinului militar extrabugetar al UE pentru Ucraina

Ungaria nu a aprobat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace (EPF) a UE, a confirmat marţi biroul purtătorului de cuvânt al guvernului maghiar, relatează Reuters.

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 14.41: Scandalul Bâstroe încă arde la Comisia Europeană: Ucraina e ținută sub supraveghere strictă

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că, în răspunsul la o interpelare pe care a făcut-o, Comisia Europeană admite că discută în permanenţă situaţia canalului Bâstroe şi a dragării cu partea ucraineană şi că este un subiect european de interes la Bruxelles.

Continuare aici.

UPDATE 17 mai, ora 14.06: Ucraina șterge pe jos cu laudele lui Șoigu: Sistemul Patriot nu poate fi distrus cu rachete Kinjal

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, susţine că, deşi nu aveau de gând să comenteze declarațiile Ministerului rus al Apărării privind presupusa "distrugere" a unui sistem Patriot de către o rachetă Kinjal lansată spre Kiev, autorităţile militare au decis, totuși, să-i liniștească pe ucraineni, transmiţând că "este imposibil să distrugi un sistem Patriot cu o singură lovitură de rachetă Kinjal".

Continuarea aici.

UPDATE 17 mai, ora 14.00: Noi explozii la Herson

Mai multe explozii au fost raportate în oraşul ucrainean Herson, miercuri, după ora 13:00 - transmite radiodifuzorul public Suspilne. Alertele de raid aerian nu au fost activate nici în oraş, nici în regiune. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. RBC aminteşte, însă, că invadatorii ruși au bombardat Hersonul şi în noaptea de marţi spre miercuri, lovind un bloc de apartamente. Două dintre scările blocului au fost distruse.

content-image

UPDATE 17 mai, ora 13.22: Polonia, dispusă să trimită în mod sistematic aeronave MiG-29 în Ucraina

Autoritățile poloneze sunt pregătite să furnizeze în mod sistematic Ucrainei aeronave de tip MiG-29, autorităţile de la Varșovia urmând să acționeze în cadrul asistenței pe care şi-o permit să o ofere Kievului. Potrivit wPolityce.pl, o declarație în acest sens a fost făcută de către președintele polonez, Andrzej Duda, în timpul unei conversații cu jurnaliştii de la Reykjavik, la summitul Consiliului Europei. Duda a subliniat că Polonia este una dintre cele trei țări (după SUA și Marea Britanie) care ajută cel mai mult Ucraina. "Suntem gata să trimitem sistematic aeronave MiG-29. Am inițiat o coaliție pentru sprijinul militar al Ucrainei, dar în elementele pe care ni le putem permite" - a afirmat Andrzej Duda.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 12.12: Avioane F-16 pentru Ucraina - Belgia este dispusă să antreneze piloți ucraineni

Belgia este pregătită să-i învețe pe ucraineni să piloteze avioane de luptă americane F-16 - potrivit unei confirmări făcute de cancelaria premierului belgian, citată de DeMorgen. Publicaţia aminteşte că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat despre furnizarea de avioane F-16 cu premierii Belgiei și Ţărilor de Jos, Alexander De Croo și Mark Rutte.

"La Haga, la începutul acestei luni, chestiunea F-16 a fost discutată și în cadrul unei întâlniri între premier şi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Am spus că nu putem furniza avioane, dar putem antrena piloți" - a subliniat biroul premierului belgian. Informația a fost confirmată și de șeful Biroului Președintelui de la Kiev, |Andri Ermak. "Avem nevoie de astfel de avioane și mulțumim aliaților pentru decizia de a lucra în această direcție. Belgia, în mod special, și-a confirmat disponibilitatea de a pregăti piloți" - a scris Ermak pe Telegram. Anterior, acesta a transmis că premierul britanic, Rishi Sunak, și premierul olandez, Mark Rutte, au convenit să lucreze la crearea unei coaliții internaționale de avioane de luptă pentru Ucraina. Kievul speră să primească aproximativ 40-50 de avioane F-16 de la partenerii occidentali și să formeze trei-patru escadrile pentru a apăra spaţiul aerian al ţării de bombardamentele rusești.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 10.37: Rușii intensifică bombardamentele în regiunea Harkiv, folosind toate armele disponibile (Oleh Sinehubov)

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, susţine că trupele invadatoare ruse intensifică bombardamentele asupra regiunii, folosind toate armele disponibile. "Ocupanții ruși intensifică atacurile teroriste asupra populației civile din regiune, folosind toate armele disponibile: artilerie, rachete, mortiere, avioane, drone și arme de calibru mic" - a detaliat oficialul. Potrivit lui Sinehubov, în ultima lună, armata rusă a bombardat regiunea Harkiv de peste 140 de ori, autorităţile ucrainene înregistrând inclusiv 24 de atacuri cu rachete. "Ţintele armatei ruse sunt, în principal, obiectele civile și civili populaţia paşnică" - a declarat Oleh Sinehubov, atrăgând atenţia că ruşii încalcă principiile dreptului internațional umanitar.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 10.10: Kievul asigură că sistemul Patriot nu poate fi distrus printr-o lovitură de rachetă Kinjal

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, susţine că, deşi nu aveau de gând să comenteze declarațiile Ministerului rus al Apărării privind presupusa "distrugere" a unui sistem Patriot de către o rachetă Kinjal lansată spre Kiev, autorităţile militare au decis, totuși, să-i liniștească pe ucraineni, transmiţând că "este imposibil să distrugi un sistem Patriot cu o singură lovitură de rachetă Kinjal". Ihnat a menționat că, pe 16 mai, Comandamentul Forțelor Aeriene a refuzat să comenteze declarațiile reprezentantului Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, "care a distrus deja de vreo opt ori întreaga componenţă a aviației ucrainene".

"Vreau să spun să nu vă faceți griji pentru soarta Patriot" - a subliniat Iuri Ihnat, adăugând că tot ce spun ruşii trebuie să rămână în arhiva lor de propagandă. Amintim că Ministerul rus al Apărării a transmis că a distrus un sistem american de apărare antirachetă sol-aer Patriot cu o rachetă hipersonică de tip Kinjal, în timpul atacului din noaptea de luni spre marţi. Iniţial, autorităţile de la Kiev au refuzat să comenteze declaraţia părţii ruse. Ucraina a anunţat, însă, că a doborât peste noapte 18 rachete rusești, inclusiv șase de tip Kinjal.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 9.45: Rușii bombardează într-un mod haotic regiunea Zaporijjia, acuză autorităţile ucrainene

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Iuri Malaşko, susţine că, în ultimele 24 de ore, trupele invadatoare ruse au bombardat într-un mod haotic regiunea, rănind trei persoane din rândul populaţiei civile. Malaşko a precizat, într-un comunicat publicat miercuri dimineaţă, că 16 orașe și sate din apropierea frontului au fost lovite de armata rusă, care a lansat, în total, 88 de atacuri. Au fost înregistrate bombardamente în localităţi precum Huliaipole, Orihiv, Olhivske, Zaliznicine, Preobrajenka, Malinivka, Poltavka, Tokmak şi Novodanilivka. Potrivit oficialului, au fost raportate 51 de distrugeri, ruşii lovind mașini şi case ale localnicilor. "Un bărbat de 48 de ani a fost rănit în timpul bombardamentului de la Huliaipole. Inamicul lovește centrul orașului, unde locuiesc încă civili. Un tractorist de 34 de ani și un agronom de 61 de ani au fost răniţi pe un câmp de lângă Uspenivka" - a precizat Malaşko.

 

UPDATE 17 mai, ora 8.58: Rușii aruncă în luptă noi trupe la Bahmut

În ciuda contraatacurilor reușite ale Ucrainei în jurul lui Bahmut din regiunea Donețk, forțele ruse s-au angajat probabil să-și consolideze eforturile ofensive în zonă, a declarat Institutul de Studii a Războiului în cea mai recentă actualizare.

Detalii aici

content-image

UPDATE 17 mai, ora 8.35: Numărul militarilor ruşi ucişi pe frontul din Ucraina a depăşit 200.000 (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 610 invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 200.590 - potrivit unui raport publicat, miercuri dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 308 avioane și 294 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.771 (+9) de tancuri ale armatei ruse, 7.365 (+17) de vehicule blindate, 3.166 (+16) de sisteme de artilerie, 318 (+2) sisteme de apărare antiaeriană, 562 de lansatoare multiple de rachete, 6.067 (+19) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.748 (+16) de drone, 982 (+9) de rachete de croazieră și tehnică specială (417 unități).

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 8.32: Regiunea Herson - Şapte răniţi în urma atacurilor ruseşti din ultimele 24 de ore

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 79 de ori, lansând 406 obuze. Potrivit unui comunicat remis miercuri dimineaţă, ruşii au utilizat artilerie grea, sisteme de rachete Grad, tancuri, drone şi avioane, lovind zone rezidenţiale din mai multe localităţi şi o benzinărie din raionul Berislav. Şapte persoane au fost rănite în bombardamente, printre acestea fiind şi trei copii. Oraşul Herson a fost bombardat de două şase ori, ruşii trăgând 26 de obuze.

content-image

UPDATE 17 mai, ora 8.10: Şeful spionajului militar ucrainean propune o zonă demilitarizată între Ucraina și Rusia

Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că încheierea războiului trebuie să presupună şi crearea unei zone demilitarizate de 100 de kilometri între Rusia și Ucraina. Într-un interviu pentru ISLND TV, Budanov a menționat că scopul Ucrainei în ceea ce privește încheierea războiului este crearea unei zone demilitarizate la graniţa cu Federația Rusă. Potrivit şefului GUR, după încheierea războiului împotriva Ucrainei, "Rusia va fi demilitarizată pe cât posibil".

content-image

UPDATE 17 mai, ora 8.08: Oraşul Mikolaiv, vizat de noi bombardamente ruseşti

Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra oraşului ucrainean Mikolaiv, în noaptea de marţi spre miercuri, lovind un centru comercial și o clădire aparţinând infrastructurii industriale. Clădirile lovite de rachetele ruseşti au fost parțial distruse. Exploziile au mai afectat case particulare și magazine. O persoană a fost rănită în timpul atacului.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 04:40 Războiul din Ucraina poate servi ca o lecţie pentru Taiwan, consideră şeful Pentagonului

Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite AFP.

"Am învăţat o serie de lecţii importante odată cu războiul din Ucraina (...) împotriva Rusiei", a spus şeful Pentagonului, întrebat în cursul unei audieri parlamentare asupra strategiilor de apărare ale Insulei Taiwan în cazul unei eventuale invazii chineze.

content-image

UPDATE 17 mai, ora 3.50: Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina miercuri pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari, la o zi după vizita primei-doamne a ţării lovite de război care a cerut asistenţă militară, informează Reuters.

Ministerul Finanţelor de la Seul a anunţat că ministrul Choo Kyung-ho şi ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, aflată la Seul pentru a participa la o conferinţă, au semnat acordul asupra pachetului de ajutor, care va consta din donaţii şi împrumuturi.

Coreea de Sud, un producător major de obuze de artilerie, a anunţat că nu va furniza arme letale Ucrainei, citând relaţiile sale cu Rusia.

Dar Yoon a spus într-un interviu pentru Reuters luna trecută că guvernul ar putea "să nu insiste doar pe sprijin umanitar sau financiar" dacă civilii din Ucraina intră sub un atac la scară largă sau din cauza unei situaţii pe care "comunitatea internaţională nu o poate tolera".

content-image

UPDATE 17 mai, ora 3.25: Serghei Șoigu contestă afirmațiile Kievului privind doborârea celor șase rachete Kinjal

Ministrul rus al apărării neagă că Ucraina a doborât şase rachete Kinjal. Moscova nici măcar nu lansează câte rachete spune Kievul că doboară, susţine Şoigu, citat de news.ro.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a negat că Ucraina a doborât nu mai puţin de şase rachete hipersonice Kinjal în primele ore ale zilei de marţi şi a spus că bilanţurile oferite de Kiev sunt exagerate, iar Moscova nici măcar nu lansează atâtea rachete câte spune Ucraina că a doborât, relatează CNN.

"Federaţia Rusă nu a lansat atâtea rachete Kinjal câte se presupune că a doborât de fiecare dată (Kievul) când face declaraţii", a declarat Şoigu pentru agenţia rusă RIA Novosti.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 17 mai, 3.30: Zelenski: 18 din 18 rachete au fost doborâte. Le mulţumesc tuturor partenerilor noştri din întreaga lume

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, marţi seara, că toate cele 18 rachete pe care Rusia le-a trimis asupra Kievului în noaptea de luni spre marţi au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană şi a mulţumit cu această ocazie partenerilor occidentali care au oferit echipamentele adecvate, exprimându-şi încrederea că Ucraina va primi şi avioane

Detalii AICI

UPDATE 17 mai, ora 02.20: Armata ucraineană susține că a înregistrat progrese în regiunea Bahmut

Armata ucraineană revendică progrese în Bahmut, unde, potrivit ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, ar fi fost eliberată o suprafață de 20 km² din suburbiile de nord și de sud ale orașului, cucerite de ruși. Ea spune însă că inamicul avansează oarecum în interiorul Bahmutului, distrugând complet orașul cu artileria, anunță Rador.

Pe de altă parte, forțele ruse au desfășurat ieri un puternic atac asupra Kievului cu rachete supersonice și drone, pe care ucrainenii susțin că le-au interceptat în totalitate. Rușii spun însă că au lovit un sistem american antiaerian Patriot, informație confirmată de un responsabil din Statele Unite într-o declarație la CNN.

content-image

 

UPDATE 17 mai, ora 01.20: Ucraina afirmă că a reușit să intercepteze rachete hipersonice Kinjal, lansate de forțele ruse

Ucraina susţine că a doborât rachete hipersonice lansate marţi în cadrul unui baraj "excepțional de dens" asupra Kievului. Potrivit Kievului, apărarea aeriană a interceptat șase rachete hipersonice Kinjal, despre care Rusia afirmă că pot depăși toate sistemele de apărare aeriană existente, scrie Rador.

Acestea au fost printre cele 18 rachete de diferite tipuri trase asupra orașului într-un interval scurt de timp, au spus oficialii. Rusia neagă că Kinjal-urile sale au fost oprite și pretinde că una a distrus un sistem de apărare aeriană Patriot furnizat de SUA. Ucraina a refuzat să comenteze. BBC nu poate verifica în mod independent afirmațiile făcute de cele două părţi.

content-image

UPDATE 17 mai, ora 00.30: Anunț ciudat al lui Kadîrov: Liderul cecen susține că serviciile ucrainene l-au ajutat să-și recupereze calul

Președintele cecen Ramzan Kadîrov a declarat că a reușit să își recupereze calul de rasă, care i-a fost furat în Republica Cehă în luna martie a acestui an. El a spus că a primit ajutor din partea serviciilor de securitate ucrainene.

Armăsarul pur-sânge englezesc, poreclit Zazu, a intrat sub incidența sancțiunilor în 2014 ca parte a proprietății lui Ramzan Kadîrov și de atunci a fost ținut într-un grajd din Republica Cehă.

În luna martie a acestui an, poliția cehă a raportat dispariția armăsarului. Potrivit forțelor de ordine cehe, răpitorul a îndepărtat lanțul de siguranță de la ușa incintei și a furat animalul.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.