Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 19 iunie - Poza care aruncă în aer scandalul barajului Nova Kahovka: ce se vede dintr-o dronă

Profimedia
razboi ucraina

Există tot mai multe confirmări cum că forţele ucrainene au eliberat satul Piatîhatkî din regiunea Zaporojie. Este primul teritoriu recucerit de Ucraina pe frontul din sud, de la începutul contraofensivei de luna aceasta. Forțele ruse au reușit câteva operațiuni defensive în sudul Ucrainei, dar ambele tabere suferă pierderi mari. Rușii par să aibă cele mai grele pierderi de la bătălia pentru Bahmut din martie. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 19 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 19 iunie, ora 22:22: Război 'la cuțite'! Ucraina acuză Ungaria că îi blochează accesul consular la prizonierii de război pe care Moscova i-a predat Budapestei

Ministerul de Externe ucrainean a cerut luni din nou guvernului ungar să-i permită accesul consular la cei 11 soldaţi ucraineni de etnie maghiară care au fost luaţi prizonieri de trupele ruse şi apoi predaţi Ungariei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 22.04: Momentul în care mai mulți soldați ucraineni îi împușcă pe cei ruși

Scene de groază în războiul din Ucraina! Mai mulți soldați ucraineni din Brigada a 73-a Operațiuni Maritime Speciale au intrat în mai multe tranșee săpate de ruși pentru un atac surpriză. Se pare că ar fi vorba despre zece soldați ruși.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 21.48: Consiliul de Securitate al ONU va organiza pe 23 iunie o reuniune cu privire la Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU va organiza pe 23 iunie o reuniune cu privire la Ucraina, se precizează în proiectul programului de lucru al Consiliului de Securitate pentru această săptămână, publicat luni, relatează Rador. Se aşteaptă ca discuția să aibă loc dimineața, ora locală. Tema concretă și lista celor care vor lua cuvântul nu au fost încă specificate.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 21.44: Ucraina a lăsat Germania fără arme (documente ale Ministerului german al Apărării)

Forţele armate germane mai dispun doar de circa 20.000 de obuze de calibru mare, relevă documente ale Ministerului german al Apărării despre care scrie luni publicaţia Der Spiegel, citată de Reuters, anunță Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 21.15: Un important lider politic din Rusia anunţă o 'campanie electorală' anti-război şi împotriva lui Putin

Un tribunal rus a decis luni desfăşurarea cu uşile închise a unui nou proces în care este inculpat opozantul încarcerat Alexei Navalnîi, care a anunţat în aceeaşi zi că lansează o "campanie electorală" pentru a-i convinge pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin, relatează Reuters şi CNN, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 21.00: Serghei Narîşkin anunță planul Rusiei: Uciderea militarilor instruiți de NATO și distrugerea armamentului occidental

Un număr mare de victime în rândurile militarilor ucraineni antrenaţi de NATO şi distrugerea armelor străine vor submina potenţialul de apărare al Ucrainei şi stabilitatea guvernului de la Kiev, a declarat luni Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), notează EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 20.10: Servicii secrete: 'Contraofensiva ucraineană ar putea intra într-o pauză operaţională'

Contraofensiva Ucrainei ar putea intra într-o ”pauză operaţională” ”în următoarele şapte zile”, anunţă directorul serviciilor militare estone, Margo Grosberg. ”Nu vom vedea nicio ofensivă (ucraineană) în cursul următoarelor şapte zile”, a anunţat vineri şeful spionajului militar eston.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 20.00: Danemarca intenționează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari

Sprijinul Danemarcei pentru Ucraina va fi majorat la 3,21 miliarde de dolari în perioada 2023-2028, a anunțat luni Ministerul danez al Apărării, transmite Reuters, informează Mediafax.

Ajutorul va fi livrat prin intermediul unui fond pentru Ucraina pe care Danemarca l-a înființat în martie, ca parte a planului de „a fi printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei”. Sumele vor fi cheltuite pentru nevoi umanitare, de redresare a afacerilor și militare. „Sunt mândru că Danemarca va continua să fie un contributor semnificativ. Ucraina rămâne profund dependentă de ajutorul militar", a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, într-o declarație.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 19:38: Virusul Holerei lovește puternic în Ucraina: soldații ruși au probleme uriașe

Atesh, o mișcare a tătarilor și ucrainenilor din Crimeea, arată faptul că soldații ruși s-au infestat cu virusul holerei, după ce au băut apă infestată ca urmare a ruperii barajului Nova Kahovka.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 18:39: De la isterie la ironie – Liderul mercenarilor Wagner cere avioane F-35: 'Mai am încă o cerere pentru dumneavoastră!'

Cunoscutul lider al miliţiei ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ajutorul POLITICO pentru a-şi dota armata privată cu avioane de luptă Lockheed Martin F-35, răspunzând în stilul său ironic după ce publicaţia de la Bruxelles i-a cerut un punct de vedere în legătură cu o investigaţie pe care a făcut-o, relatează NEWS.RO.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 18:04: MaxxPro, blindatele care efectiv i-au înnebunit pe ruși: Sunt indestructibile! Trag în ele cu tot ce au/ Video

Vehiculele de luptă blindate rezistente la mine MaxxPro, fabricate în SUA, se dovedesc a fi cruciale în lupta Ucrainei împotriva forțelor ruse, potrivit The Times.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 16.40: FOTO - Poza care aruncă în aer scandalul barajului Nova Kahovka: maşină aparent încărcată cu explozibil

O fotografie realizată de o dronă ucraineană ar oferi o dovadă suplimentară că Rusia ar fi fost în spatele breşei de la barajul Nova Kahovka. În imagine apare o maşină aparent încărcată cu explozibili, lăsată în vârful barajului ucrainean cu câteva zile înainte ca acesta să cedeze, relatează The Guardian, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 16.33: Ministerul rus al Apărării a anunțat distrugerea a peste 340 de militari ucraineni pe direcţia Donețk în ultimele 24 de ore

Grupul Forțelor de Sud a respins patru atacuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Donețk în ultimele 24 de ore, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konașenkov, relatează Rador. "Pe direcția Donețk, prin acțiunile active ale Grupului Forțelor de Sud au respins cu succes patru atacuri ale inamicului în zona localităţilor Pervomaiske, Petrivske și Staromihailovka din republica populară Donețk" - a spus Konașenkov. Potrivit afirmaţiilor acestuia, în timpul luptelor, pierderile forțelor armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 340 de militari ucraineni, 2 vehicule blindate de luptă, 5 automobile, o instalaţie de artilerie autopropulsată Krab de fabricație poloneză, precum și obuziere "D-20" și "Msta-B". "De asemenea, în zona localităţii Ivanovskoe din republica populară Donețk un depozit de muniții al Brigăzii a 5-a de asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost distrus" - a adăugat Konașenkov.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 16.30: FOTO - Ucraina revendică încă un sat pe frontul de sud

Ucraina revendică încă un sat pe frontul de sud, armata ucraineană declarând, luni, că a recucerit Piatikatki, un sat din sudul țării, relatează Rador. În total, opt localități au fost eliberate de forțele ruse ocupante de când a început contraofensiva ucraineană, în iunie, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, pe rețelele de socializare. Ea a adăugat că 113 kilometri pătrați au fost "eliberați". Euronews nu poate verifica în mod independent aceste informaţii. Rusia și Ucraina se confruntă cu pierderi mari de vieți omenești, în timp ce Kievul încearcă să scoată Moscova din zonele ocupate în contraofensiva sa, au declarat, duminică, oficiali britanici. Pierderile rusești sunt, probabil, la cel mai ridicat nivel de la bătălia pentru Bahmut din martie, a declarat ministerul britanic al apărării în evaluarea sa zilnică. Cele mai intense lupte s-au concentrat în sud-estul provinciei Zaporijjia și în estul Bahmutului, potrivit serviciilor secrete britanice.

 

 

UPDATE 19 iunie, ora 16.20: Înalt oficial rus: Desfăşurarea de arme nucleare în Belarus nu este limitată în timp

Desfăşurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenţia TASS, informează Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 15.10: NATO taie elanul Ucrainei: 'Nu o invităm în alianță la summitul de la Vilnius!' / războiul ar putea dura câțiva ani

Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 14.54: CNN: Autorităţile susţinute de Rusia în Doneţk afirmă că 20 de persoane au fost rănite în bombardamentele forţelor ucrainene

Autoritățile susținute de Rusia în regiunea ucraineană Donețk afirmă că aproximativ 20 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene asupra orașului Volnovaka, potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS, relatează Rador. Orașul Volnovaka se află pe o rută terestră crucială între liniile de front și Mariupol, oraş ocupat de Rusia. Administrația orașului Volnovaka a precizat că trei dintre răniţi sunt în stare gravă.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 13.45: Serviciul de informații externe al Federației Rus dă nucleara: Kievul a continuat activitățile privind crearea bombei nucleare murdare

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 12.45: Kievul nu a înștiințat AIEA în legătură cu mutarea combustibilului nuclear (Narîșkin)


Kievul nu a adus la cunoștința AIEA mutarea la Cernobîl a combustibilului nuclear uzat de la centrala atomo-nucleară de la Rivne, a declarat șeful Serviciului de informații externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin.

După cum a afirmat el, combustibilul iradiat de la centrala nucleară Rivne a fost mutat în două containere speciale "în depozitul centralizat de combustibilul nuclear uzat de la Cernobîl". "Despre aceste activități Kievul nu a înștiințat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), în ciuda acordului privind garanțiile".

El a explicat că de fapt conbustibilul, potrivit datelor Serviciului de informații externe al Federației Ruse, a fost trimis pentru prelucrare.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 11.56: Cum încearcă Putin să-și întărească susținerea în rândul radicalilor ruși

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 11.07: Rușii susțin că au dejucat un atentat terorist la Zaporojie

Serviciul de informații militar al Ucrainei a pregătit acte teroriste împotriva conducătorilor administrației militaro-civile a regiunii Zaporojie și a angajaților organelor de ordine, a comunicat FSB a Federației Ruse. După cum a comunicat departamentul citat, angajații FSB au identificat un angajat al serviciului de informații al Ucrainei care conducea activitatea "complicilor recrutați de el din rândul locuitorilor din regiunea Zaporojie".

"Au fost obținute informații exhaustive cu privire la operațiunile efectuate de Direcția Generală a Serviciului de Informații al Ministerul Apărării al Ucrainei, a fost identificat executorul direct, a fost reținut un complice, au fost confiscate mijloacele de comitere a infracțiunilor și au fost identificate canalele de comunicare a agenților și modalitățile de finanțare", se arată în comunicatul FSB.

A fost reținută o suspectă împotriva căreia au fost deschise dosare penale referitoare la act terorist (până la 20 de ani de privare de libertate) și vânzare ilegală de arme (până la 23 de ani de privare de libertate).

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 10.10: O noapte crâncenă în Ucraina: Rusia a atacat cu rachete Odesa, Dnipro și Zaporojie

content-image

Continuarea AICI

UPDATE 19 iunie, ora 09.45: Decizie curioasă a Rusiei: refuză ajutorul internațional și nu lasă pe nimeni în apropierea barajului Kahovka

Cotinuarea AICI

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 09.33: Ucraina a eliberat 8 localități

Forțele ucrainene au eliberat opt localităţi în ultimele două săptămâni ale operațiunilor lor ofensive, inclusiv satul Peatîhatkî, din regiunea Zaporijjia, a declarat luni adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar. „În cursul a două săptămâni de operațiuni ofensive în direcțiile Berdiansk și Melitopol, opt așezări au fost eliberate”, a spus Maliar în aplicația de mesagerie Telegram. Forţele ruse au confirmat recucerirea Peatîhatkî de către ucraineni.

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 08.45: VIDEO - Un oraș rus de la granița cu Ucraina se află sub bombardamente

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 08.08 - Zelenski taxează o gafă de proporții comisă de Vladimir Putin/ Video

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a ironizat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a susţinut vineri, la Sankt Petersburg, că forţele ruse au distrus deja cinci sisteme americane de apărare aeriană de tip Patriot.

Potrivit presei americane, însă, în Ucraina există doar două astfel de sisteme.

Şeful statului ucrainean a spus că toate sistemele sunt intacte."Niciun (sistem) Patriot nu a fost distrus!" a subliniat liderul de la Kiev.

Pe de altă parte, a precizat el, 36 de rachete ruseşti au fost distruse doar în ultimele şapte zile.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iunie, ora 07.50 - Nu tancurile Leopard și nici vehiculele Bradley le face cele mai mari probleme rușilor. Cum arată MaxxPro care pare indestructibil (Video)

Nu tancurile Leopard și nici vehiculele Bradley le face cele mai mari probleme rușilor. Cum arată MaxxPro care pare indestructibil (Video)

Vehiculele blindate de luptă rezistente la mine MaxxPro, fabricate în SUA, se dovedesc cruciale în lupta Ucrainei împotriva forțelor ruse.

La începutul acestei luni, soldații din Brigada 68 Jaeger a Ucrainei au rămas blocați în timp ce încercau să avanseze în satul Blahodatne. În timp ce unii au fost uciși când au încercat să fugă, alții au scăpat într-un vehicul blindat de luptă MaxxPro, în ciuda faptului că se aflau sub foc puternic, scrie Insider.

Continuarea aici

 

 

UPDATE 19 iunie, ora 06.55 - Ministerul rus al Apărării neagă rapoartele locale care vorbesc de victorii ucrainene

Guvernul rus a contrazis duminică un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, infirmând afirmaţia acestuia potrivit căreia forţele Kievului au recucerit un sat din apropierea frontului, în regiunea Zaporojie, relatează CNN.

"Un atac asupra Piatihatki a fost respins. Peste o duzină de tancuri, vehicule blindate şi efective (ale Forţelor Armate ale Ucrainei) au fost distruse", a scris centrul de presă al batalionului rus într-o postare pe pagina Telegram a Ministerului rus al Apărării.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iunie, ora 04.45 - Zelenski anunță noi succese pe front și dă asigurări că niciun sistem Patriot n-a fost distrus

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit mai pe larg, în alocuţiunea de duminică seară, despre contraofensiva ucraineană, care intră în a treia săptămână. El a spus că cele mai dificile misiuni sunt în direcţia Tavria, din sud, şi a menţionat unităţi ale armatei ucrainene implicate în operaţiuni, mulţumindu-le, încurajându-le şi dând asigurări că vor avea succes, scrie news.ro.

„Această săptămână se încheie - o săptămână foarte importantă pentru noi toţi: pentru apărarea noastră, pentru paşii noştri înainte, pentru acţiunile noastre ofensive”, a spus Zelenski. „Armata noastră este în mişcare: poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a anunţat preşedintele ucrainean care, pentru prima dată de la începutul contraofensivei - al cărei debut este considerat a fi la data de 4 iunie, chiar dacă nu a fost anunţată ca atare -, a vorbit mai pe larg despre aceasta spunând că „este timpul să mulţumească tuturor soldaţilor, celor care s-au distins în această săptămână”.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 19 iunie, ora 03.45 - Rusia refuză să permită acordarea de asistență în zonele inundate după prăbușirea barajului Kahovka - ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite a informat duminică că Moscova a refuzat cererile de a acorda ajutor locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate de spargerea barajului Kahovka, şi a promis să continue eforturile umanitare, transmite AFP, citat de Agerpres.

Explozia care a afectat barajului hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane rămase fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.

Conttinuarea aici

content-image

 

UPDATE 19 iunie, ora 00.30 - Evgheni Prigojin spune că 32.000 de puşcăriaşi s-au întors în Rusia după ce au luptat în Ucraina

Circa 32.000 de bărbaţi care au fost recrutaţi în închisorile din Rusia pentru 'serviciul militar' în Ucraina s-au întors acasă, a declarat duminică şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, citat de dpa, conform Agerpres.

Ei şi-au îndeplinit contractul şi au fost implicaţi în lupte, potrivit lui.

Femei şi activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că atât de mulţi infractori, inclusiv criminali şi alţi delincvenţi violenţi, au fost graţiaţi şi lăsaţi în libertate înainte de termen.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.