Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 20 iunie - Ucraina anunță 'cea mai mare lovitură' în contraofensivă: 'Urmează să vină!'

guim.co.uk
razboi-tanc

Armata ucraineană a recucerit opt așezări ocupate de forțele rusești invadatoare în sudul țării în ultimele două săptămâni, a declarat, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar. - Forțele ucrainene ar putea întrerupe temporar operațiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile pentru operațiuni viitoare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 20 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 20 iunie, ora 22.37: O parte din echipamentul militar Occidental furnizat Ucrainei era defect și a fost bun doar pentru piese de schimb (documente din Guvernul Ucrainei - NYT)

Unele dintre armele trimise Ucrainei de unele țări Occidentale au fost inutilizabile, iar contractele de sute de milioane de dolari plătite în avans nu au fost încă onorate, informează New York Times, care citează documente guvernamentale ucrainene.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, 21.46: ora Budapesta cedează: Ungaria predă Ucrainei o parte dintre soldații preluați de la ruși

Ucraina a repatriat din Ungaria 3 soldaţi dintr-un grup de 11 soldaţi ucraineni de etnie maghiară luaţi prizonieri de război de Rusia şi pe care aceasta i-a transferat Budapestei, provocând iritarea Kievului, relatează marţi agenţia Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 21.36: Ministrul Radu Oprea: Holeră pe plajele din România este o mare dezinformare. Este parte a războiului hibrid. Nu e nici un fel de pericol pe litoralul românesc

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat marţi că nu a ajuns niciun fel de pericol către plajele din România şi litoralul este sigur, se poate înota în apa mării fără probleme. Ministrul a mai arătat că există partea de război hibrid şi crede că este o dezinformare informaţia privind pericolul de pe litoral.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 21.28: Zelenski nu mai stă la mila publică: Ucraina anunţă că a folosit cu succes o dronă de fabricaţie internă

Ucraina a folosit cu succes o dronă de producție internă cu o rază de acțiune de 1.000 km, a declarat marți producătorul de stat de armament Ukroboronprom.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 21.14: Teama de revolte - Kremlinul cere regiunilor să nu mai publice listele morților

Ministerul Apărării le-a recomandat guvernatorilor regiunilor ruseşti cu cei mai mulţi soldaţi căzuţi în Ucraina să nu mai publice necrologuri, a transmis marţi publicaţia Verstka, fondată de jurnalişti independenţi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 20.57:  Olaf Scholz pune presiune pe Beijing: Acum este important să evităm un conflict îngheţat

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că a făcut apel la Beijing să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a opri invazia Moscovei în Ucraina, relatează CNN, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 20.40: Ucraina anunță 'cea mai mare lovitură' în contraofensivă: 'Urmează să vină!'

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului și trupele Moscovei sunt angajate într-un „duel dur", iar Rusia aruncă totul în luptă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 19.51: Alertă la Marea Neagră după ruperea barajului din Ucraina: țărmul a fost invadat de pești și delfini morți / bacterii periculoase în apă

Poluanţi petrolieri care echivalează cu o cantitate de cel puţin 150 de tone se scurg de-a lungul fluviului Nipru şi "ar putea ajunge până în Mediterana", a susţinut marţi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, relatează CNN, informează Agerpres.

Continuarea aici,

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 19.11: Video | Un soldat rus care a distrus un tanc german Leopard în Ucraina a primit o recompensă de 1 milion de ruble

Un soldat rus care a distrus un tanc Leopard de fabricaţie germană într-o bătălie din Ucraina a primit o recompensă de 1 milion de ruble (11.842 de dolari) din partea unei fundaţii private, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 19.06: Ipoteză lansată de Rusia: de unde ar fi apărut holera din Ucraina

Agenții cauzali ai holerei care sunt detectați în regiunea Odesa din Ucraina ar putea avea legătură directă cu laboratoarele SUA, a declarat vicepreședintele Dumei de Stat din Rusia, copreședintele comisiei parlamentare pentru investigarea activităților laboratoarelor biologice americane din Ucraina, Irina Iarovaia, relatează RADOR.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 18.30: Ministrul maghiar de Externe: 'Țara mea a fost invadată de Armata Roșie sovietică în 1956! Nimeni nu a venit să ajute!'

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a criticat poziția lui Iuri Kamelciuk din timpul unei dezbateri de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, după ce deputatul ucrainean a cerut în mod repetat Guvernului ungar să dea socoteală pentru atitudinea față de Ucraina. De asemenea, oficialul maghiar a comparat războiul din Ucraina cu revoluția din 1956, informează ziarul Magyar Nemzet, relatează Hirado.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 18.12: Bombardament: cel puțin un muncitor a murit, alți 8 au fost răniți în Herson

Cel puțin un muncitor a fost ucis și alți 8 au fost răniți marți într-un atac rusesc asupra operațiunilor de restaurare din Herson, potrivit șefului Biroului președintelui Ucrainei, informează Mediafax.

"Armata rusă a tras asupra salvatorilor din Herson care curățau nămolul" cauzat de inundațiile recente provocate de prăbușirea barajului Nova Kakhovka, a declarat Andriy Yermak pe Telegram, potrivit CNN.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a adăugat: "Eroii noștri neînarmați efectuau lucrări de restaurare când teroriștii ruși au început un bombardament puternic. Răniților li se oferă asistență medicală de urgență. Uciderea salvatorilor în timpul eliminării unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de om este un act josnic și o manifestare a fricii".

Procurorul regional din Herson a spus că muncitorii erau angajați ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și că a început o anchetă preliminară.

Prăbușirea barajului a fost unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa din ultimele decenii.

Cel puțin 600 de kilometri pătrați din sudul regiunii Herson au fost inundate. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenurile agricole, a privat zeci de mii de oameni de energie electrică și apă curată și a provocat daune masive mediului.

Este încă imposibil de spus dacă barajul s-a prăbușit pentru că a fost vizat în mod deliberat sau dacă breșa ar fi putut fi cauzată de o defecțiune. Rusia și Ucraina dau vina una pe cealaltă reciproc.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 17.45: În cât timp va opri Rusia contraofensiva ucraineană - Teoria unui deputat rus

Forţele ruse ar putea opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni, după care ar putea să treacă la "acţiuni intense" pe câmpul de luptă, a declarat marţi şeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), Andrei Kartapolov, citat de EFE.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 17.34: Kirilo Budanov, despre care se spunea că a fost grav rănit, a apărut în public, în timp ce insigna cu "Baby Yoda" a generalului Zalujni face furori pe internet

Şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, despre care în Rusia se spune că ar fi fost grav rănit într-un atac rusesc şi că ar fi fost în stare gravă în străinătate, a apărut în public la Kiev. Pe de altă parte, Statul Major al armatei ucrainene a prezentat luni seara imagini cu generalul Valeri Zalujni, despre care de asemenea se spunea că ar fost grav rănit sau chiar mort, iar internauţii i-au remarcat o insignă cu Baby Yoda, care acum face furori pe internet, informează News.ro.

Şeful serviciilor militare de informaţii din Ucraina, Kirilo Budanov, ar fi apărut pentru prima dată în public, după ce la Moscova au fost vehiculate intens zvonuri despre moartea sau rănirea sa, relatează The Guardian.

În ceea ce par a fi imagini recente, generalul Kirilo Budanov a apărut alături de ambasadorul Japoniei în Ucraina, Matsuda Kuninori.

Atât Budanov, cât şi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, au fost subiectul unor zvonuri din partea unor propagandişti ruşi, după ce nu au mai fost văzuţi de ceva timp.

La rândul său, şeful Statului Major Valeri Zalujni a apărut într-o înregistrare video difuzată de Statul Major General luni seara, care îl arată pe general purtând o insignă cu Grogu, eroul extraterestru cu urechi ascuţite cunoscut sub numele de "Baby Yoda" din serialul de succes Star Wars "The Mandalorian" de la Disney.

 

UPDATE 20 iunie, ora 16.52: Elon Musk confirmă 'contraofensiva eșuată a Ucrainei': 'Bine spus!'

Contraofensiva Ucrainei nu își va atinge obiectivele, iar politica actualei conduceri americane amenință să repete scenariul afgan, susține investitorul David Sachs, opinie împărtășită și de omul de afaceri Elon Musk.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 16.28: Rusia face anunțul care ar putea complica 'problema ucraineană': 'Suntem pregătiți pentru lupta cu NATO!'

Respingerea de către NATO a unui plan de „înghețare" a războiului din Ucraina indică faptul că alianța dorește să continue lupta, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 15.31: REUTERS: UE a stabilit un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro (Ursula von der Leyen)

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, relatează Rador. Sumele au fost stabilite după o revizuire a bugetului blocului european pe perioada 2021-2027 și înaintea unei conferințe internaționale care va avea loc la Londra în această săptămână și care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucția Ucrainei după războiul cu Rusia. Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă și fiabilitate partenerilor ucraineni ai UE, a declarat Ursula von der Leyen în declarațiile făcute în fața jurnaliștilor, după o reuniune a Comisiei Europene la Bruxelles.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 13.42: Șoigu a avertizat că Rusia va răspunde la folosirea de Storm Shadow în afara zonei operațiunii militare speciale


Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să dea lovituri asupra teritoriului Rusiei, inclusiv asupra Crimeei, cu rachete de croazieră HIMARS și Storm Shadow, a declarat ministrul apărării al Federației Ruse, general de armată Serghei Șoigu, la ședința Colegiului departamentului amintit.

Folosirea de rachete Storm Shadow și HIMARS în afara zonei operațiunii militare speciale va însemna atragerea Statelor Unite și a Marii Britanii în conflict și va atrage după sine lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziilor de pe teritoriul Ucrainei, a declarat la ședință ministrul apărării al Federației Ruse, general de armată Serghei Șoigu.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 13.00: Armata ucraineană avansează în Melitopol și Berdiansk

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 12.06: Ucraina a desfășurat acțiuni contraofensive de succes în 3 direcții

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 11.32: Serviciile speciale din Ucraina au reținut un agent al Rusiei care încerca să împiedice contraatacurile ucrainene de lângă Bahmut


Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un informator rus, care dorea să perturbe contraatacurile unei brigăzi a armatei ucrainene în apropiere de Bahmut, regiunea Donețk. Potrivit unui comunicat remis, marţi, de SBU, bărbatul reţinut este un localnic din Kostiantinivka.

"Acesta a transmis către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) locațiile și direcțiile de deplasare ale unităților Forțelor Armate ale Ucrainei implicate în operațiuni de contraofensivă în zona Bahmut" - se arată în comunicatul SBU. Potrivit instituţiei, ruşii erau interesaţi, în mod special, de coordonatele pozițiilor de luptă și de rutele de deplasare ale Brigăzii a 3-a de asalt. De asemenea, spionul le-a transmis agresorilor ruşi date privind amplasarea depozitelor cu lubrifianți şi combustibil și numărul de coloane militare ale Forțelor de Apărare care treceau prin punctele de control ucrainene.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 10.39: FSB a reținut un spion ucrainean la Nalcik


La Nalcik a fost reținut pentru spionaj un agent ucrainean. Acesta strângea și transmitea informații cu caracter militar "pentru a le folosi împotriva securității Rusiei", informează Serviciul de Securitate al Rusiei.

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 10.05: A fost dezvăluit planul pentru un atac nuclear al Rusiei: Vladimir Putin a semnat documentele/FOTO

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 09.17: Anunț care dă fiori reci Moscovei: cea mai mare lovitură a controfensivei abia urmează

content-image

Continuarea AICI

UPDATE 20 iunie, ora 08.28: Bătălie crâncenă în Ucraina: Rușii au luat cu asalt Kievul, dar și ucrainenii răspund pe măsură

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 08.07:  Sondaj în Ucraina: Zelenski se bucură de o cotă de încredere uriașă

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 07:20: Mărturii cutremurătoare ale tanchiștilor de pe tancurile Leopard: viața în prima linie a frontului

Războiul din Ucraina este unul extrem de dur, iar viața tanchiștilor din prima linie este una plină de adrenalină. Sașa, Mișa și Hudzik sunt tanchiști ucraineni, care manevrează celebrele tancuri Leopard. Știu că sunt țina principală a inamicului, dar susțin că frica dispare când începe lupta, însă important este să nu te panichezi, pentru că atunci dispare rațiunea, informează Der Spiegel.

Sașa, Mișa și Hudzik cunosc prea bine lupta împotriva fricii - și, de asemenea, lupta împotriva rușilor. Cei trei se numără printre cei mai experimentați membri ai echipajelor de tancuri din armata ucraineană și se află în această misiune de peste 15 luni. Ei au participat la apărarea nereușită a sudului Ucrainei la începutul războiului, la recucerirea Hersonului în toamnă și la luptele din jurul Soledar și Bahmut în timpul iernii.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iunie, ora 06:20: Zelenski a încins telefonul! Rishi Sunak a deschis Cutia Pandorei, după ce a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit cu premierul britanic Rishi Sunak despre nevoia Ucrainei de arme cu rază de acțiune mai lungă, potrivit CNN. Zelenski a declarat că, în timpul unei convorbiri telefonice cu Sunak, „am discutat despre cursul ostilităților, nevoile de apărare ale Ucrainei și continuarea cooperării pentru a extinde capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă, în special prin arme cu rază lungă de acțiune”, scrie Mediafax.

Marea Britanie a furnizat Kievului rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare decât alte rachete furnizate de Occident.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 04:55: Începem să simțim prețul războiului: întreaga Europă se duce tot mai jos și devine dependentă de SUA în toate sectoarele economice

Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre Statele Unite şi partenerii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată, Europa rămânând în urmă, cu un decalaj care se accentuează, comentează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

"Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iunie, ora 03:40: Anunțul ucrainean menit să bage spaimă în forțele ruse: 'Cea mai puternică lovitură a contraofensivei urmează să vină'

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că "cea mai puternică lovitură" din campania militară a Ucrainei urmează să vină, dar a recunoscut că operațiunea este dificilă, deoarece armata rusă face tot ce poate pentru a opri ofensiva, anunță Rador.

"Inamicul nu va renunța cu ușurință la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur. De fapt, asta se întâmplă chiar acum", a afirmat Hanna Maliar pe aplicația de mesagerie Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iunie, ora 02:25: Vestea care va umple iar depozitele cu arme și tehnică militară din Ucraina: S-a dat de ministrul Apărării

Forțele ucrainene au eliberat opt localităţi în ultimele două săptămâni ale operațiunilor lor ofensive, inclusiv satul Peatîhatkî, din regiunea Zaporojie, a declarat luni adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar.

„În cursul a două săptămâni de operațiuni ofensive în direcțiile Berdiansk și Melitopol, opt așezări au fost eliberate”, a spus Maliar în aplicația de mesagerie Telegram. Forţele ruse au confirmat recucerirea Peatîhatkî de către ucraineni, scrie Rador.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 01:40: Rusia a avut mijloacele, motivul și oportunitatea pentru a distruge barajul Kakhovka (Associated Press)

Rusia a avut „mijloacele, motivul și oportunitatea” de a dărâma barajul Kakhovka peste râul Nipru din regiunea Herson, potrivit unui articol din 19 iunie al Associated Press, care citează noi imagini cu drone și surse din interior.

Imaginile obținute de AP, luate de deasupra centralei hidroelectrice Kakhovka, par să arate o mașină încărcată cu explozivi deasupra. Fotografia a fost făcută pe 28 mai, cu o săptămână înainte ca barajul să se prăbușească.

AP susține că afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina a distrus barajul cu rachete sau foc de artilerie nu pot fi adevărate, așa cum demonstrează parțial urma seismică a exploziei, care ar fi putut fi declanșată doar de o încărcătură explozivă mai puternică.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 iunie, ora 01:20: Contraofensiva ucraineană avansează spre punctele fierbinți: 'capcana' pregătită de forțele rusești (analiză EFE)

Contraofensiva ucraineană a intrat în cea de-a treia săptămână cu rezultate mixte în faţa superiorităţii aeriene şi a liniilor defensive kilometrice ale Rusiei, în special în est şi în regiunea Zaporojie (sud-est), unde se concentrează cele mai grele lupte şi unde Moscova a trimis întăriri, comentează luni EFE, relatează Agerpres.

Bilanţul ucrainean până acum este de opt mici localităţi recucerite la sud de Doneţk şi în Zaporojie, ultima fiind Piatihatki, care a fost cucerită după o bătălie crâncenă, potrivit unei înregistrări video publicate luni de comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.