Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 24 martie 2023 - Kievul anunță sosirea primelor avioane de luptă

apnews.com
razboi ucraina

Primele patru avioane de vânătoare de tip MIG-29 din Slovacia au ajuns deja în Ucraina, iar militarii ucraineni care au participat la un program de instruire în SUA, pentru utilizarea sistemelor Patriot, se pregătesc să revină acasă. Într-un anunț triumfal, Kievul a declarat că trupele sale au traversat Niprul și au eliberat orașul Nova Kahovka, situat în regiunea Herson din sudul Ucrainei. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 24 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 24 martie, ora 19.41: Un ofițer rus de rang înalt, condamnat la ani grei de închisoare după ce a încercat să obțină azil în Kazahstan

Un maior al FSO a primit 6,5 ani de închisoare pentru că a încercat să fugă din Rusia după ce a fost anunțată mobilizarea.

Tribunalul militar de garnizoană din Barnaul l-a condamnat pe maiorul Serviciului Federal de Grăniceri (FSO) Mihail Zhilin, care a fugit în Kazahstan după mobilizarea în Rusia, la șase ani și jumătate într-o colonie, potrivit serviciului de presă al instanțelor militare, citat de BBC Rusia.

Continuarea AICI!

UPDATE - 24 martie, ora 17.35: China a făcut apel la Europa să sprijine planul de reglementare a conflictului din Ucraina

Principalul diplomat al Chinei, șeful Cancelariei Comisiei pentru afaceri străine a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, a făcut apel la țările europene să sprijine planul chinez de reglementare a conflictului din Ucraina, transmite RBK.

Wang Yi a avut convorbiri telefonice cu consilierul președintelui Franței, Emmanuel Bonn, în care a fost vorba de vizita liderului Chinei, Xi Jinping, în Rusia și întâlnirea lui cu președintele Vladimir Putin. După cum se arată în comunicatul de presă al departamentului de politică externă, "declarația comună a șefilor celor două state a oferit o clarificare importantă asupra problemei ucrainene, a trimis comunității internaționale vocea păcii, a demonstrat dorința de dialog, în conformitate cu voința comună a majorității țărilor și a clarificat direcția corectă pentru soluționarea politică a crizei. China se așteaptă ca Franța și alte țări europene să joace, de asemenea, un rol în acest sens."

Se remarcă faptul că și partea franceză, și cea chineză, sunt gata să lucreze împreună pentru "a găsi soluția pașnică a conflictului din Ucraina."

UPDATE - 24 martie, ora 17.21: Lovituri puternice lansate de ruși: cel puţin zece morți raportați de autorităţile ucrainene

Cel puţin zece persoane au fost ucise în urma bombardamentelor ruseşti de noaptea trecută, între care cinci la Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, într-un aşa numit punct de invincibilitate, au anunţat vineri autorităţile ucrainene, potrivit AFP, Reuters şi EFE, informează Agerpres.

"Trei femei şi doi bărbaţi au murit" la Kostiantinivka, localitate situată la aproximativ 20 km vest de Bahmut, epicentrul luptelor cu armata rusă, a indicat pe contul său de telegram Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă ucrainean.

Continuarea AICI!

UPDATE - 24 martie, ora 17.00: Trei avioane militare britanice zboară deasupra Mării Negre

Vineri, 24 martie, Marea Britanie a trimis avionul său de recunoaștere Boeing RC-135 în regiunea Mării Negre, potrivit datelor Flightradar.

Potrivit serviciului de monitorizare a spațiului aerian, avionul britanic se află în prezent în partea de vest a Mării Negre și se îndreaptă spre est. Acesta este însoțit de două avioane de luptă britanice Eurofighter Typhoon.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE - 24 martie, ora 16.50: ONU acuză Ucraina și Rusia de 'execuţia sumară' a zeci de prizonieri de război

ONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război - 15 ucraineni şi 25 de ruşi, în afara luptei - în invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse în afara luptei” şi de cea a ”15 prizonieri de război ucraineni”, denunţă şefa Misiunii ONU de Supraveghere a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner.

Continuarea AICI!

UPDATE - 24 martie, ora 16.00: Dacă Ucraina încearcă să recupereze Crimeea, Rusia va avea motive suficiente de a folosi armele nucleare (Medvedev)

Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, relatează agenţia EFE.

Continuarea AICI

UPDATE - 24 martie, ora 15.38: Diana Șoșoacă, despre sancționarea sa de către Ucraina: 'Comportamentul fascist al juntei de la Kiev nu mă sperie'

Senatoarea Diana Șoșoacă, preşedintele partidului S.O.S. România, a reacţionat vineri la mesajul transmis de Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, care a declarat astăzi că va iniţia sancţiuni împotriva senatoarei pe care o consideră ”o amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei.

”Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist. Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean, motiv pentru care este desființată sistematic și programatic într-un proces de epurare etnică și de ucrainizare forțată care amintește de Germania nazistă”, afirmă Șoșoacă.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE - 24 martie, ora 15.28: Ucraina o sancționează pe Diana Șoșoacă

Ministerul de Externe ucrainean iniţiază impunerea de sancţiuni împotriva senatorului Diana Şoşoacă după ce aceasta a iniţiat un proiect de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate între România şi Ucraina, în care propune anexarea de către România a unor teritorii care aparţin Ucrainei.

”Ministerul de Externe al Ucrainei iniţiază impunerea de sancţiuni împotriva Dianei Şoşoacă, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a scris pe pagina sa de Facebook purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko.

Continuarea AICI!

UPDATE - 24 martie, ora 14.51: Consiliul Europei salută progrese realizate de Ucraina în lupta împotriva corupţiei

Consiliul Europei (CoE) salută vineri progrese realizate în domeniul luptei împotriva corupţiei parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor în Ucraina, în toiul invaziei ruse, relatează AFP, informează News.ro.  Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) al CoE salută faptul că Ucraina ”a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător 15 dintre cele 31 de recomandări” care i-au fost făcute, ”chiar dacă rămâne multă treabă de făcut”.

”GRECO ţine să recunoască ataşamentul profund al Ucrainei faţă de acţiunea pe care o desfăşoară, într-un moment extrem de dificil pentru un stat membru, aruncat într-un război de agresiune declarat de Federaţia rusă”, anunţă într-un comunicat CoE. ”Această perioadă de conflicte obligă ţara să adopte ţara marţială, să declare starea de urgenţă şi să-şi ajusteze priorităţile. Într-un asemenea context, este remarcabil că Ucraina şi-a continuat acţiunea de implementare a recomandărilor GRECO”, salută CoE. GRECO arată că actualul nivel al conformării faţă de recomandări nu mai este ”insuficient per ansamblu”, aşa cum era după un precedent raport, din aprilie 2022.

UPDATE - 24 martie, ora 14.36: Ministrul rus al apărării le-a acordat Ordinul pentru Curaj militarilor care au respins un atac cu drone lansat asupra bazei navale din Sevastopol

Personalului militar, care a respins atacul cu drone lansat asupra bazei Flotei Navale Ruse din Sevastopol, i s-a acordat Ordinul pentru Curaj, a informat Ministerul rus al Apărării, informează Interfax, potrivit Rador. 'Astăzi, la Centrul Național pentru Managementul Apărării din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Șoigu a acordat Ordinul pentru Curaj militarilor bazei navale din Crimeea a Flotei Ruse de la Marea Neagră, care, fiind în serviciu de luptă, au respins un atac al vehiculelor aeriene fără pilot', a anunţat Ministerul rus al Apărării. 'Au făcut ceea ce trebuia să facă, ceea ce serviciul le-a ordonat să facă. Nu şi-au pierdut capul, au dat dovadă de inventivitate, încredere și, într-o anumită măsură, de dăruire', a spus Şoigu, în mesajul transmis la ceremonia de acordare.

În dimineața zilei de 22 martie s-a încercat atacarea navelor Flotei Ruse de la Marea Neagră și a navelor civile situate la bază din Sevastopol. Toate cele trei dispozitive au fost distruse de atacul unor arme de calibru mic, a precizat Ministerul rus al Apărării. 'În timp ce se aflau la postul de observație, marinarul senior Marina Faleeva și maistrul șef Tatiana Ţeluiko au depistat și distrus vehiculele fără pilot, care se îndreptau către bază. Șeful Serviciului de Dispecerat căpitanul de gradul 3 Vladimir Gorban, care a luat parte la anihilarea UAV-urilor, a fost de asemenea distins cu Ordinul pentru Curaj', a specificat ministerul.

UPDATE  - 24 martie, ora 14.33: Leroy Merlin intenţionează să îşi vândă toate magazinele din Rusia

Grupul francez Leroy Merlin, retailer specializat în construcţii, decoraţiuni şi grădinărit, şi totodată unul din principalii angajatori străini din Rusia, a anunţat vineri că vrea să îşi vândă toate magazinele din această ţară către echipa managerială locală, la mai mult de un an de la debutul războiului din Ucraina, informează AFP, relatează Agerpres.

Adeo, firma mamă a Leroy Merlin, şi-a exprimat "intenţia de a ceda controlul" societăţii pe care a înfiinţat-o în urmă cu 18 ani în Rusia, ţară care a devenit a doua cea mai importantă piaţă a sa, după Franţa. Această operaţiune "trebuie să permită păstrarea locurilor de muncă pentru cei 45.000 de colaboratori şi continuarea activităţilor societăţii", a informat grupul francez deţinut de familia Mulliez într-un comunicat de presă.

Operaţiunea va fi supusă aprobării autorităţilor competente din Rusia, se mai arată în comunicatul de presă, care menţionează "un proces demarat de mai multe luni pentru respectarea reglementărilor în vigoare".

Mai multe lanţuri de magazine deţinute de familia Mulliez au în continuare o prezenţă importantă pe piaţa din Rusia, în pofida faptului că a trecut mai mult de un an de la debutul invaziei din Ucraina. Cele 113 magazine Leroy Merlin din Rusia asigură între 18 şi 20% din cifra de afaceri totală a societăţii.

Din grupul deţinut de Association Familiale Mulliez mai fac parte retailerii Auchan şi Decathlon. Lanţul de supermarketuri Auchan realizează peste 10% din vânzări în Rusia, unde are 230 de magazine.

UPDATE - 24 martie, ora 13.19 -Rusia lansează un atac virulent în Sumy

Administrația militară a regiunii Sumy a raportat că Rusia a folosit lansatoare multiple de rachete Grad, bombe de aviație ghidate și drone Shahed de fabricație iraniană pentru a ataca Bilopilia în noaptea de 24 martie.

UPDATE - 24 martie, ora 12.21 - Estonia a expulzat un diplomat rus

Ministerul de Externe din Estonia a anunţat, vineri, că a decis să expuleze un diplomat rus care lucrează la Ambasada Moscovei de la Tallinn.

UPDATE - 24 martie, ora 11.47 - Funcționari de rang înalt din Rusia au fost reținuți pentru luare de mită

Şeful adjunct al Administrației Centrale a Vamilor din cadrul Serviciului Vamal Federal al Rusiei, Aleksandr Beglov, şi şeful Serviciului Vamal Federal Central Specializat şi Accize, Aleksandr Aleev, sunt suspectaţi de luare de mită. Doi demnitari de rang înalt din Serviciul Vamal Federal al Rusiei au fost reținuți, vineri, la Moscova, sub suspiciunea de luare de mită, anunţă vineri Agenţia de presă TASS, care citează forţele de ordine.

UPDATE - 24 martie, ora 11.15 - Rușii atacă orașul natal al lui Zelenski

Armata rusă a atacat în noaptea de joi spre vineri Krivîi Rih (Krivoi Rog), oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu cinci drone kamikaze Shahed, de fabricaţie iraniană, care şi-au atins ţintele fără a provoca morţi sau răniţi, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, citat de EFE.

Continuarea AICI

UPDATE - 24 martie, ora 11.10 - Rusia nu va reveni în Consiliul Europei

Directorul Departamentului pentru cooperare paneuropeană din Ministerul rus al Afacerilor Externe, Nikolai Kobrineţ, a remarcat că 'divorțul' este o decizie corectă. Rusia s-a convins în ultimul an că retragerea sa din Consiliului Europei a fost o decizie corectă şi nu va reveni în această organizație, a declarat, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, Nikolai Kobrineţ, directorul Departamentului pentru cooperare paneuropeană din Ministerul rus de Externe. Denunțarea Convenției Consiliului Europei nu va reduce lupta pe care Rusia o duce împotriva corupției, a adăugat el.

"În ultimul an, ne-am convins doar de corectitudinea alegerii făcute. 'Divorțul' nostru cu Strasbourg-ul nu este un capriciu, ci o decizie bine gândită, care s-a maturizat de-a lungul mai multor ani. Actualul Consiliu al Europei nu este defel organizația la care ne-am alăturat în anul 1996, 'standardele duble, falsitatea și rusofobia au devenit semnele sale distinctive. Este evident că mergând alături de un astfel de Consiliu al Europei suntem pe calea greșită', a adăugat el.

UPDATE - 24 martie, ora 10.36 - Trupele ucrainene pregătesc contraofensiva

Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat un comandant, dar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără o aprovizionare mai rapidă cu arme, războiul ar putea dura ani de zile.

Armata ucraineană a declarat vineri dimineața că 1.020 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore în timp ce au lansat atacuri nereușite asupra orașelor Lyman, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske. Dar obiectivul lor principal a rămas orașul minier Bahmut, relatează Reuters.

"Inamicul nu și-a oprit asaltul asupra Bahmut", a declarat Statul Major General al Ucrainei într-un raport.

UPDATE - 24 martie, ora 09.46 - Forțele ucrainene resping aproape 80 de atacuri rusești

Forțele ucrainene au respins 79 de atacuri rusești pe 23 martie, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în actualizarea sa de dimineață.

UPDATE - 24 martie, ora 09.16 - Rusia va avea nevoie de noi arme, după finalizarea războiului


Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, admite că Federația Rusă va avea nevoie de mai multe arme, chiar şi în cazul în care aşa-zisa operaţiune militară specială rusă se va finaliza, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Având în vedere componenta noastră din domeniul industriei de apărare, consider că mai avem de parcurs o cale, avem nevoie de o rezervă pentru viitor', a explicat el. Potrivit lui Medvedev, o astfel de abordare, legată de necesitatea creșterii producţiei de arme în țară, este evidentă. 'Vom avea nevoie de mai multe arme chiar și după încheierea aşa-zisei operaţiuni militare speciale ruse', a adăugat Medvedev

UPDATE - 24 martie, ora 08.10 - Medvedev: NATO participă direct la conflict

Dmitri Medvedev a afirmat că Alianța Nord-Atlantică este implicată în mod direct în conflictul ucrainean, folosind în acest scop armata NATO, care numără 3,6 milioane de militari, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI

. Potrivit lui Medvedev, analiștii NATO au recunoscut participarea NATO la ostilități. 'Ei [NATO] participă, evident, într-un fel la un conflict hibrid și ei nu mai ascund acest fapt. Au o populație de 800 de milioane de persoane, care furnizează echipamente militare, arme și bani regimului de la Kiev', a subliniat politicianul rus.

UPDATE - 24 martie, ora 07.45 - Medvedev: Ucraina va deschide Cutia Pandorei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a cerut poporului Ucrainei să se gândească dacă îşi doreşte să deschidă cutia Pandorei, permițându-le țărilor occidentale să livreze țării lor obuze cu uraniu sărăcit. Declaraţiile lui Dmitri Medvedev sunt citate de Agenţia de presă TASS.

”Consider că, în momentul de față, ar fi indicat chiar și populația, care a rămas în granițele statului ucrainean, să-şi pună întrebarea dacă vor să fie utilizată astfel de muniţie, pentru că ei sunt cei care deschid cutia Pandorei”, a afirmat Medvedev.

Continuarea AICI

UPDATE - 24 martie, ora 05.35: NATO respinge acuzațiile referitoare la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi nemulţumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP, potrivit Agerpres.

Moscova a avertizat miercuri că o astfel de alegere va constitui "o agravare serioasă" a conflictului şi a ameninţat că va "riposta".

Ţările membre ale NATO "respectă regulile internaţionale şi dreptul internaţional în tot ceea ce fac pentru a susţine Ucraina", a declarat Stoltenberg pentru AFP, întrebat cu privire la planurile britanice şi nemulţumirile Rusiei.

"Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi", a continuat el în cadrul lansării operaţionale a unei noi flote de aeronave-cisternă ale NATO-UE la o bază aeriană olandeză.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 24 martie, ora 04.20: Zelenski solicită UE arme avansate și abordează problema terenurilor minate din Ucraina

Preşedintele ucrainean, care joi a vizitat regiunea Herson, din sudul Ucrainei, spune că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină. Dar chiar şi în astfel de condiţii oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viaţa încă are câştig de cauză, le-a spus Volodimir Zelenski compatrioţilor în discursul de joi seară, scrie news.ro.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 24 martie, ora 02.00: Situația s-a schimbat: Ucraina a recunoscut că nu a reușit să elibereze orașul Nova Kakhovka, așa cum a anunțat anterior

Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, sudul ţării, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson, unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.