Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 iulie - Se intensifică luptele în Marea Neagră: ucrainenii lovesc și ei împotriva rușilor/Belarusul face cea mai abruptă mișcare

Marea Neagra Black Sea

Situația escaladează la granița noastră cu puțin înainte ca în România să înceapă antrenamentele pentru formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16, ce vor dura cel puțin jumătate de an. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, despre cooperarea privind securitatea la Marea Neagră.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 25 iulie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 25 iulie, ora 20.10: Cotraatac rusesc pe frontul de est - Rușii anunță un avans de doi kilometri

Armata rusă a anunţat marţi că a avansat în ultimele 24 de ore doi km în estul Ucrainei, în apropiere de nodul feroviar de la Liman, recucerit de ucraineni în octombrie anul trecut, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie, ora 18.44: 'Părăsit' de Wagner, Vladimir Putin recrutează tineri de 18 ani pentru războiul din Ucraina: măsuri de ultimă oră adoptate de liderul de la Kremlin

Noile norme adoptate în Rusia nu presupun o creștere treptată a limitei superioare a vârstei de recrutare-încorporare pentru serviciul militar obligatoriu, transmite TASS, potrivit Rador. Măsurile sunt luate în contextul în care trupele de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, nu mai luptă în Ucraina, iar Vladimir Putin încearcă să oprească contraofensiva ucraineană.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 17.48: Apărarea antiaeriană rusească anunță a doborât un elicopter Mi-24 în regiunea Zaporojie

Mijloacele de apărare antiaeriană rusești au doborât în ultimele 24 de ore un elicopter ucrainean Mi-24, 10 proiectile HIMARS și 22 de drone, a declarat Ministerul Apărării al Federației Ruse. "Cu mijloacele de apărare antiaeriană, în zona localității Novodarovka din regiunea Zaporojie a fost doborât în aer un elicopter Mi-24 al Forțelor Aeriene ucrainene. În ultimele 24 de ore au fost interceptate 10 proiectile reactive ale sistemului de lansare multiplă HIMARS. Mai mult decât atât, au fost distruse 22 de drone ucrainene", a declarat departamentul militar al Rusiei. În total de la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse 457 de avioane, 244 de elicoptere, 5.258 de drone, 426 de sisteme de rachete sol-aer, 10.889 de tancuri și alte mașini blindate de luptă, 1.139 de lansatoare de rachete multiple, 5.604 de artilerie de câmp și aruncătoare de mine, precum și 11.888 de unități de mașini speciale militare.

 

UPDATE 25 iulie, ora 16.20: Comandantul regimentului 'Leningrad', ucis în Ucriana: încerca să salveze mai mulți foști prizonieri

Comandantul "Regimentul Leningrad", colonelul Evgheni Vashunin, a murit în războiul din Ucraina, a declarat președintele Adunării Legislative din Sankt Petersburg, Alexander Belsky, relatează Meduza.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 14.25: Cerere urgentă transmisă de România către Ursula von der Leyen, după atacul Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail

Europarlamentarii PNL, Dan Motreanu şi Daniel Buda, au solicitat Comisiei Europene sprijin financiar suplimentar pentru fermierii români, în contextul atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail şi a faptului că Rusia a stopat acordul internaţional privind transportul grânelor din Ucraina pe Marea Neagră, scrie Mediafax.

Continuare aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 14.17: Cu atenția îndreptată spre Odesa, ucrainenii i-au luat prin surprindere pe ruși la Belgorod: atac masiv, tot cu drone, după noua metodă

Regiunea Belgorod a fost bombardată cu dispozitive explozive transportate de drone, potrivit Serviciului de presă al guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, relatează Rador. Atacul apare în contextul în care Rusia a lovit puternic în zona Odesa.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 13.27: Motivul pentru care contraofensiva ucraineană a încetinut considerabil: 'Este un război, nu un joc pe calculator!'

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat într-un interviu acordat CNN că contraofensiva trupelor ucrainene este în întârziere, dar acest lucru nu îl deranjează, deoarece totul merge conform planului.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 12.21: Se pregătește ceva: Belarusul face cea mai abruptă mișcare, de la începutul războiului

Ministerul Belarus pentru situaţii de urgenţă finalizează înarmarea şi pregătirea militară a personalului său pentru a fi pregătit să ajute ministerele apărării şi internelor în cazul unui conflict armat, a declarat luni şeful ministerului pentru situaţii de urgenţă, relatează Reuters, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 12.00: Ultimă oră: Atac cu drone al ucrainenilor la Marea Neagră / vizată a fost o navă rusească

Ministerul Apărării al Federației Ruse a relatat că forțele ucrainene au încercat să atace nava de patrulare "Serghei Kotov", care îndeplinește sarcini de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre, cu drone marine. Atacul survine ulterior loviturilor aplicate de Rusia la Odesa. Partea ucraineană nu a comentat cele relatate de forțele armate rusești despre acest incident până la publicarea acestui articol.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 11.14: Ucrainencele sucesc mințile soldaților ruși: îi vrăjesc și obțin secrete militare importante

Femeile ucrainene folosesc profiluri de întâlniri cu imagini generate de Inteligența Artificială (AI) pentru a păcăli soldații ruși să dezvăluie secrete militare, a informat The Times.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 09.55: Alertă maximă – Pericol de explozie la centrala nucleară Zaporojie: mine găsite de AIEA

Angajații AIEA au descoperit mine la zona centralei nucleare Zaporojie.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 09.20: FOTO - Lovitură simbolică pregătită de Kiev pentru Moscova: 'îngerul' care îi apără pe ucraineni de ruși

Kievul vrea să-și schimbe stema și steagul! Motivul? Seamănă prea mult cu cea a Moscovei. A fost prezentat în acest sens un proiect pentru o nouă stemă și un nou steag pentru regiune, care să le înlocuiască pe cele vechi, transmite șeful Administrației Regionale de Stat, Ruslan Kravchenko, relatează presa de la Kiev.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 08.52: Moscova, atacată cu drone. Casa Albă se delimitează de Ucraina: 'Nu susţinem atacuri în interiorul Rusiei'

Casa Albă a precizat că nu susţine atacuri în interiorul Rusiei, declaraţie ce survine după ce două drone din Ucraina au lovit luni clădiri în Moscova.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie, ora 08.22: Rusia schimbă strategia pe front: s-au întors și atacă puternic la Kiev

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marţi, a anunţat administraţia militară a capitalei ucrainene.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 iulie ora 08.00: De ce s-a împotmolit, de fapt, contraofensiva Ucrainei: arma specială a Rusiei care provoacă deranj mare pe front

Contraofensiva ucraineană se confruntă parţial cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele, potrivit oficialilor militari. Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forţelor ucrainene din sud, a declarat că ruşilor li se provoacă pierderi grele, dar este clar că progresul este lent, relatează CNN, informează News.ro.

Unul dintre motive, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Inhat, este că Rusia are un avantaj major în războiul electronic.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie ora 06.55: Vicepremier rus afirmă că industria militară produce într-o lună mai multă muniţie decât a produs tot anul trecut

Rusia a afirmat luni că produce într-o singură lună mai multă muniţie ca în tot anul 2022 şi că a accelerat fabricarea de armament militar, în cea de-a 17-a lună a ofensivei sale din Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.

"De la începutul anului, numeroase tipuri de arme şi echipamente militare speciale sunt produse în proporţii mult superioare celor de anul trecut", a dezvăluit vicepremierul rus responsabil cu apărarea, Denis Manturov, citat de agenţiile de presă ruse.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie ora 04.55: Franţa atacă dur Rusia după atacul cu rachete din Odesa: Se livrează astfel unei duble încălcări a dreptului umanitar internaţional

Franţa a acuzat luni Rusia că a "vizat în mod deliberat infrastructuri civile şi situri ale unui oraş înscris în patrimoniul mondial al omenirii", după ce o catedrală istorică din oraşul ucrainean Odesa a fost avariată de tiruri de rachete, care au distrus şi un depozit de cereale, relatează AFP.

"Rusia se livrează astfel unei duble încălcări a dreptului umanitar internaţional", potrivit MAE francez, care vorbeşte de "crime de război".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie ora 03.40: Volodimir Zelenski: 'Distrugerea ocupanților ruși este prioritatea principală a forțelor ucrainene'

Volodimir Zelenski le-a spus, luni seara, compatrioţilor că prima sarcină a forţelor ucrainene este de a distruge cât mai mult posibil ocupanţii ruşi, echipamentele, proviziile, depozitele şi cartierele generale ale acestora, spunând, într-o aparentă aluzie la atacurile de pe teritoriul Rusiei, că este „corect” ca Rusia să piardă în fiecare zi, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie ora 02.50: Mentalitatea germană: Aproape 4 din 10 nemți vor ca propriul guvern să mențină relații bune cu Rusia

Germanii se împart în două tabere în privinţa relaţiilor pe care le doresc cu Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de centru de cercetare YouGov pentru agenţia de presă dpa, scrie Agerpres.

Rezultatele publicate luni arată că 37% din cetăţenii germani vor ca guvernul să menţină relaţii bune cu Rusia, în timp ce jumătate din cei chestionaţi nu sunt de acord cu această poziţie.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 iulie ora 01.00: Alertă în Republica Moldova - Zeci de antene de spionaj la ambasada rusă din Chișinău

Ambasada Rusiei la Chișinău are instalate pe acoperiș 28 de „antene spion”, care pot fi folosite în scopuri de informații despre semnale, a informat publicația Jurnal TV pe 24 iulie.

Potrivit experților intervievați de presa de știri, astfel de dispozitive pot „capta” semnale între un emițător și un receptor cu posibilitatea de a le modifica înainte de a le elibera din nou.

Aceste semnale pot proveni de la radio, televiziune, rețele mobile sau comunicații prin satelit. Potrivit experților intervievați de Jurnal, astfel de dispozitive ar putea fi folosite fie în scopuri militare, fie civile.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.