Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 26 iunie - Soldații ucraineni au trecut Niprul/ Prigojin rupe tăcerea

nipru

Destinația actuală a lui Evgheni Prigojin rămâne necunoscută, după ce a anunțat retragerea înainte de a ajunge în capitală. Negocierile cu Alexander Lukașenko au condus la acordul lui Vladimir Putin de renunțare la acuzațiile de trădare și permisiunea de refugiu în Belarus. Și mercenarii săi au primit imunitate. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 26 iunie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 26 iunie, ora 0.00: Minskul se pregătește să găzduiască trupele lui Prigojin - Tabără de 8.000 de oameni lângă cel mai mare nod feroviar din Belarus

Mai multe tabere menite să găzduiască mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner sunt în curs de construcţie în Belarus, dezvăluie o publicaţie rusă independentă, în exil, Viorstka, citând surse locale, relatează Le Monde

Detalii aici

UPDATE 26 iunie, ora 23.10: Rebeliunea lui Prigojon: Ce spune Joe Biden despre implicarea SUA

Preşedintele american Joe Biden a negat luni orice implicare a Statelor Unite sau a aliaţilor lor în revolta de sâmbăta trecută a grupului de mercenari Wagner împotriva puterii de la Moscova, transmite Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 23.05: Putin lovește puternic în Prigojin: Organizatorii acestui eveniment sunt toți trădători

Vladimir Putin, într-o ieșire neobișnuita, a lovit puternic în grupul Wagner după insurecția lui Prigojin.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 22.10: Amenințare cu bombă la Moscova - Turnul de televiziune Ostankino a fost evacuat

Oamenii au fost evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova în urma unui apel cu bombă, a declarat luni pentru TASS un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 18.35: Prigojin rupe tăcerea, după 2 zile și vine cu o explicație care răstoarnă tot: de ce au mărșăluit, de fapt, mercenarii Wagner

Şeful organizaţiei paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin rupe tăcerea luni, la două zile după o rebeliune prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure şi publică un mesaj audio de 11 minute, relatează AFP.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 18.08: Ambasador ucrainean, despre mutarea lui Prigojin în Belarus: Nu va fi o amenințare pentru Ucraina / Lukașenko 'crește în importanță'

Liderul Grupului Wagner nu va fi o amenințare pentru Ucraina din Belarus, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie.

Au fost lansate insinuări potrivit cărora mutarea lui Evgheni Prigojin în aliatul apropiat al Rusiei ar fi putut fi orchestrată de Kremlin pentru a-i pune pe luptătorii mercenari în poziția de a lansa un atac asupra Kievului.

Detalii aici

 

UPDATE 26 iunie, ora18.oo: UE se uită speriată la show-ul din Rusia: 'Monstrul Wagner îl mușcă pe Vladimir Putin'

Revolta grupului de mercenari Wagner din Rusia arată fisurile din puterea militară a Moscovei cauzate de războiul cu Ucraina, a declarat luni înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, informează Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 15.35: Ipoteză interesantă lansată de premierul rus: Prigojin, agent dublu? Mihail Mişustin: 'Occidentul este îndreptat împotriva noastră'

Premierul rus face o precizare interesantă despre rebeliunea condusă de Evgheni Prigojin! Mihail Mișustin le-a cerut rușilor să fie uniți în fața unor asemenea momente istorice, însă a lăsat să se înțeleagă faptul că șeful Wagenr ar fi agentul Occidentului: „Aproape întreaga mașinărie militară, economică și informațională a Occidentului este îndreptată împotriva noastră. De fapt, există o luptă pentru dreptul de a-și alege propria cale, bazată pe interesele naționale în beneficiul poporului lor", a spus oficialul rus.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 15.33: Forțele Militare ale Rusiei au efectuat o lovitură de rachetă asupra depozitelor ucrainene cu muniții

În noaptea de duminică spre luni, Forțele Militare ale Rusiei au efectuat o lovitură de rachetă asupra depozitelor de muniții ale Ucrainei, toate obiectivele stabilite au fost distruse, a comunicat Ministerul rus al Apărării, relatează Rador.

"În această noapte, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură grupată cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune cu bazare maritimă asupra depozitelor cu muniții de artilerie, inclusiv aduse în Ucraina din țări occidentale", a declarat departamentul militar rus. Ministerul Apărării a precizat că "țintele loviturii au fost atinse, toate obiectivele stabilite au fost distruse".

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 15.12: Ambasadorul Republicii Moldova a părăsit sediul Ministerului de Externe al Rusiei

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a părăsit sediul Ministerului de Externe al Rusiei, transmite corespondentul TASS, relatează Rador.

"Am discutat despre relațiile bilaterale" - a spus acesta, răspunzând la o întrebare în acest sens. Diplomatul a petrecut la minister circa 20 de minute. Anterior, surse din cadrul Ministerului rus de Externe au anunţat, luni, Agenţiei TASS convocarea ambasadorului republicii la MAE rus. Anterior, la 22 iunie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, în legătură cu declarația guvernatorului interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, despre un posibil răspuns rusesc la atacul asupra podului Ciongar, în contextul căruia şeful regiunii a menţionat şi alte poduri din regiunea Odesa situate la graniţa cu Republica Moldova.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 15.00: Ultimă oră – Vladimir Putin, relaxat în prima apariție mediatică după rebeliune: tonul e mult mai schimbat

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a făcut luni prima apariţie după rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner şi se adresează, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, unui forum consacrat industriei şi tineretului, relatează AFP, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 14.40: Marșul trupelor Wagner spre Moscova a crescut cotaţia grâului la nivel mondial și a scumpit gazele

Cotaţia grâului a crescut după un week-end în care Rusia, principalul exportator mondial de grâu, s-a confruntat cu o rebeliune armată care a reprezentat cea mai mare ameninţare de până acum la adresa preşedintelui Vladimir Putin, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 14.20: Parchetul General rus dă știrea zilei, pe surse: Ancheta deschisă pe numele lui Prigojin nu a fost închisă

Evgheni Prigojin rămâne sub investigație în legătură cu rebeliunea de sâmbătă! Este anunțul de ultimă oră care vine din Rusia, după ce în weekend s-au dat asigurări că ancheta deschisă după ce liderul Wagner a descins cu trupele în Rusia e închisă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 14.00: Ucraina reiterează apelul către NATO privind o aderare simplificată pentru Kiev

Ucraina se așteaptă să primească o invitație clară pentru aderarea simplificată la NATO la summitul din iulie al alianţei, din Lituania, a declarat luni un oficial de rang înalt, informează Reuters, potrivit Rador.

Andri Iermak, șeful cancelariei prezidențiale, a reiterat poziția Ucrainei cu privire la aderarea la NATO, în cadrul unui breifing pentru presa germană. "Poziția Ucrainei: rezultatul așteptat este primirea unei invitații pentru aderarea simplificată, la summitul din iulie. Însă important este că am dori să primim un semnal absolut clar care să stabilească drumul Ucrainei către aderarea la NATO", a spus oficialul ucrainean.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 14.00: Ministrul pentru misiuni naţionale din Israel prezintă scuze pentru o referire "inadecvată" la grupul Wagner

Un ministru de extremă dreapta din guvernul israelian a prezentat scuze după ce a fost criticat dur pentru că a comparat şefii armatei, ai poliţiei şi ai serviciilor de informaţii cu grupul Wagner din Rusia, informează BBC, potrivit Rador.

Într-un interviu pentru un post de radio, ministrul pentru misiuni naţionale, Orit Struck, a descris drept "ruşinoasă" o declaraţie comună a şefilor armatei, poliţiei şi serviciului de informaţii interne din Israel, ce condamnă recentele proteste ale coloniştilor din Cisiordania ocupată, calificându-le drept "terorism naţional". "Cine sunt ei să ne predea lecţii de morală?", a întrebat ministrul Orit Struck, continuând: "Grupul Wagner?" Comentariile sale au atras imediat critici din partea principalilor lideri ai opoziţiei israeliene. Doamna Struck a prezentat scuze, afirmând că referirea pe care a făcut-o la gruparea Wagner a fost "complet inadecvată".

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 13.58: Ucraina anunţă recucerirea satului Rivnopil, în sud-estul Ucrainei

Forţe ucrainene au eliberat satul Rivnopil, în sud-estul Ucrainei, aflat anterior sub control rus, anunţă luni adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna maliar, relatează AFP, informează News.ro.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 13.28: Avioane de luptă pentru Ucraina: Danemarca îşi retrage mai devreme din flotă aparatele F-16

Danemarca îşi va retrage din flotă avioanele de luptă americane F-16 începând din 2025, cu doi ani mai devreme decât era planificat, a anunţat luni ministrul apărării, deschizând calea pentru donarea unora dintre aceste aparate către Ucraina, informează France Presse, informează Agerpres. "F-35 pot fi introduse treptat şi puse în funcţiune mai devreme decât se aştepta. Prin urmare, ne aflăm acum într-o situaţie în care F-16 pot fi retrase din serviciu mai devreme decât era prevăzut", a explicat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, la televiziunea publică DR.

Potrivit unui document înaintat Parlamentului şi consultat de DR, aceste avioane ar fi trebuit să zboare până în 2027. Avioanele F-16 "vor rămâne în Danemarca până în 2024", a mai spus ministrul.

Danemarca finalizează în prezent pregătirile pentru un curs pentru F-16 pe teritoriul său destinat piloţilor ucraineni, pe care speră să-l înceapă până la sfârşitul verii. "Ne vom gândi de asemenea la o donaţie specifică de avioane de luptă daneze F-16 către Ucraina, şi la cât de multe", a spus Lund Poulsen.

Forţele aeriene daneze au 43 de avioane F-16, dintre care aproximativ 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele F-35 de generaţia a cincea pentru a le înlocui.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 13.25: Ministru german: Războiul Rusiei în Ucraina are "consecințe devastatoare" asupra puterii rusești

Invazia Rusiei în Ucraina are "consecințe devastatoare" asupra liderilor ruși, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la sosirea la o reuniune a Uniunii Europene, luni, la Luxemburg, informează Mediafax.

"Vedem consecințele devastatoare ale războiului și asupra sistemului de putere al lui Putin", a spus Baerbock, adăugând că liderii Rusiei "se contraatacă din ce în ce mai mult".

"Vedem fisuri masive în propaganda Rusiei", a spus Baerbock, adăugând că Berlinul urmărește îndeaproape evenimentele din Rusia.

Ea a spus că în Rusia are loc o "luptă internă pentru putere" și că Germania "nu se implică".

Lupta pentru putere dintre președintele rus Vladimir Putin și Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a fost "doar un act în acest spectacol rusesc", a spus Baerbock, adăugând că rămâne "neclar ce se întâmplă cu diferiții actori din Rusia".

"Vedem în mod evident că acest lucru a dus, de asemenea, la o luptă pentru putere în interiorul Rusiei. Și, prin urmare, nu este clar ce alte acte vor urma în acest spectacol", a adăugat ea, conform CNN.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 13.20: Forțele armate rusești revin în forță pe frontul din Ucraina după rebeliunea lui Prigojin: anunțul făcut de Kiev

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia a redistribuit soldați în estul ocupat al Ucrainei, acele trupe pe care a început să le mute pe teritoriul Federaţiei Ruse în timpul rebeliunii de sâmbătă, abandonată în cele din urmă, a grupului de mercenari Wagner, transmite EFE, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 13.04: Bursa zvonurilor ia foc în Marea Britanie: Serviciile spun Putin l-ar fi mituit pe Prigojin ca să plece din Rusia

Bursa zvonurilor se încinge în Marea Britanie. Surse din servicii spun că Vladimir Putin ar fi apelat la șpagă pentru a-l convinge pe Evgheni Prigojin, comandantul Wagner, să plece din Rusia.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 12.44: UE alocă încă 3,5 miliarde de euro într-un fond utilizat pentru sprijin militar destinat Ucrainei

Ţările din Uniunea Europeană au convenit luni cu privire la adăugarea unei sume de 3,5 miliarde de euro (3,8 miliarde de dolari) la un fond utilizat pentru finanțarea ajutorului militar destinat Ucrainei, informează Reuters, potrivit Rador.

Surse din UE au declarat săptămâna trecută că Inaltul reprezentant al Blocului comunitar pentu politică externă, Josep Borrell, a cerut guvernelor să majoreze plafonul financiar pentru Instrumentul European pentru Pace (EPF) - un fond care a alocat deja aproximativ 4,6 miliarde de euro în sprijin militar pentru Ucraina.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 12.20: Soldații ucraineni au trecut Niprul – profită din plin de instabilitatea din Rusia

Armata ucraineană a traversat Niprul, la nivelul Podului Antonovski, în apropiere de oraşul Herson, cu scopul de a încerca să se stabilească pe malul stâng al fluviului, aflat sub controlul Rusiei, relatează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 11.50: Previziuni fierbinți făcute de Stoltenberg și Blinken, după ce Prigojin a atacat Rusia

Liderii în securitate fac previziuni fierbinți cu privire la soarta Rusiei, după atacul lui Evgheni Prigojin.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 11.33: Crește pericolul unui dezastru nuclear: ploaie de rachete în Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

Rusia a declanşat o "salvă" de atacuri asupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a raportat luni dimineaţă Statul Major General al armatei ucrainene, potrivit DPA.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 11.32: Forţele aeriene ucrainene anunţă că au doborât 13 rachete şi drone

Forţele Aeriene ucrainene anunţă luni că u interceptat în noaptea de duminică spre luni 13 ţinte aeriene ruse - două rachete de croazieră de tip Kalibr, şapte drone de tip Shahed şi patru vehicule aeriene fără pilot (UAV), relatează CNN, potrivit News.ro.

Nicio persoană nu a fost rănită în aceste atacuri, care au avariat două blocuri, anunţă o purtătoare de cuvânt a Comandamentului ucrainean de Sud, Natalia Gumeniuk.

Apărarea aeriană a fost afectată de condiţii meteorologice nefavorabile, potrivit acesteia.

O ”furtună extrem de puternică pe mare şi furtuni puternice” au avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni, precizează ea.

ÎNAINTARE LA BAHMUT, 200 DE RUŞI UCIŞI

Pe de altă parte, aramata ucraineană a anunţat anterior ”lupte grele” în weekend, când peste 20 de confruntări armate au avut loc în regiunea Doneţk (est), în principal la Lîman, Marinka şi Bahmut.

Statul Major General anunţă că a efectuat 25 de atacuri aeriene în ultima zi.

Atacuri intensive cu artileria şi obuziere au avut loc la Kupiansk, în regiunea Harkov, în care aramata rusă încearcă să intre de o lună, potrivit armatei ucrainene.

Statul major ucrainean dă asigurări că toate încercările ruse de a cuceri teritoriu au fost respinse.

Pe frontul din Doneţk (est), au avut loc schimburi de focuri ”indirecte”, fără înaintări.

Ucrainenii anunţă că se afl ă în avangardă la Bahmut.

Trupe ucrainene ”păstrează iniţiativa, continuă operaţiuni de asalt şi împing inamicul înapoi. În ultima zi, forţe ucrainene au avansat 600 până la 1.000 de metri pe flancurile din sudul şi nordul Bahmutului”, anunţă un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor armate ucrainene, Serghii Cerevatîi.

Aproximativ 200 de militari ruşi au fost ucişi în ultima zi, iar o serie de echipamente ruseşti au fost distruse, anunţă Cerevatîi.

CNN scrie că nu poate verifica în mod independent revendicarea unor cuceriri teritoriale sau pierderi.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 11.11: Linia frontului avansează puternic în Sud: 'Contraofensiva ucraineană a eliberat până azi 130 de km pătraţi!'

Contraofensiva trupelor ucrainene a reuşit să recucerească până azi un total de 130 de kilometri pătraţi în sudul ţării care erau ocupaţi de Rusia, a informat luni ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, într-un comunicat publicat pe Telegram, transmite EFE. "De la începutul ofensivei, suprafaţa eliberată în sud este de 130 de kilometri pătraţi", a arătat Maliar, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 11.00: Răscoala lui Prigojin pune în cap economia Rusiei: rubla rusească, la minimul ultimelor aproape 15 luni

Rubla rusă a deschis la un minim al ultimelor 15 luni față de dolar în primele tranzacții de dimineață, reacționând pentru prima dată la rebeliunea Wagner.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 10.54: Amenințarea Wagner a luat sfârșit. Moscova ridică restricțiile de securitate antiteroriste

Planul antiterorist impus în orașul Moscova în timpul rebeliunii armate a Grupului Wagner a luat sfârșit, a anunțat primarul.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 10.50: S-a aflat de ce a fugit Prigojin din Rusia! Serviciile de informații din Rusia au amenințat familiile liderilor Wagner

Familiile liderilor Wagner au fost amenințate de serviciile de informații rusești înainte ca Evgheni Prigojin să-și oprească avansul spre Moscova, au declarat surse de securitate britanice pentru The Telegraph.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 10.43: Oficial rus din Donețk vorbește despre demisia lui Vladimir Putin (video)

Președintele rus Vladimir Putin trebuie să își asume responsabilitatea pentru războiul din Ucraina sau să demisioneze din funcție, a declarat fostul ministru rus al Apărării din autoproclamata Republică Populară Donețk,  Igor Girkin, citat de The Moscow Times.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 10.21: Marea Britanie și aliații antrenează 17.000 de voluntari ucraineni

Peste 17.000 de recruți ucraineni au fost instruiți de Marea Britanie și alți aliați în ultimele douăsprezece luni pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Recruții au trecut cu toții printr-un program "istovitor" de cinci săptămâni care i-a dus "de la civili la soldați", a declarat Ministerul britanic al Apărării, informează ZdF.

Marea Britanie a lansat inițiativa pentru voluntarii ucraineni în iunie anul trecut, împreună cu nouă țări partenere: Canada, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Lituania și Olanda.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 10.00: Un europarlamentar îl acuză pe Zelenski că profită de război: 'Peste 3 milioane de hectare de terenuri agricole sunt acum dețiune de firme Occidentale'

Deputatul Parlamentului European din partea Irlandei Mick Wallace l-a acuzat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că a vândut terenuri de stat. Wallace şi-a exprimat această părere pe contul său de Twitter.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 09.43: Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând din 10 februarie 2022 a trecut de 4,7 milioane

Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând din 10 februarie 2022, inclusiv în perioada preconflict, a trecut de 4,7 milioane, după ce duminică 17.370 de cetăţeni ucraineni au fost înregistraţi pe sensul de intrare în România, informează News.ro.

”În data de 25.06.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 326.600 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 74.500 de mijloace de transport, pe ambele sensuri”, anunţă luni Poliţia de Frontieră.

Pe sensul de intrare în România, au fost 157.680 de persoane, dintre care 17.370 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 25.06.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.712.599 cetăţeni ucraineni, unii rămânând în România, alţii find în tranzit.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 09.29: Serghei Șoigu a rămas la conducere. Apariție misterioasă după rebeliunea Wagner

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele implicate în operaţiunea militară din Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă RIA, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner, transmite Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 09.02: BBC: Australia anunţă sprijin militar suplimentar pentru Ucraina

Australia a anunţat sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, informează BBC, potrivit Rador.

Premierul Antony Albanese a declarat că ajutorul va include vehicule blindate şi muniţie de artilerie, precum şi o contribuţie la fondul umanitar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Ucraina. Domnul Albanese a adăugat că ajutorul valorează aproximativ 74 milioane de dolari americani.

"Acest sprijin suplimentar va avea o contribuţie semnificativă. Ajutăm poporul ucrainean care continuă să dea dovadă de un mare curaj în faţa războiului ilegal, imoral şi neprovocat al Rusiei. Au trecut mai bine de 16 luni de la invazia rusă, iar acest conflict brutal continuă". Pachetul nu include avioanele de luptă sau vehiculele de patrulă solicitate de Kiev.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 09.00: Revolta grupului Wagner a fost o înscenare: Putin și Prigojin erau puși de acord

''Totul a fost o farsă''. Ilia Ponomarev, om de afaceri și fost deputat al Dumei ruse care din 2016 trăiește în exil în Ucraina și este unul dintre fondatorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei, are idei clare despre revolta, ulterior abandonată, a Grupului Wagner, ale cărui forțe au ajuns la porțile Moscovei fără a întâmpina rezistență.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 08.32: Armata rusă: 'Forțele Armate Ruse au suprimat circa 30 de poziții de artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Krasnoliman'

Subunitățile de artilerie ale grupării de trupe "Ţentr" ("Centru”) au suprimat circa 30 de poziții de artilerie și peste 20 de unităţi de mortiere ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Krasnoliman, a anunţat Agenţiei TASS șeful centrului de presă al grupării, Aleksandr Savciuk, informează TASS, potrivit Rador.

"Pe direcția Krasnoliman, subunitățile de artilerie ale grupului de forțe "Ţentr", folosind mijloacele de recunoaștere a artileriei, au descoperit și suprimat circa 30 de poziții de artilerie și peste 20 de unităţi de mortiere ale trupelor ucrainene" - a spus Savciuk. În plus, aviația grupului a efectuat peste 40 de zboruri, în timpul cărora au fost aplicate lovituri cu rachete și bombe asupra punctelor de sprijin şi de dislocare temporară a tehnicii, precum și asupra concentrări de forță vie și mijloace de foc ale inamicului. Potrivit afirmaţiilor lui Savciuk, pe direcţia Torsk, din zona silvică Serebriansk a fost descoperită deplasarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei cu sprijinul vehiculelor de luptă de infanterie ale brigăzilor mecanizate 42, 63 și 67.

"În urma loviturilor de foc ale artileriei și aviației armate a grupului "Ţentr", au fost distruse vehicule blindate de luptă, două camionete și s-au înregistrat pierderi importante în rândul personalului naționaliștilor" - a adăugat șeful centrului de presă.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 08.32: BETA: Serbia nu va sprijini niciodată o lovitură de stat în Rusia sau în alt stat, declară președintele Serbiei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că Serbia nu va sprijini niciodată o lovitură de stat în Rusia sau în alt stat, informează BETA, potrivit Rador.

"Serbia este un stat serios și niciodată nu va sprijini o lovitură de stat sau un puci. Astfel de lucruri nu sunt permise" – a declarat Vučić, adăugând că Serbia nu a sprijinit nici puciul din 2016 din Turcia și nu va sprijini astfel de acțiuni în niciun alt stat.

Vučić a spus că revolta grupării paramilitare Wagner va avea totuși consecințe asupra situației din Ucraina, dar și din Rusia, pentru că "Rusia nu poate învinge Occidentul unit care îi ajută pe ucrainenii în luptă". Vučić a spus că revolta a putut fi oprită datorită "atitudinii dure a președintelui Rusiei, Vladimir Putin". Potrivit lui Vučić, acum Putin are sarcina dificilă de a ridica motivația soldaților ruși, cu observația că a fost o "greșeală să acorzi atât de multă putere grupării Wagner". Vučić nu a dorit să comenteze cum ar putea fi afectată Serbia de eventuala scădere a puterii lui Putin.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 08.20: Istoricul Armand Goșu profețește prăbușirea lui Vladimir Putin: 'E o chestiune de timp. A dovedit că nu e în control'

Istoricul Armand Goșu susține că Serghei Șoigu, Evgheni Prigozin dar și Vladimir Putin sunt perdanți în urma crizei provocată de revolta mercenarilor Wagner.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 08.12: Justin Trudeau a discutat cu Joe Biden despre situația din Rusia

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a purtat o convorbire telefonică cu președintele SUA, Joe Biden, în timpul căreia a discutat cu acesta despre situația din Rusia, a anunțat, duminică, serviciul de presă al șefului Guvernului canadian, informează TASS, potrivit Rador.

"Duminică (25 iunie - nota TASS), premierul Justin Trudeau a avut o discuţie telefonică cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden" - se afirmă în comunicat. "Cei doi au discutat despre situația actuală privind securitatea internă din Rusia, subliniind că monitorizează îndeaproape evoluția evenimentelor și vor sprijini o cooperarea strânsă cu aliații și partenerii". În plus, liderii celor două țări și-au declarat sprijinul neclintit pentru Ucraina. Trudeau a anunţat pe pagina sa de Twitter că a discutat despre ultimele evoluții din Rusia şi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 08.10: ONU a anunţat că Guterres este îngrijorat de evenimentele din Rusia

Secretarul general al ONU, António Guterres, urmărește cu îngrijorare evoluțiile din Rusia și solicită evitarea unor tensiuni suplimentare, a declarat, duminică, adjunctul purtătorului de cuvânt al lui Guterres, Farhan Haq, informează TASS, relatează Rador.

"Secretarul General al ONU urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor din Federația Rusă. Acesta este la curent cu ultimele informaţii privind pașii de detensionare a situaţiei. Secretarul General face apel la toți cei implicați să continue să acționeze responsabil și '...' să evite în continuare tensiunile" - a spus Haq.

Menţionăm că, în seara zilei de 23 iunie, pe canalul Telegram al fondatorului grupului "Wagner", Evgheni Prigojin, au fost postate mai multe înregistrări audio în care acesta a susținut că subunitățile sale ar fi fost atacate și a acuzat conducerea militară a țării pentru acest lucru. Ministerul rus al Apărării a numit astfel de informații ca fiind false.

Subunitățile grupului "Wagner", care l-au sprijinit pe Prigojin, se îndreptau spre Rostov-pe-Don și spre Moscova. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal privind incitarea la o rebeliune armată, iar președintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs televizat, a numit acțiunile "Wagner" drept o trădare.

Ulterior, cu acordul lui Putin, liderul Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a purtat convorbiri cu Prigojin, în urma cărora grupul şi-a întors coloanele și au revenit în taberele de campanie. Kremlinul a subliniat mai târziu că procesul penal deschis împotriva lui Prigojin, precum și a participanților la rebeliune, ținând cont de meritele lor din prima linie, va fi închis, iar fondatorul grupului "va pleca în Republica Belarus".

content-image

UPDATE 26 iunie, ora 07.20: Efectele secundare ale revoltei anulate din Rusia sunt urmărite, cu interes și prudență, de către investitori

Investitorii urmăresc posibilele efectele secundare ale revoltei anulate din Rusia, iar unii se aşteaptă la o tendinţă către paradisuri sigure, cum ar fi obligaţiunile guvernamentale americane şi dolar, transmite Reuters, citat de news.ro.

Mercenari ruşi puternic înarmaţi conduşi de Evgheni Prigojin, fost aliat al preşedintelui Vladimir Putin şi fondator al armatei Wagner, au înaintat sîmbătă pe cea mai mare parte a drumului către Moscova după ce au capturat oraşul Rostov, dar apoi şi-au oprit avansul, reducând o provocare majoră.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 06.45: Fost director al CIA: Prigojin 'ar trebui să fie foarte atent în preajma ferestrelor deschise'

Fostul director al CIA David Petraeus a declarat duminică, în timpul unui interviu, că Evgheni Prigojin a pierdut controlul asupra grupului său Wagner după ce a organizat o rebeliune împotriva guvernului rus în weekend și că ar trebui să se teamă de tentative de asasinat.

Petraeus a declarat pentru Dana Bash de la CNN, în cadrul emisiunii "State of the Union", că revolta de la sfârșitul săptămânii arată că "în mod clar Putin este slăbit" și "guvernul său este slăbit".

Fostul general al Forțelor Aeriene a spus că Prigojin și-ar fi putut păstra viața, cel puțin pentru moment, după ce a obținut o înțelegere cu președintele Belarusului, dar a pierdut controlul asupra grupului său Wagner.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 05.45: Marea Britanie își sfătuiește cetățenii să evite călătoriile în Rusia: Călătoria pe teritoriul acesteia sau peste graniţele țării se face pe propriul tău risc

Ambasada Marii Britanii la Moscova a emis, duminică, o recomandare actualizată pentru cetățeni, îndemnându-i să se abțină de la călătorii prin Rusia și a avertizat despre riscurile unei astfel de călătorii din cauza evenimentelor din 23 și 24 iunie, relatează TASS, potivit Rador.

"Departamentul britanic de Externe și Dezvoltare Internațională menține recomandarea abținerii de la călătorii pe întreg teritoriul Rusiei" - se anunţă într-un mesaj publicat pe canalul Telegram al misiunii diplomatice.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 05.25: Zelenski este nemulțumit de atenția însuficientă pe care lumea o arată față de situaţia de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenţia, în discursul său de duminică, asupra riscurilor cu privire la situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, precizând că trebuie să se ia măsuri pentru a se evita orice accident, în contextul ameninţării ruse în zonă, scrie news.ro.

El a mai afirmat că, cu cât durează mai mult agresiunea rusă, cu atât mai multă degradare provoacă în Rusia însăşi.

“Tocmai am finalizat o serie de convorbiri internaţionale - cu preşedintele Statelor Unite Biden, cu prim-ministrul Canadei Trudeau şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 03.10: Emmanuel Macron: 'Revolta Wagner arată diviziunile care există în tabăra rusă și fragilitatea armatelor'

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat la sfârşitul săptămânii, într-un interviu acordat unui jurnal regional francez, că revolta liderului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, "arată diviziunile care există în tabăra rusă, fragilitatea atât a armatelor sale, cât şi a forţelor sale auxiliare", notează AFP, citat de Agerpres.

La o zi după revolta eşuată, şeful statului francez a făcut cunoscut că a "urmărit evenimentele oră cu oră, împreună cu principalii parteneri ai Franţei", subliniind că este o "situaţie care rămâne în evoluţie", potrivit interviului acordat cotidianului La Provence.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iunie, ora 01.00: Casa Albă anunță că Biden a vorbit cu Zelenski: Evenimentele din Rusia pe lista subiectelor

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Casa Albă, notează Mediafax.

Aceștia au discutat, potrivit CNN, despre contraofensiva în curs de desfășurare a Ucrainei, iar președintele Biden a reafirmat sprijinul neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar.

Liderii au discutat, de asemenea, despre evenimentele recente din Rusia.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.