Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 3 iulie - A fost ucis comandantul lui Kadîrov / Imagini șocante din bătălia de la Bahkmut: un soldat rus încearcă să detoneze

ceceni

Luptele s-au intensificat în Ucraina, în ultimele ore, în special pe frontul de est. Ministrul adjunct al Apărării a dat detalii despre ceea ce se întâmplă acolo. Între timp, președintele Volodimir Zelenski, cel care a fost duminică în vizită la Odessa, a spus că 'țărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul'. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 3 iulie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 3 iulie, ora 23.40: Mutări impresionante de trupe pe front: ucrainenii şi ruşii se luptă pentru fiecare metru de pământ (analiză)

Câteva câştiguri neînsemnate ruseşti în Donbas, progrese modeste ale ucrainenilor în sud, un front aproape static: la peste o lună de la începutul contraofensivei Kievului, niciuna dintre părţi nu pare în măsură să înregistreze progrese decisive, constată luni France Presse într-o analiză, relatează Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 3 iulie, ora 22.40: FSB spionează la greu aplicațiile mobile: oamenii lui Putin 'vânează' conversațiile private

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a învățat să urmărească corespondența privată a utilizatorilor pe rețele populare, cum ar fi Signal, Telegram și WhatsApp, informează New York Times citând documente de la furnizorii de astfel de tehnologii, precum și experți în securitate cibernetică, activiști digitali și persoana implicată în operațiunea de supraveghere digitală a țării.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 22.20: Cumperi Domestos, ceaiul Lipton, săpunul Dove sau Rexona? Ucraina spune că sprijini Rusia – lista întreagă a produselor

Agenția Națională de Prevenire a Corupției (NACP) din Ucraina a adăugat compania britanică Unilever pe lista sa de „sponsori internaționali de război".

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 21.29: Procurorul general al Ucrainei atrage atenția asupra declarațiilor lui Putin care dovedesc ilegalitatea intervenţiei ruse în Ucraina

Declaraţiile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin privind plăţile efectuate de statul rus către grupul Wagner constituie "o dovadă directă" că mercenarii lui Evgheni Prigojin au fost braţul ilegal al armatei ruse în războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, care a participat, luni, la Haga, la inaugurarea Centrului internaţional pentru investigarea războiului (ICPA), un pas premergător pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe liderii ruşi pentru intervenţia armată din ţara vecină, scrie news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 21.00: Acordul de transport al cerealelor din Marea Neagră - Semnal negativ de la Kremlin

Rusia este pesimistă în ceea ce privește perspectivele de reînnoire a acordului privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu s-a înregistrat niciun progres în implementarea acordurilor de însoțire care se referă la exporturile rusești, a declarat luni Kremlinul, citat de Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 20.29: AUDIO - Prigojin, mesaj de forță pentru cei care îl susțin: 'Am reușit în mare parte acest lucru!'

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în primul său mesaj audio după o săptămână, a promis „următoarele victorii pe front" în viitorul apropiat, relatează Meduza.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 19.30: Laura Codruța Kövesi intervine categoric în Ucraina: sprijin pentru proiectul lui Volodimir Zelenski

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, și directorul Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), Semen Kryvonos, au semnat astăzi un acord de lucru privind cooperarea între Parchetul European (EPPO) și NABU.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 19.20: Rusia, după interviul dat de Zelenski la CNN: 'Esența nazistă a lui Napoleon de la Kiev'

În timp ce eforturile Kievului s-au concentrat până acum pe recucerirea teritoriului din sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a afirmat într-un interviu pentru CNN (întreg materialul disponibul aici) că obiectivul său final este eliberarea Crimeei, peninsula anexată de Rusia în 2014 prin încălcarea dreptului internaţional. Federația Rusă, prin voce purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a avut o reacție dură la promisiunea liderului de la Kiev.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 19.00: Marea armă de șantaj a Rusiei: Uniunea Europeană a ajuns să facă tot mai multe concesii

Uniunea Europeană ia în considerare propunerea ca Banca Agricolă Rusă să înfiinţeze o filială pentru a se reconecta la reţeaua financiară globală, ca o favoare pentru Moscova, în speranţa că în acest fel Kremlinul va accepta prelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, scrie luni Financial Times, citat de Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 18.09: Zelenski, interviu pentru CNN într-un moment cheie: 'Vedem reacţia lui Putin. Este slabă' / Ce spune despre întâlnirea cu șeful CIA

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată Wagner a fost "slab", iar liderul rus îşi pierde controlul asupra propriului popor, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN care a fost înregistrat duminică, la Odesa, şi va fi difuzat miercuri seara.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 18.01: Brusc, Evgheni Prigojin a devenit o fantomă

Brusc, Evgheni Prigojin a devenit o fantomă. El e oare în Belarus sau la Sankt Petersburg? Într-o filmare anonimă, care îl face să pară un personaj negativ dintr-un film cu James Bond, el umblă țanțoș pe un acoperiș, în umbra unui gardian musculos, urcă într-un elicopter și dispare printre norii din Sankt Petersburg, relatează The Observer citat de rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 17.25: Ultimă oră: A fost ucis comandantul detașamentelor forțelor speciale ale lui Kadîrov, comandantul Evgheni Pisarenko (presa rusă)

Evgheni Pisarenko, comandantul detașamentului de forțe speciale Akhmat (cecene), a murit în războiul din Ucraina. Apti Alaudinov, comandantul Akhmat, a anunțat acest lucru pe canalul său Telegram, relatează presa rusă.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 16.55: Teoria lui Dmitri Medvedev despre sfârșitul războiului. Opțiunile Rusiei și variantele pentru occident

Fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, este convins că Federația Rusă va reuși să blocheze aderarea Ucrainei la NATO.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 16.15: VIDEO - Imagini șocante din bătălia de la Bahkmut: un soldat rus încearcă să detoneze o grenadă, în tentativa de a scăpa din mâna ucrainenilor

Apar imagini șocanet din bătălia de la Bakhmut! Un astfel de momnet a fost surprins de un soldat ucrainean, care și-a montat o cameră video legată de piept. El a filmat misiunea în care se afla alături de alți soldați ucraineni, când au luat cu asalt o pădure.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 16.05: Presupuse mine găsite într-un colet, la un birou vamal din Moscova

Obiecte care păreau a fi mine au fost găsite luni la un birou vamal din Moscova, a anunţat agenția de presă TASS, citând un comunicat al Serviciului vamal al Rusiei, informează Reuters, potrivit Rador. Presupusele mine au fost descoperite într-un colet trimis prin poștă, se afirmă în comunicat.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 15.47: Fost oficial ucrainean din serviciile de securitate, acuzat de trădare

Autoritățile ucrainene au acuzat un fost oficial important din serviciile de securitate de trădare, a anunţat luni agenţia de informaţii interne, acest caz subliniind eforturile autorităţilor de eliminare a spionilor ruşi, informează Reuters, potrivit Rador.

Oleh Kulinici, care a condus Serviciul de Securitate al directoratului Crimeea, a fost arestat în iulie anul trecut sub acuzația de recrutare a altor agenţi operativi pro-ruşi la ordinele autorităţilor de la Moscova. Anchetatorii au declarat că Kulinici lucra pentru Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse și era coordonat de un alt fost oficial ucrainean care dezertase la Moscova. "Acesta este un semnal clar pentru toți cei care lucrează pentru inamic: cu siguranţă, SBU te va găsi și te va face să răspunzi pentru ce ai făcut", a declarat directorul SBU, Vasil Maliuk, care a organizat operațiunea de reținere a lui Kulinici. Oleh Kulinici nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarii. Dacă va fi condamnat, riscă până la 15 ani de detenţie. Președintele Volodimir Zelenski a salutat anul trecut arestarea lui Oleh Kulinici, ca parte a unui proces de "autopurificare".

Zelenski i-a demis, de asemenea, pe șeful de atunci al SBU, Ivan Bakanov și pe principalul procuror al Ucrainei, invocând zeci de cazuri în care membri ai agenţiilor lor ar fi colaborat cu entităţi străine. Autoritățile ucrainene îl investighează, de asemenea, și pe Andrii Naumov, un fost şef al departamentului de securitate internă al SBU, care s-a prezentat anul trecut în Serbia într-o mașină plină cu bani și smaralde, a anunţat poliția. Reuters nu a putut să îl contacteze pe dl Naumov pentru comentarii.

content-image

UPDATE 15.44: În Rusia se fac dezvăluiri incendiare despre Evgheni Prigojin: Putin a dat semnalul, chiar de la Kremlin

Gruparea Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, a primit peste 858 de miliarde de ruble în baza unor contracte guvernamentale, a anunțat prezentatorul programului Vesti Nedeli de la postul de televiziune Rossia 1', Dmitri Kiselev, informează Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15.43: Un soldat rus care a dezertat de două ori, condamnat la şapte ani de închisoare

Tribunalul militar din oraşul siberian Tomsk a condamnat luni la şapte ani de închisoare un soldat rus care a dezertat de două ori din unitatea sa militară, relatează agenţiile Reuters şi EFE, informează Agerpres.

Conform instanţei, soldatul fusese înrolat în cadrul mobilizării parţiale a circa 300.000 de rezervişti decretate în septembrie anul trecut de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a susţine efectivele angajate în războiul din Ucraina.

Soldatul, identificat de instanţă doar cu iniţiala K, şi al cărui nume ar fi Ivan Klester, potrivit Siberia.Realities (un proiect local al postului Radio Europa Liberă finanţat de SUA), şi-a părăsit prima dată unitatea la jumătatea lunii decembrie. El a fost prins pe 3 martie, iar mai târziu în acea lună a dezertat din nou, fiind apoi găsit de autorităţi în aprilie.

Un alt soldat rus, care a dezertat de trei ori, a fost condamnat luna trecută la nouă ani de închisoare. El a pledat vinovat la proces, afirmând că avea nevoie să-şi îngrijească soţia bolnavă.

Preşedintele Putin a promulgat în septembrie o lege care înăspreşte pedepsele pentru infracţiuni precum dezertarea, insubordonarea sau producerea voluntară de pagube echipamentelor militare, dacă acestea sunt comise în situaţii de luptă sau în timpul mobilizării militare. Nu se ştie câţi soldaţi au fost de atunci condamnaţi în baza noii legi.

În ianuarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat la rândul său o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului. Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru insubordonare sau refuzul de a lupta şi până la şapte ani pentru ameninţarea unui superior.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 14.15: Vladimir Putin umilește Wagner și refuză să suplimenteze forțele de pe front: Revolta lor nu a diminuat capacitatea de luptă

Un înalt responsabil parlamentar rus a respins ideea unei noi mobilizări pentru a-i înlocui pe membrii grupului paramilitar Wagner care nu mai luptă în Ucraina, informează luni AFP şi TASS. "Preşedintele Federaţiei Ruse (Vladimir Putin) a spus clar, într-un mod uşor de înţeles şi precis, că nu va exista o nouă mobilizare", a declarat Andrei Kartapalov, şeful Comitetului pentru Apărare din cadrul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 15.15: Un mort după un atac rusesc cu dronă rusă asupra unui oraş din nordul Ucrainei

Cel puțin o persoană a fost ucisă, luni, în orașul Sumî din nordul Ucrainei, după ce o dronă rusească s-a prăbușit peste o clădire rezidențială, a declarat un important oficial ucrainean, informează Reuters, potrivit Rador.

Andrii Iermak, șeful cabinetului prezidențial ucrainean, a afirmat pe aplicația de mesagerie Telegram că drona a lovit o clădire cu cinci etaje. Forțele aeriene ucrainene au raportat anterior că au doborât 13 din cele 17 drone de fabricație iraniană Shahed lansate de armata rusă peste noapte, într-un atac separat.

UPDATE 3 iulie, ora 14.25: Kievul cere forțelor armate ucrainene să atace, la insistența Occidentului, susţine ministrul rus al apărării

Regimul de la Kiev, la insistența Occidentului, cere comandamentului armatei ucrainene să atace, indiferent de pierderi, a declarat ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu.

"Indiferent de pierderile semnificative, conducerea ucraineană, la insistența Occidentului, cere comandamentului forțelor militare ucrainene să continue ofensiva", a declarat Șoigu astăzi, la o teleconferință.

În același timp, Kievul "încearcă să compenseze incapacitatea sa de a asigura succesul pe teren prin atacuri teroriste asupra obiectelor civile și astfel să obțină un efect propagandistic", a adăugat ministrul rus.

UPDATE 3 iulie, ora 14.19: Volodimir Zelenski a recunoscut că săptămâna trecută a fost una dificilă pentru armata ucraineană

Preşedintele Zelenski a recunoscut că săptămâna trecută a fost una dificilă pentru militarii ucraineni de pe front. Cu toate acestea, într-un mesaj succint de pe aplicaţia de mesagerie Telegran, liderul ucrainean a afirmat că armata încă înregistrează progrese.

La rândul lui, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a făcut primele declaraţii publice cu privire la revolta mercenarilor Wagner. Domnul Şoigu a spus că revolta a eşuat în primul rând pentru că forţele armate ruse au dat dovadă de loialitate.

UPDATE 3 iulie, ora 14.15: Un nou organism internațional menit a stabili responsabilii pentru declanşarea invaziei ruse din Ucraina

Procurori internaţionali au promis că vor trage la răspundere Rusia pentru invadarea Ucrainei. Declaraţiile au fost făcute la inaugurarea unui nou organism care va strânge dovezi care să arate cine a fost responsabil pentru declanşarea invaziei.

Centrul Internaţional pentru Punerea sub Acuzare a Crimei de Agresiune va avea sediul la Bruxelles şi este sprijinit de SUA, UE şi Tribunalul Penal Internaţional.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat că demararea unor acţiuni în justiţie este esenţială pentru a se demonstra că nimeni nu va scăpa de pedeapsă în cazul încălcării legilor internaţionale: "Nu putem tolera grosolana încălcare a interdicţiei folosirii forţei, una dintre regulile fundamentale ale ordinii bazate pe regulile internaţionale".

UPDATE 3 iulie, ora 14.08: Șoigu a comentat pentru prima dată rebeliunea grupării Wagner

Încercarea de rebeliune a grupării Wagner și a liderului acesteia, Evgheni Prigojin, din 23 - 25 iunie, nu a avut repercusiuni asupra desfășurării operațiunii militare speciale din Ucraina, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, la teleconsfătuirea ținută astăzi.

„Aceste planuri au eșuat mai ales pentru că efectivul Forțelor Armate a arătat loialitate față de jurământul militar și datoria militară. Provocarea nu a afectat acțiunile grupurilor de trupe", a spus Șoigu. Ministrul rus a raportat, de asemenea, despre succesele forțelor rusești în timpul acțiunilor de luptă.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 13.47: Peskov a comentat activitatea serviciilor speciale rusești în timpul rebeliunii militare

Toate serviciile, ministerele, departamentele, serviciile speciale ale Federației Ruse își îndeplinesc funcțiile și o fac așa cum trebuie, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, referindu-se la activitatea serviciilor speciale în perioada rebeliunii militare.

Întrebat dacă Kremlinul este mulțumit de activitatea Serviciului Federal de Securitate, Peskov a explicat că președintele a remarcat înaltul nivel de consolidare și al Forțelor Armate, și al serviciilor speciale în jurul președintelui în aceste zile dificile și și-a exprimat recunoștința față de toți cei care s-au aflat în jurul lui, care în urmă cu o săptămână s-au aflat în Piața Sobornaia de la Kremlin.

Anterior Peskov a comunicat că Putin a ales Krasnoe Krîlțo din Kremlinul de la Moscova pentru a se adresa angajaților departamentelor de forță care pe 24 iunie au luat parte la stoparea încercării de rebeliune din cauza importanței evenimentului, deoarece Piața Sobornaia din Kremlin este "unul dintre cele mai istorice" locuri din Rusia.

UPDATE 3 iulie, ora 13.15: Șoigu a apreciat situația în zona „operațiunii militare speciale”

Armata Rusiei reduce potențialul ofensiv al forțelor armate ale Ucrainei prin lovituri eficiente, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Șoigu.

"Voi începe cu situația în zona operațiunii militare speciale. Forțele noastre armate continuă să provoace inamicului înfrângeri eficiente, ceea ce reduce semnificativ potențialul ofensiv al acestuia", a afirmat Șoigu la teleconsfătuirea cu efectivul de conducere al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

UPDATE 3 iulie, ora 12.41: Kadîrov și Delimhanov au înregistrat un videoclip pentru a dezminţi zvonurile potrivit cărora unul dintre ei ar fi bolnav, iar celălalt ar fi murit

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și deputatul Adam Delimhanov au înregistrat şi difuzat un videoclip pentru a dezminţi zvonurile potrivit cărora unul dintre ei ar fi bolnav, iar celălalt ar fi decedat.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și vărul său, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Adam Delimhanov, au înregistrat un mesaj video, după ce pe rețele de socializare au apărut informaţii potrivit cărora Kadîrov ar fi bolnav, iar Delimhanov ar fi fost rănit sau chiar ar fi decedat. Videoclipul a apărut în seara zilei de 2 iulie pe Instagram, pe contul ya_pomoshnik_kra_95, care se presupune că ar fi contul lui Kadîrov. Postul de televiziune cecen Groznîi susține că Delimhanov și Kadîrov au vorbit în direct pe rețeaua de socializare Instagram. În înregistrare, Kadîrov și Delimhanov stau la o masă și beau împreună ceai, iniţial cei doi discută în cecenă, apoi în rusă. Delimhanov îi arată ecranul unui telefon mobil cu data de 2 iulie și ora 20:47. Comentând diverse zvonuri, Kadîrov a declarat în rusă: ''Câinii latră, caravana trece". "Suntem în viaţă, trăim, ne trăim viaţa, mâncăm pâine, dacă cineva este curios... Avem o viață interesantă și, în general, viața este interesantă atunci când este scurtă. Drept urmare, nu ne dorim să trăim mult, ci o scurtă perioadă, dar trăită cu demnitate", a spus Kadîrov. Delimhanov, adresându-i-se lui Kadîrov în înregistrare, îi spune că va continua să pună în aplicare sarcinile trasate de liderul Ceceniei.

"Tuturor şaitanilor și zvonurilor ţinem să le spunem: 'Ahmat este puterea. Allahu Akbar", a spus deputatul Dumei de Stat, Adam Delimhanov. Comentând într-un videoclip pe condul său de Telegram, Delimhanov a susţinut că Ramzan Kadîrov "este plin de sănătate și de energie şi face intens sport". Cu puțin timp înainte de postarea videoclipului, pe internet au apărut informaţii potrivit cărora Kadîrov ar fi fost grav bolnav. În special, bloggerul din rândul opoziției cecene Tumso Abdurahmanov a vorbit despre acest lucru, susținând că Ramzan Kadîrov ar face dializă. Nu există nicio confirmare în acest sens. Surse ucrainene au raportat pe 14 iunie că Adam Delimhanov ar fi murit, în timpul bombardamentelor din regiunea Zaporijjia din Ucraina. Postul de televiziune rus Zvezda a relatat că Delimhanov a fost rănit. În același timp, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, și liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, au susținut că Delimhanov este în viață și că totul este în regulă cu el. În ultimele săptămâni, Delimhanov nu a apărut în public, ceea ce a dus la numeroase speculații şi la faptul că ar fi internat în spital.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 12.18: Ofensiva forțelor militare ucrainene "dezamăgește într-o oarecare măsură" Occidentul (Berliner Zeitung)

Rezultatele ofensivei ucrainene la aproape o lună de la începerea acesteia provoacă "o oarecare dezamăgire" în Occident - scrie Franz Becky, comentator pentru ziarul german "Berliner Zeitung". Ofensiva ucraineană în sudul Donețkului, Zaporojie, Artemovsk a început pe 4 iunie, totodată atacul principal al forțelor armate ucrainene a fost concentrat pe sectorul Zaporojie al frontului. Kievul a aruncat în luptă brigăzi pregătite de NATO și înarmate cu tehnică occidentală, inclusiv cu tancuri Leopard.

Săptămâna trecută, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că Kievul a pierdut 259 de tancuri și 780 de mașini blindate de la începutul așa-numitei contraofensive. Imagini cu tancuri Leopard fumegând au avut o mare rezonanță în Occident. "Țările occidentale au livrat Ucrainei tancuri și mașini blindate de infanterie cu mari speranțe că în timpul ofensivei această tehnică va permite asigurarea recâștigării unor importante teritorii (sub controlul Kievului - n. red.). Cu toate acestea, la aproape o lună de la începutul ofensivei ucrainene s-a produs o anumită dezamăgire" - scrie comentatorul în articolul citat. El remarcă că armata ucraineană înregistrează pierderi, dar numărul exact al acestora este necunoscut, deoarece Kievul nu publică statistici oficiale.

Referindu-se la portalul olandez de analitică militară Oryx, autorul remarcă că au fost distruse aproximativ 13% din tancurile Leopard livrate Ucrainei. Oryx afirmă că în acest moment armata ucraineană a pierdut șapte tancuri Leopard 2, 25 de mașini de luptă de infanterie Bradley, trei tancuri echipate cu traule antimină și un tractor tanc. Referindu-se la surse, publicistul face referire la evenimentele din 8 iunie, când, în timpul ofensivei, Brigăzile 33 și 47 mecanizate au pierdut trei tancuri Leopard 2 A6, 16 mașini de luptă de infanterie M-2 Bradley și trei dintre cele 16 mașini de asistență tehnică Leopard livrate Kievului. "Acest lucru costă vieți umane și bani" - a rezumat Becky.

Potrivit autorului articolului, în 2023 Germania a alocat 5,4 miliarde de euro pentru sprijinirea militară a Ucrainei. Comparativ cu cele două miliarde de euro acordate țării anul trecut, aceste fonduri constituie "investiții suplimentare considerabile". Mai mult decât atât, deja sunt planificate plăți pentru anii următori în valoare de aproximativ 10,5 miliarde de euro.

 

content-imageUPDATE 3 iulie, ora 10.58: Guvernatorul Crimeei comentează tentativa de asasinat asupra sa

 

Înlăturarea completă a amenințării teroriste din partea Ucrainei este posibilă numai realizând obiectivele operațiunii militare speciale, trasate de președinte, a declarat pe canalul său de Telegram liderul Crimeei, Serghei Aksionov, după ce a fost zădărnicită încercarea de atentat asupra sa, organizat de serviciile speciale ale Ucrainei.

După cum relatează RIA - Novosti, Centrul pentru relații cu publicul al FSB al Rusiei comunicase anterior că serviciile speciale au zădărnicit încercarea de atentat asupra lui Aksionov, organizată de serviciile speciale ale Ucrainei. Se preconiza ca mașina acestuia să fie aruncată în aer de un agent racolat. Agentul a sosit în Crimeea în luna iunie și a trecut la organizarea actului terorist, el a fost reținut în timp ce scotea bomba din ascunzătoare. "Sunt convins că cei care au comandat această crimă vor fi găsiți și pedepsiți", a mai spus Aksionov.

UPDATE 3 iulie, ora 10.21: FSB a pus capăt unei încercări de atentat asupra liderului Crimeei, Aksionov

A fost zădărnicită o încercare de atentat asupra liderului Crimeei, Serghei Aksionov, organizată de serviciile speciale ale Ucrainei, informează Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

"A fost reținut un cetățean rus, născut în 1988, care a fost recrutat de angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei și a parcurs pe teritoriul Ucrainei un curs de instruire în ceea ce privește activități subversive de informații, inclusiv instruire în ceea ce privește utilizarea minelor".

După cum se afirmă, bărbatul planificase să arunce în aer automobilul lui Aksionov, dar a fost prins când lua bomba din ascunzătoare. FSB a deschis dosar penal potrivit articolelor privind atentatul în vederea unui act terorist și utilizarea ilegală de explozibil.

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 9.50: ONU și Rusia pot stabili viitorul Acordului cerealelor

În zilele următoare, este posibil ca ONU și Rusia să aibă convorbiri referitoare la Acordul cerealelor, probabil la Geneva, iar aceste convorbiri vor stabili în mare măsură viitorul mecanismului - a declarat pentru RIA Novosti o sursă la curent cu convorbirile.

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei Serghei Verșinin a declarat că Rusia va face ca 18 iulie să fie ultima zi de valabilitate a Acordului cerealelor. ONU ceruse anterior să fie înlăturate toate obstacolele pentru prelungirea acțiunii Inițiativei de la Marea Neagră.

"Se preconizează ca ONU și Federaţia Rusă să discute în viitorul apropiat, dar deocamdată nu se cunoaște data exactă. Posibil ca convorbirile să aibă loc la Geneva. Aceste convorbiri vor determina în mare măsură viitorul mecanismului; deocamdată nu se știe nimic precis" - a afirmat sursa. Întrebată dacă există speranțe pentru prelungirea termenului Acordului cerealelor, sursa a precizat că "convorbirile vor fi continuate".

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 9.49: O sursă a admis posibilittaea convorbirilor dintre Ankara și Moscova în legătură cu "acordul cerealelor"

Ankara urmărește declarațiile de la Moscova cu privire la "acordul cerealelor", le privește cu înțelegere, sunt posibile convorbiri la cel mai înalt nivel până pe 18 iulie, când expiră termenul actual de valabilitate, a declarat pentru RIA-Novosti o sursă familiarizată cu convorbirile. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat anterior că nu vede motive pentru prelungirea acordului cerealelor.

"Da, cunoaștem aceste declarații, urmărim situația, privin cu înțelegere problemele pe care le declară partea rusă. În calitate de mediatori, continuăm convorbirile cu toate părțile, inclusiv cu partenerii occidentali. Nu exclud că până la actuala expirare a Inițiativei cerealelor de la Marea Neagră Ankara și Moscova să poarte convorbiri la diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel", a afirmat interlocutorul agenției.

UPDATE 3 iulie, ora 9.40: Blitzkrieg ucrainean: Trupele Kievului au eliberat 39 de km pătrați în sud și est

Forțele armate ale Ucrainei continuă să avanseze în zonele Bakhmut, Melitopol și Berdiansk și au eliberat 37 de kilometri pătrați doar săptămâna trecută, potrivit viceministrului Apărării, Hanna Maliar.

„În Est, atât operațiunile ofensive, cât și cele defensive continuă. Ne îndreptăm în direcția Bahmut, iar inamicul va continua să avanseze în direcțiile Liman, Avdiivka și Marinska. Inamicul încearcă să ne disloce trupele, dar primește o ripostă pe măsură. Lupte grele au loc acolo acum”, a scris viceministrul, pe Telegram.

Continuarea AICI!

UPDATE 3 iulie, ora 9.32: Au scurs în presă abia acum - Șeful CIA a sunat de urgență la Moscova după insurecția armată a Wagner

După revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, directorul CIA. William Burns, l-a contactat calm pe omologul său rus, transmițându-i că Statele Unite nu au fost implicate în haosul intern din Rusia, după cum afirmă niște oficiali la curent cu evenimentul, relatează The Wall Street Journal.

Se estimează că discuția telefonică a lui Burns cu Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe a Rusiei, este contactul la cel mai înalt nivel dintre cele două guverne de după tentativa de revoltă. Această revoltă eșuată, care a luat sfârșit chiar în ziua când a început printr-un acord mediat de președintele din Belarus, a reprezentat cea mai gravă amenințare la adresa președintelui rus Vladimir Putin din cei 23 de ani ai săi de guvernare.

Continuarea AICI!

UPDATE 3 iulie, ora 9.00: Pericol la Zaporojie - SUA au trimis în Europa singurul avion de monitorizare a contaminării radioactive

Statele Unite au trimis în Europa singurul lor avion de monitorizare a contaminării radioactive, la 30 iunie, un WC-135 Constant Phoenix a aterizat la baza aeriană Chania din Creta, arată la datele site-urilor de monitorizare a traficului aerian.

Singura aeronavă de acest tip aflată în serviciul Forțelor Aeriene americane a reapărut în Europa, la un an și jumătate de la ultima vizită, în ianuarie 2022. Atunci, americanii au transferat WC-135 Constant Phoenix la baza aeriană britanică Mildenhall. Este demn de remarcat faptul că apariția acestei aeronave în Europa este un eveniment extrem de rar, în principal această aeronavă se află în zona Peninsulei Coreene, unde monitorizează Coreea de Nord, vizitând uneori și alte regiuni ale globului.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 3 iulie, 0ra 08.54: La Haga se deschide tribunalul înfiinţat special pentru a judeca crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei

Eforturile de a trage Rusia la răspundere legal pentru războiul din Ucraina continuă astăzi cu deschiderea unui tribunal special la Haga. Organismul, sprijinit de Uniunea Europeană, SUA şi Ucraina a fost înfiinţat pentru a judeca crimele de agresiune.

Investigatorii din Ucraina au strâns dovezi pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război de la începutul invaziei la scară largă, în februarie anul trecut. Curtea Penală Internaţională nu poate judeca crime de agresiune, iar noul tribunal de la Haga este menit să acopere acest domeniu. Tribunalul va coordona adunarea dovezilor şi va lucra împreună cu CPI - relatează corespondentul BBC.

content-image

UPDATE 3 iulie, 0ra 08.01: Rusia susține că ar vrea pace în Ucraina, dar Occidentul proliferează războiul

Reprezentant permanent al Federației Ruse pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale de la Geneva, Ghennadi Gatilov, a declarat că Rusia este deschisă pentru o reglementare a crizei din Ucraina.

Reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale de la Geneva a remarcat însă, în același timp, că perspectivele în acest sens sunt unele nesigure, din cauza Kievului și a curatorilor săi occidentali, care continuă să mizeze pe utilizarea forței militare. Rusia rămâne deschisă pentru o soluționare politică şi diplomatică a crizei ucrainene, dar perspectivele sunt reduse, din cauza poziției Kievului și a curatorilor occidentali, care continuă să mizeze pe o soluție militară, a declarat reprezentantul permanent al Federației Ruse la Oficiul ONU și alte organizații internaționale de la Geneva, Ghennadi Gatilov, într-un interviu publicat de Izvestia.

'Rusia a lăsat ușa deschisă pentru o soluționare politică şi diplomatică a crizei, dar perspectivele pentru un astfel de scenariu sunt în momentul de faţă destul de sumbre, din cauza faptului că autorităţile de la Kiev și curatorii lor occidentali continuă să mizeze pe utilizarea forței militare', a susţinut el. Gatilov a remarcat că regimul de la Kiev, la nivel legislativ, a interzis negocierile cu Moscova. Diplomatul a explicat că până în momentul de faţă nu există semne reale că ONU și secretarul general al organizației António Guterres 'pot juca un rol constructiv în soluționarea conflictului'. Potrivit acestuia, eforturile ONU cu privire la Ucraina sunt paralizate de lipsa unei dorințe de a asculta punctul de vedere al Federației Ruse sau oricare alt punct de vedere. Gatilov a subliniat că, de fapt, ONU și, în primul rând, Adunarea Generală al ONU au fost transformate de occidentali într-o platformă pentru a lansa acuzații nefondate împotriva Rusiei și în 'replicarea unor speculații, în contextul crizei ucrainene'.

content-image

UPDATE 3 iulie, 0ra 07.00: A murit scriitoarea Victoria Amelina, rănită grav în bombardamentul asupra restaurantului de la Kramatorsk

Victoria Amelina, scriitoare ucraineană premiată, care s-a ocupat de cercetarea crimelor de război şi a fost rănită săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra unui restaurant, a încetat din viaţă, a anunţat grupul pentru libertatea de exprimare PEN, potrivit The Guardian.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 05.05: Noua poveste pe care o prezintă propaganda Moscovei despre Evgheni Prigojin

Televiziunea de stat rusă l-a acuzat duminică pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, că şi-a ieşit din minţi după ce a primit miliarde din banii publici, ilustrând noua naraţiune a puterii asupra grupului paramilitar de la revolta sa eşuată, notează AFP, citat de Agerpres.

"Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza unor sume mari de bani", a afirmat Dmitri Kisilov, una dintre principalele voci ale aparatului mediatic al Kremlinului, în emisiunea sa săptămânală.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 3 iulie, ora 00.30: Ce se întâmplă acum cu mulţi membri Wagner: Preşedintele Dumei de Stat a dezvăluit totul

Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că mulţi dintre mercenarii Grupului Wagner, grup care s-a revoltat la sfârşitul săptămânii trecute, vor continua să servească Rusia, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a propus membrilor Wagner care vor să apere Rusia să "îşi continue serviciul cu arma în mână", a scris duminică Volodin pe contul său de Telegram.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 3 iulie, ora 00.10: Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman

"Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman", a scris ministrul adjunct pe Telegram. "De asemenea, avansează şi în sectorul Svatovoe".

"Situaţia este destul de dificilă", a continuat ea, adăugând că "peste tot se duc lupte aprige"

content-image

La rândul lor, a precizat Maliar, trupele ucrainene avansează cu "un succes parţial" pe flancul sudic al oraşului Bahmut, în est, precum şi în apropiere de Berdiansk şi Melitopol, în zona sudică a frontului.

În sud, ea a indicat că forţele ucrainene se confruntă cu o "rezistenţă intensă a inamicului", precum şi cu câmpuri minate, şi avansează doar "treptat".

Trupele ucrainene "acţionează în permanenţă şi fără oprire pentru a crea condiţiile unui progres cât mai rapid posibil", a mai scris Hanna Maliar.

UPDATE 3 iulie, ora 00.00: Mesajul lui Zelenski după ce a vizitat Odessa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, că inamicul cu siguranţă nu va dicta condiţiile din Marea Neagră, iar ocupanţii vor trebui să se teamă să se apropie de "Crimeea noastră".

El a spus că s-a aflat a Odesa, în primul rând, pentru a-i felicita pe luptătorii din Marina ucraineană.

"Este suficient să ne amintim ce ambiţii avea Rusia la începutul agresiunii la scară largă şi ce ambiţii sunt acum pe fundul Mării Negre.Mulţumesc fiecărui războinic al Marinei ucrainene - tuturor marinarilor, tuturor puşcaşilor marini, tuturor comandanţilor Marinei noastre, artileriştilor, aviatorilor navale, operatorilor de drone, le mulţumesc războinicilor din flotila fluvială, diviziilor fluviale... Vă mulţumesc tuturor!

Astăzi, am avut onoarea de a-i premia pe cei mai buni şi i-am felicitat pe cadeţii Institutului Forţelor Navale al Academiei noastre maritime din Odesa. I-am vizitat pe războinicii răniţi în spital. Le doresc tuturor o recuperare rapidă. A fost o onoare deosebită pentru mine să las urările mele pe exemplarul lui Kobzar, care îi însoţeşte pe războinicii noştri în lupte din 2014.

Inamicul cu siguranţă nu va dicta condiţiile din Marea Neagră, iar ocupanţii vor trebui să se teamă să se apropie de Crimeea noastră ucraineană şi de coasta noastră din Marea Azov, aşa cum navele ruseşti se tem deja să se apropie de coasta noastră din Marea Neagră.

El a mai spus: :Vom învinge împreună! Ţărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.