Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 9 iunie - Situație critică: nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka nu mai permite răcirea reactoarelor centralei Zaporojie

BBC News
Bahmut razboi ucraina

Scăderea nivelului apei în rezervorul Barajului Kahovka din sudul Ucrainei pune în pericol răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, informează operatorul barajului. Nivelul apei a coborât sub limita critică de 12,7 metri și nu mai este suficient pentru a alimenta bazinele centralei nucleare Zaporojie în vederea procesului de răcire, conform declarațiilor directorului Ukrhydroenergo, Igor Sîrota. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 9 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 9 iunie, ora 20.39: Putin anunță că a început contraofensiva ucraineană: 'Luptele au fost foarte intense', pierderile în tabăra adversă sunt 'impresionante'

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 19.43: Rusia a primit sute de drone iraniene pentru a ataca Ucraina (Casa Albă)

Casa Albă a declarat vineri că Rusia pare să își adâncească cooperarea în domeniul apărării cu Iranul și că a primit sute de drone de atac unidirecționale, pe care le folosește pentru a lansa atacuri în Ucraina, anunță Reuters, potrivit Rador.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 18.55: Video | De cascadorii râsului! Moscova susţine că a aruncat în aer un tanc avansat al Ucrainei, dar în imagini se vede că elicopterul rusesc a lovit un tractor

Un filmuleţ în alb-negru şi destul de pixelat, pe care Rusia l-a dat publicităţii săptămâna aceasta pentru a susţine că armata sa a aruncat în aer unul dintre cele mai avansate tancuri pe care le are Ucraina, se dovedeşte a fi, de fapt, momentul în care este distrus un tractor, potrivit unei analize vizuale realizate de Associated Press.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 18.50: Adjunctul lui Lavrov acuză Occidentul că vrea să facă din Republica Moldova o a doua Ucraină

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, şi-a exprimat opinia că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova într-o a doua Ucraină. Galuzin a făcut această declaraţie la postul de televiziune "Rossia-24", anunță Rador.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 18.05: Lupte grele pe front! Ucraina anunţă că a înaintat lângă Bahmut, iar Rusia că a respins atacuri ucrainene în Zaporojia şi Doneţk

Kievul a raportat vineri lupte grele în provincia Doneţk din estul Ucrainei şi înaintări ale armatei sale în apropierea oraşului Bahmut ocupat de trupele ruse, în timp ce Moscova afirmă că a respins ofensive ucrainene puternice în provinciile Doneţk şi Zaporojia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 17.25: Lovitură de teatru în cazul barajului Kahovka: Semnale seismice detectate în România indică o explozie (cercetători norvegieni)

Oamenii de ştiinţă norvegieni spun că au găsit dovezi ale unei explozii care s-a produs în zona barajului Kahovka în momentul în care apa a început să curgă, pe baza unor semnale sesimice detectate în România, la o staţie din Bucovina, relatează BBC și news.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 17.13: Vladimir Putin nu glumește! Liderul de la Kremlin confirmă desfăşurarea armelor nucleare tactice ruse în Belarus în iulie

Rusia va începe desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după ce se va încheia pe 7-8 iulie pregătirea instalaţiilor destinate acestora, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci, relatează agenţiile Reuters şi EFE, anunță Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 16.25: Stare de urgenţă în oraşul Voronej din Rusia, după ce o dronă a lovit un bloc de locuinţe (video)

O dronă a lovit vineri un bloc de locuinţe din oraşul Voronej, situat în sudul Rusiei, rănind uşor trei persoane. Anchetatorii ruşi spun că este vorba de un "act terorist" din partea Ucrainei, ceea ce l-a făcut pe guvernatorul regional să ordone starea de urgenţă, relatează Reuters, conform news.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 16.20: Kievul bănuiește Rusia că vrea înscenarea unui atac pe teritoriul propriu

Oficiali de la Kiev au informații potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Ucraina și a semăna neîncredere între NATO și Kiev, conform Ukrainskaia Pravda.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 16.17: 'Amploarea catastrofei este extraordinară'. Cât ar dura reconstruirea Barajului Kahovka și de câți bani ar fi nevoie

O reconstruire a Barajului Kahovka ar putea să dureze cel puţin cinci ani, estimează directorul operatorului barajului, Ukrhydroenergo, Igor Sîrota.

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 15.05 - RRA: Ucraina a beneficiat de asistență din România și Polonia pentru echilibrarea sistemului său energetic

Ucraina a beneficiat de asistență de urgență din România și Polonia pentru echilibrarea sistemului său energetic după bombardamentele rusești care au avariat instalații de producere a gazului și linii electrice.

Potrivit companiei naționale Ukrenergo, a fost vorba de un ajutor de 1.200 de Megawați-oră. Experții ucraineni continuă eliminarea consecințelor, după ce au fost semnalate pene de curent la Kiev, la Odessa și la Cernăuți, iar circulația trenurilor în regiunea Dnipropetrovsk a fost perturbată de întreruperea electricității.

content-image

UPDATE 9 iunie, ora 14.59: Josep Borrell crede că barajul din Ucraina a fost distrus de Rusia

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a apreciat, vineri, că barajul Hidrocentralei Kahovka, din sud-estul Ucrainei, probabil a fost distrus de Rusia prin explozii controlate, deşi Moscova atribuie Kievului incidentul soldat cu 12 morţi.

"Barajul nu a fost bombardat. A fost distrus prin explozii produse în zonele turbinelor. Această zonă este sub contorlul Rusiei. Eu nu am fost de faţă pentru a şti cine a făcut acest lucru. Dar totul pare să indice că, dacă explozia a avut loc în zona aflată sub controlul Rusiei, este dificil de crezut că ar fi putut fi altcineva", a afirmat Borrell într-un interviu acordat Televiziunii publice spaniole.

"În orice caz, consecinţele pentru Ucraina sunt teribile din toate punctele de vedere: la nivel umanitar, pentru toate persoanele care şi-au pierdut locuinţele, şi pe planul mediului, pentru că distrugerea barajului va provoca o catastrofă ecologică", a subliniat Borrell, potrivit cotidianului Le Monde.

Conform celui mai recent bilanţ, cel puţin 12 persoane au murit în urma inundaţiilor produse după distrugerea parţială a barajului Hidrocentralei Kahovka, situat pe Fluviul Nipru, în sud-estul Ucrainei. Patru persoane au murit în zonele aflate sub control ucrainean, iar opt în zonele sub ocupaţie rusă.

content-image

UPDATE 9 iunie, ora 14.22 - EFE: Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război ucraineni din minoritatea maghiară

Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război ucraineni din minoritatea maghiară, ca "gest" al Bisericii ortodoxe ruse, a confirmat vineri vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de EFE.

"A fost un gest al Bisericii ortodoxe ruse către Ungaria. Aceste persoane au fost eliberate datorită ei", a declarat Semjen pentru postul de televiziune privat ATV, fără a oferi alte detalii.

Confirmarea oficială vine după ce presa locală ungară a informat vineri despre predarea acestor soldaţi datorită medierii Bisericii ortodoxe.

Un comunicat al Bisericii ortodoxe ruse menţionează că prizonierii au fost predaţi Ordinului suveran de Malta, cu ştiinţa şi "binecuvântarea" patriarhului Kirill, la solicitarea Ungariei.

content-image

UPDATE 9 iunie, ora 13.47: Patru persoane au murit și 13 sunt date dispărute în urma inundațiilor

Patru persoane au murit și 13 sunt date dispărute în urma inundațiilor din regiunea Herson, după distrugerea Barajului Kahovka, spune ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko.

Klymenko a precizat pe Telegram că, în total, 2.412 persoane au fost evacuate.

Aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent, punctează The Guardian.

Barajul Kahovka este situat pe râul Nipru, în orașul Nova Kakhovka, regiunea Herson din Ucraina. Trupele rusești ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept se află sub control ucrainean.

UPDATE 9 iunie, ora 13.30: Ucraina a primit curent electric din România şi din Polonia

Ministerul Energiei de la Kiev transmite că, în urma celui mai recent atac rusesc cu rachete şi drone, au fost avariate instalații de producție de gaze și liniile electrice. "Au fost înregistrate pagube la două instalații de producere a gazelor și la o linie de transport a energiei electrice din regiunea Jitomir.

De asemenea, ca urmare a bombardamentelor, a fost lovită una dintre instalațiile operatorului GTS din regiunea Zaporojie. Experţii continuă eliminarea consecințelor" - se arată într-un raport publicat vineri. În plus, potrivit instituţiei, specialiștii companiei de stat Ukrhidroenergo reduc volumul deversărilor de apă, ținând cont de necesitatea de a asigura echilibrul sistemului energetic și de a minimiza consecințele detonării hidrocentralei din Kahovka de către ruși.

Autorităţile ucrainene mai anunţă că au fost semnalate întreruperi de curent, ceea ce a dus la modificări în circulația trenurilor în regiunea Dnipropetrovsk. Pene de curent au mai fost în regiunile Kiev, Odesa şi Cernăuți. Compania de stat Ukrenergo, de asemenea, a transmis că, în cursul zilei de joi, Ucraina a beneficiat de asistență de urgență din România și Polonia, pentru echilibrarea sistemului energetic naţional.

UPDATE 9 iunie, ora 12.48: Zelenski a discutat cu premierul Japoniei despre consecințele dezastrului provocat de ruşi la hidrocentrala Kahovka


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și premierul Japoniei, Fumio Kishida, au avut o conversație telefonică despre consecințele detonării, de către ruşi, a barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka, din regiunea sudică Herson. Biroul Președintelui de la Kiev a transmis, vineri, că Zelenski i-a mulțumit lui Kishida pentru găzduirea summitului liderilor G7 și a calificat președinția japoneză a organizaţiei drept un succes.

Șeful statului ucrainean i-a comunicat premierul Japoniei consecințele detonării de către Rusia a hidrocentralei Kahovka și informaţii referitoare la vizita pe care a efectuat-o, joi, în regiunile sudice inundate din cauza acțiunilor invadatorilor ruşi. Volodimir Zelenski a subliniat că distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka a creat o amenințare pentru Centrala Nucleară Zaporojie.

"Agresorul a provocat o catastrofă ecologică și umanitară. Acesta este un act terorist deliberat și încă o crimă de război a Rusiei" - a afirmat preşedintele ucrainean.

Premierul japonez, la rândul său, și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean și a declarat că Japonia pregătește un pachet de ajutor umanitar pentru Ucraina, ținând cont de lista de nevoi prioritare pe care a transmis-o partea ucraineană.

UPDATE 9 iunie, ora 12.03: Risc de holeră și alte boli grave, la granița României

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 11.28: Doi morţi şi 17 răniţi, în atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore


Șeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 44 de ori, lansând 188 de obuze. Potrivit unui comunicat remis vineri dimineaţă, ruşii au utilizat mortiere, artilerie, sisteme de rachete Grad, drone şi avioane, lovind zone rezidenţiale din localităţi. Bombardamentele s-au soldat cu doi morţi şi 17 răniţi.

UPDATE 9 iunie, ora 10.45: Serviciul militar de informații din Ucraina: Rusia are stocuri uriașe de arme, încă reprezintă un pericol

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 09.57: Ministerul Apărării din Ucraina: Administrațiile ruse își pierd influența în teritoriile ocupate

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 09.23: O persoană a fost ucisă şi trei rănite în cel mai recent atac al forţelor ruse asupra Ucrainei

Rusia a declanșat un nou atac aerian asupra Ucrainei peste noapte, ucigând cel puțin o persoană într-un atac combinat cu rachete de croazieră și drone de atac, au declarat autoritățile ucrainene. Armata ucraineană a raportat că a doborât patru din șase rachete lansate în timpul atacului, despre care forțele aeriene au spus că a durat aproximativ șase ore. Ministerul de Interne a declarat că o persoană a fost ucisă, trei au fost rănite și patru clădiri au fost distruse. În ultimele săptămâni, Moscova a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru contraofensiva menită să recupereze teritoriul ocupat de ruși.

UPDATE 9 iunie, ora 08.54: Noua catastrofă de la Kahovka: apa inundă mormintele și există temeri cu privire la izbucnirea unor focare de boli

Continuarea AICI

UPDATE 9 iunie, ora 08.00: Contraofensiva Ucrainei a început. Obiectivele ei nu sunt strict militare (The Atlantic)

Kievul trebuie să le demonstreze rușilor că acest război nu merită să fie luptat.

Niște grupuri care se autointitulează Legiunea Rusia Liberă și Corpul Voluntarilor Ruşi au lansat raiduri în interiorul Rusiei. Deasupra Moscovei au zburat drone, provocând pagube - posibil - locuințelor unor ofițeri de informații și sâcâind însuși Kremlinul. Săptămâna aceasta au fost raportate lupte atipic de intense în mai multe părți din estul Ucrainei, iar rușii și ucrainenii au oferit versiuni complet diferite ale evenimentelor. Au fost raportate și conflicte între mercenarii ruși din Grupul Wagner și trupele regulate ale Rusiei, relatează The Atlantic citat de Rador.

Ce înseamnă toate acestea? Înseamnă că contraofensiva ucraineană a început.

Într-o săptămână care cuprinde și a 79-a aniversare a Debarcărilor din Normandia, ar trebui să remarcăm și numeroasele moduri în care actuala acțiune militară nu seamănă și probabil nici nu va semăna cu ele.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 9 iunie, ora 07.45: Rușii continuă să bombardeze puternic zonele inundate de spargerea barajului/ Zelenski: Sunt barbari! (Video)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ocupanţii ruşi i-au abandonat complet pe oamenii din zonele ocupate şi inundate acum, în urma distrugerii barajului de la Kakhovka. ”Nu mai există nimeni în lume azi care să nu vadă că Rusia este condusă de barbari. Barbari care sunt ei înşişi cel mai mai mare dezastru de pe planetă azi”, consideră el.

”Astăzi a fost o zi foarte lungă şi grea. Herson şi regiunea, regiunea Mykolaiv, oraşe şi comunităţi din regiunea Dnipropetrovsk a noastră. Discuţii, şedinţe, centre de evacuare, un apel internaţional. În primul rând, lucrăm la toate nivelurile autorităţilor de stat de locale pentru a salva cât de mulţi oameni posibil din zonele inundate. Evacuarea este în desfăşurare. Oriunde putem scoate oamenii din zona inundată, facem asta”, a afirmat Zelenski în mesajul transmis în noaptea de joi spre vineri, mulţumind Serviciului de Stat pentru Urgenţe, Poliţiei şi Armatei.

Continuarea aici

 

UPDATE 9 iunie, ora 07.35: Secretul teribil al războiului din Ucraina: a ajuns aproape imposibil de ascuns (The Daily Beast)

Jurnaliștii de la The Daily Beast au realizat un reportaj în Ucraina, încercând să afle cum trăiesc oamenii, în timp ce în jurul lor este război. Jurnaliștii au constat faptul că oamenii sunt extrem de supărați din cauza corupției din Ucraina, din cauza faptului că mulți oameni cu bani au fugit din țară, iar elanul patriotic de la începutul războiului s-a stins, mulți refuzând să meargă pe front.

Când soțul Iuliei, un soldat ucrainean care lupta pe front împotriva invaziei rusești, i-a spus că 25 de oameni din unitatea sa au murit într-o singură zi de luptă, a fost absolut terifiată.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 9 iunie, ora 07.25: Ipoteza care aruncă în aer tot ce se știa despre detonarea barajului Nova Kahovka

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși nu erau pregătiţi pentru consecințele distrugerii hidrocentralei din Nova Kahovka. Din acest motiv, rușii ar fi pierdut soldați, echipamente și provizii militare, informează Rador.

Informația lansată de ucraineni naște două ipoteze:

1. Fie în armata Rusiei nu știe stânga ce face dreapta, iar operațiunea a fost atât de secretă încât conducătorii anumitor Divizii nu o cunoșteau.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 9 iunie, ora 06.55: ONU: Un atac cu rachete în regiunea Cherkasy, centrul Ucrainei, a dus la rănirea a cel puţin opt persoane - oficial ucrainean

Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

Oraşul Uman a fost lovit de un atac cu rachete joi, potrivit lui Igor Taburets, şeful administraţiei militare a regiunii Cherkasy.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 9 iunie, ora 04.25: ONU: Ucraina și aliații săi denunță "atacurile" asupra operațiunilor de evacuare

Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

"Condamnăm cu fermitate bombardarea zonelor de evacuare şi lansăm un apel autorităţilor ruse să înceteze astfel de atacuri şi să permită echipelor de evacuare să ajute nestingherite populaţiile afectate", a declarat presei ambasadorul ucrainean la ONU, Sergii Kisliţia, înconjurat de omologii săi din mai mulţi state membre ale Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franţa, Regatul Unit, Japonia, Malta, Albania) şi din state membre ale Uniunii Europene.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 9 iunie, ora 03.15: Kremlinul ameninţă cu privire la exportul cerealelor ucrainene după explozia de la conducta de amoniac

Aruncarea în aer a unei conducte de amoniac, în Ucraina, considerată esenţială în exportul ruse îngrăşăminte, riscă să aibă un ”impact negativ” asupra Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, considerat crucial în aprovizionarea alimentară a lumii, ameninţă Kremlinul, relatează AFP, citat de News.ro.

”Asta nu poate să aibă decât un impact negativ”, a ameninţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 9 iunie, ora 01.00: Povestea dezertorilor ucraineni care fug în România: își riscă inclusiv viața / 'Nu am nicio țară. Am o familie'

Un reportaj BBC prezintă fenomenul dezertorilor ucraineni care aleg să fugă în România în loc să-și apere țara.

„Tisa era mai ușor de trecut decât mă așteptam. Apa ajungea doar până la pieptul meu, deci nu trebuia să înot. Pur și simplu m-am aruncat în apă”, povestește George (un nume fictiv). Când a ajuns pe malul românesc, o patrulă ucraineană l-a zărit. „Am auzit mai întâi focuri de armă, apoi un șir de insulte. Dar nu mi-a fost frică. Când ai petrecut timp în prima linie, știi diferența dintre gloanțele trase în aer și gloanțele trase spre tine”.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.