Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Rusia dă probabil cea mai importantă lovitură de spionaj de la începutul războiului din Ucraina

newnationalism.com
razboi ucraina

Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023 şi 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamîşkin, relatează Reuters. El a spus că 100 de companii de stat şi 400 de companii private sunt implicate în acest efort şi că Ucraina intenţionează anul acesta "să crească considerabil producţia de muniţie".

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 26 februarie, ora 23.23: Zelenski consideră că este de neconceput poziția lui Trump: Nu cred că realizează că Putin nu se va opri niciodată

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "nu înţelege" cum fostul preşedinte american Donald Trump "poate să fie de partea" Rusiei, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, citat de AFP, notează Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 21.35: VIDEO Premieră în războiul din Ucraina: forțele armate rusești distrug un tanc american Abrams

Un tanc american M1 Abrams a fost distrus în Ucraina. Filmările au apărut pe rețelele de socializare, iar dacă informația se confirmă acesta e primul tanc Abrams distrus.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 21.05: Rusia dă probabil cea mai importantă lovitură de spionaj de la începutul războiului din Ucraina

Contraofensiva ucraineană a reprezentat un eșec pentru forțele armate de la Kiev. Mult promovată în presă – inclusiv printr-un videoclip – operațiunea nu a reușit să redea avantajul forțelor armate ucrainene. Experții internaționali au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la eficacitatea trupelor lui Zelenski după lansarea contraofensivei din 2023, însă explicația a venit abia în 2024, chiar de la președintele ucrainean. Între timp, Ucraina anunță că pune la cale un nou atac surpriză împotriva Rusiei.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 18.48:  NATO și UE ar putea trimite trupe în Ucraina: 'Nu pot spune în ce scop şi ce ar trebui să facă acolo'

Mai mulţi membri ai NATO şi Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe o bază bilaterală, a declarat luni prim-ministrul slovac Robert Fico, citat de Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 17. 15: Scamatoria rusească care a speriat Europa: mișcări importante la granița cu România

Autoritățile, experții militari și jurnaliștii de la Chișinău sunt asaltați de presa internațională din cauza unui truc propagandistic rusesc despre o posibilă anexare a Transnistriei de către Rusia pe 29 februarie 2024.

Detalii aici


UPDATE 26 februarie, ora 14.35: Numărul copiilor ucraineni care participă la activități în școlile din România, în creștere

Numărul celor care participă la activități educaționale în România a crescut cu 37% de la începutul anului școlar, a anunțat luni organizația World Vision România.

Anunțul a fost făcut luni în cadrul unui eveniment organizat de Fundația World Vision România la Liceul Româno-Finlandez din București. Evenimentul a fost dedicat incluziunii școlare a copiilor refugiați din Ucraina în sistemul de educație românesc și a reunit autorități, experţi în domeniul educaţiei şi refugiaţi ucraineni.

Evenimentul a debutat cu o expoziție în cadrul căreia au fost vernisate lucrări artistice realizate de copii români și ucraineni. Tema expoziției a fost „Ce ne unește?”, iar copiii au integrat în lucrări concepte precum pacea, școala, dar și visele lor.

Copiii din cadrul Consiliului Consultativ al World Vision România au prezentat rezultatele raportului „Spotlight on children and youth: experiences and perceptions of displaced Ukrainians”. Acesta prezintă analiza discuțiilor din cadrul a 13 focus grupuri la care au luat parte copii și tineri, cu vârstele între 8 – 19 ani, localizați în Ucraina, România, Moldova, Georgia, iar obiectivul principal este de a înțelege percepția copiilor ucraineni asupra bunăstării lor, integrarea în medii noi, acces la educație

„Raportul evidențiază aspecte importante pentru incluziunea și adaptarea copiilor refugiați în școlile din România, dintre care siguranța și stabilitatea copiilor, nevoia de conexiuni sociale și de menținerea legăturilor cu familia, dar și dificultățile legate de adaptarea la sistemul educațional și provocări legate de identitatea culturală. Rezultatele arată că prezența familiei și menținerea prieteniilor sunt vitale pentru bunăstarea copiilor, iar în România, în ciuda barierei lingvistice, copiii au raportat că se simt ”, se arată într-un comunicat al organizației.

Confom acestuia, unii copii mai mari au observat cazuri de atitudini negative, dar le-au recunoscut drept excepții. Copiii mai mici (10-14 ani) au avut tendința de a vorbi mai mult despre împrejurimile imediate, activitățile zilnice, interacțiunile personale și modul în care acestea le influențează starea de spirit. Preocupările lor au fost adesea despre experiențele școlare și interacțiunea cu prietenii. Copiii mai mari (15-17 ani) au adus în discuție perspective viitoare, calitatea educație, diferențe culturale și – mai des decât copiii mai mici – și-au exprimat dorința puternică de a se întoarce în Ucraina.

Potrivit sursei citate, 90% dintre copiii ucraineni refugiați de vârstă școlară stabiliți pe teritoriul României erau înscriși în sistemul de învățământ, potrivit datelor UNHCR. Asta înseamnă peste 32 de mii de copii ucraineni. Dintre aceștia, însă, peste 20 de mii de copii au statutul de „audienți”, ceea ce înseamnă că participă la activități școlare, dar nu sunt înregistrați ca elevi, deci nu sunt evaluați oficial după sistemul și curriculumul românesc, a mai transmis Fundația World Vision România.

„Totuși, este important de menționat că numărul minorilor ucraineni care participă la activități educaționale în școlile din România a crescut cu aproape 37% de la începutul anului școlar și până în prezent. Una dintre explicațiile acestei creșteri o reprezintă stimulentele financiare oferite de Guvernul României pentru familiile ucrainene care își trimit copiii la școală. Pe de altă parte, acești copii se confruntă în continuare cu provocări precum lipsa de cadre didactice care să poată preda în limba ucraineană și nevoia de adaptare a curriculumului din România în limba ucraineană”, atrage atenția World Vision România.

De la începutul războiului și până în prezent fundația a realizat opt centre Socio-Educative Happy Bubble unde peste 1000 de copii ucraineni sunt înscriși. Trei centre se află în București, iar câte unul a fost înființat și în fiecare dintre următoarele județe: Cluj, Vâlcea, Constanța, Suceava și Iași. În cadrul centrelor, fundația desfășoară un program de educație timpurie pentru preșcolari care se axează pe deprinderile de viață independentă, respectiv un program de tip after-school pentru copii cu vârste între 6 și 18 ani. Aici, se oferă sprijin copiilor înscriși în sistemul formal de învățământ din Ucraina pentru accesarea orelor online, precum și ajutor pentru efectuarea temelor, activități remediale și cursuri de limba română.

Totodată, se organizează activități de educație non-formală precum workshop-uri de Arts & Crafts, cluburi de literatură, educație financiară, storytelling, activități pentru protecția mediului și pentru promovarea schimbului intercultural și vizionarea de filme educative.

O altă componentă importantă este suportul psihologic și protejarea sănătății mintale care include: terapie prin artă, sesiuni de informare despre bullying și securitatea cibernetică, învățarea socio-emoțională etc. Mai mult, World Vision România oferă masă caldă/snack-uri pentru copiii înscriși.

Pe de altă parte, prin parteneriate locale, sunt spriniți să acceseze sistemul de educație formal peste 200 de copii ucraineni din patru școli din București și Constanța.

În cei doi ani de război, World Vision România a oferit sprijin umanitar pentru peste 300 de mii de ucraineni aflați pe teritoriul României, dintre care jumătate copii.

UPDATE 26 februarie, ora 11.15: Ucraina cere Poloniei să ia măsuri împotriva celor care aruncă cerealele ucrainene din mijloacele de transport

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a cerut luni Poloniei să ia măsuri împotriva protestatarilor care aruncă cerealele din mijloacele de transport cerealele provenite din Ucraina, informează Reuters.

La sfârşitul săptămânii trecute, într-o gară din Polonia au fost distruse circa 160 de tone de cereale ucrainene, în contextul unor proteste ample ale agricultorilor polonezi la frontieră.

Kubrakov a afirmat în reţeaua X că polonezii au acţionat cu "impunitate şi iresponsabilitate", iar vinovaţii trebuie "găsiţi, neutralizaţi şi pedepsiţi". "Două state europene prietene şi civilizate sunt interesate de asta", a adăugat el.

Fermierii polonezi care protestează împotriva concurenţei ucrainene, pe care o consideră neloială, precum şi a reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene au blocat luna aceasta puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi mai multe şosele şi au aruncat intenţionat din vagoane produsele agricole ucrainene.

Nu este prima dată când la frontiera polono-ucraineană au loc astfel de incidente, remarcă agenţia citată.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că pentru ţara sa este important să aibă în continuare relaţii strânse cu Polonia, însă Kievul este gata să protejeze activităţile economice afectate de blocajele la frontieră din partea protestatarilor polonezi.

UPDATE 26 februarie, ora 10.25: Forțele ruse avansează în trei localități din Ucraina - ISW

Continuarea AICI

UPDATE 26 februarie, ora 07.13: Escaladează 'micul război' dintre Polonia și Ucraina: ucrainenii se uită cu groază la imagini/ VIDEO

Aproximativ 160 de tone de cereale ucrainene au fost distruse într-o gară poloneză, pe fondul protestelor ample ale fermierilor, în ceea ce un înalt oficial ucrainean a declarat duminică a fost un act de ”impunitate şi iresponsabilitate”, transmite Reuters.

Fermierii polonezi care protestează în această lună împotriva a ceea ce spun că este o concurenţă neloială din partea Ucrainei şi reglementările de mediu ale Uniunii Europene au blocat trecerea frontierei cu Ucraina şi autostrăzile şi au vărsat produse ucrainene din vagoane de tren.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 07.10: Ucraina anunță o operațiune mare împotriva Rusiei: 'E un plan puternic!'

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina are un plan pentru anul 2024, care nu este dezvăluit public.

Potrivit ministrului, este vorba despre un plan puternic, care va aduce rezultate. Umerov a făcut declaraţii în acest sens la forumul "Ucraina. Anul 2024", care are loc, duminică, la Kiev.

"Toată lumea spune că rezultatele noastre vorbesc mai bine decât acțiunile noastre. Facem tot posibilul și imposibilul pentru a face un salt. Planul pentru 2024 există deja. Nu vorbim public despre asta. Este unul puternic, care nu doar că oferă speranță, dar va da şi rezultate în 2024" - a spus Umerov, relatează Rador Radio România.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 07.07: Rusia, acuzată de criza prețurilor cerelalelor: Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe

Un primar din Polonia acuză Rusia de criza prețurilor cerealelor din Europa, criză care a generat proteste uriașe din partea fermierilor.

"Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe. Aproape 15% din cerealele livrate în prezent către UE provin din Rusia". - Wojciech Staniszewski, primarul orașului Brzostek, Polonia.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 05.15: Zelenski știe ce vor să facă rușii la sfârșitul lunii mai, dar 'Kievul are un plan de luptă clar'

Forțele ruse se pregătesc pentru o nouă ofensivă împotriva ucrainenilor la sfârșitul lunii mai sau vara aceasta, dar Kievul are un plan de luptă clar, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, potrivit news.ro.

Liderul ucrainean a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă de două ore, că este vital ca Ucraina și aliații săi occidentali să rămână uniți, prezicând două luni dificile, urmate de un nou atac rusesc. "Rusia va pregăti acțiuni contraofensive la începutul verii sau la sfârșitul lunii mai. Dacă va reuși. ​​Se vor pregăti", a declarat Zelenski reporterilor la Kiev.

Continuara aici

content-image

UPDATE 26 februarie, ora 02.00: Războiul spionilor: Cum ajută CIA guvernul de la Kiev în războiul cu Rusia (NYT)

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a declanșat un sprijin occidental fără precedent în favoarea Kievului. Serviciile secrete ale SUA par să fi fost vârful de lance în lupta împotriva Kremlinului, se arată într-un articol NYT.

Cuibărită într-o pădure deasă, baza militară ucraineană pare abandonată și distrusă, centrul său de comandă fiind o coajă arsă, o victimă a unui baraj de rachete rusești la începutul războiului, notează NYT.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.