Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Demitere la vârful armatei ucrainene - Decizia luată de Volodimir Zelenski

ft.com
razboi ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sancţionat 37 de organizaţii ruseşti şi 108 persoane, între care un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, şi a afirmat că a avut ca scop să lupte împotriva răpirii, în timpul războiului, de copii din Ucraina şi alte forme de „teroare rusească”, relatează Reuters, informează News.ro. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

 

UPDATE 19 noiembrie, ora 22.42: Demitere la vârful armatei ucrainene - Decizia luată de Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat numirea unui nou comandant al Forțelor Medicale ale Forțelor Armate Ucrainene, notează TASS.

Detalii aici

content-image

UPDATE 19 noiembrie, ora 20.47: Un adolescent ucrainean a revenit în Ucraina, după ce a fost dus în Rusia din oraşul ocupat Mariupol

Un adolescent ucrainean, care a fost dus în Rusia din oraşul ocupat Mariupol şi împiedicat să părăsească ţara la începutul anului, s-a întors în Ucraina. Bohdan Iermohin, care a împlinit 18 ani duminică, a făcut un apel în luna noiembrie către preşedintele Volodimir Zelenski pentru a-l ajuta să se întoarcă în Ucraina.

În luna martie, el a încercat să părăsească Rusia, pentru a ajunge în Ucraina prin Belarus, dar a fost oprit şi trimis înapoi. "Am crezut că voi ajunge în Ucraina, dar nu astăzi", a declarat Iermohin pentru Reuters, în timp ce mânca la o benzinărie, după ce a trecut graniţa în Ucraina. "Este un dar foarte plăcut, ca să spun drept. Emoţiile sunt copleşitoare, totul bine, simt că Ucraina are nevoie de mine".

Ucraina susţine că 20.000 de copii au fost transferaţi ilegal în Rusia de la începutul invaziei pe 24 februarie 2022, unii dintre ei fiind daţi spre adopţie. Kievul susţine că aceasta este o crimă de război, acuzaţie negată de Rusia, care susţine că proteja copiii din zona de război. Iermohin, un orfan din oraşul ucrainean Mariupol, oraş care a fost capturat de forţele ruse în timpul primului an de război, a fost dus în Rusia şi dat unei familii din regiunea Moscovei.

UPDATE 19 noiembrie, ora 15.40: Ucraina se laudă cu cel mai mare progres al armatei împotriva ruşilor: lupte grele pe malul stâng al Niprului

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 noiembrie, ora 13.36: El este primul candidat împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale din Rusia!

Continuarea aici.

UPDATE 19 noiembrie, ora 12.07: Anunț care vizează și România din partea lui Joe Biden: 'Putin speră să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de haos'

Continuarea aici.

UPDATE 19 noiembrie, ora 10.37: Regiunea Herson - Noi succese înregistrate de armata ucraineană pe malul stâng al Niprului

Militarii ucraineni au împins trupele ruse la 3-8 km de Nipru, pe malul stâng al râului, în zona ocupată a regiunii Herson, astfel că obuzele de mortier nu mai ajung pe malul drept, controlat de ucraineni - a declarat, duminică, purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, relatează Rador Radio România.

Potrivit acesteia, forțele ucrainene continuă să-şi consolideze poziţiile cucerite pe malul stâng al Niprului. Totodată, Humeniuk a subliniat că rușii continuă să bombardeze malul drept al Niprului, folosind artileria. "Asta înseamnă că au posibilitatea de a aduce rezerve, de a trimite altele noi în locul pozițiilor distruse" - a remarcat Humeniuk. Potrivit acesteia, numărul total de forţe ale Federației Ruse (în acest sector al frontului, n.r.) este estimat la "câteva zeci de mii". Cu toate acestea, armata ucraineană nu a semnalat că ruşii ar putea înfiinţa noi grupări de atac. "Asta înseamnă că rușii nu au capacitatea de a se pregăti pentru acțiuni active" - a explicat Natalia Humeniuk

UPDATE 19 noiembrie, ora 10.15: Rusia reia în forță războiul cu Ucraina: atacuri puternice raportate în Kiev

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 19 noiembrie, ora 08.50: Armata ucraineană: „Aproape 1.200 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore”

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de duminică dimineaţă, că armata rusă a pierdut încă 1.190 de militari, relatează Rador Radio România.

Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 318.570 de ruşi. De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 323 de avioane și 324 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 5.435 (+13) de tancuri ale armatei ruse, 10.166 (+25) de vehicule blindate, 7.744 (+18) de sisteme de artilerie, 588 (+2) de sisteme de apărare antiaeriană, 898 (+2) de lansatoare multiple de rachete, 10.120 (+29) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 22 de nave/ambarcaţiuni, 1 submarin, 5.755 (+29) de drone, 1.563 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.096).

Datele prezentate de armata ucraineană nu au fost confirmate și din surse independente.

UPDATE 19 noiembrie, ora 08.34: Ucrainenii au atacat Moscova - Primarul capitalei ruse anunță doborârea unei drone

Continuarea aici.

19 noiembrie, ora 08.00: Zelenski impune sancţiuni faţă de 108 persoane şi 37 de organizaţii ruseşti

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sancţionat 37 de organizaţii ruseşti şi 108 persoane, între care un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, şi a afirmat că a avut ca scop să lupte împotriva răpirii, în timpul războiului, de copii din Ucraina şi alte forme de ”teroare rusească”, relatează Reuters, informează News.ro.

”Creştem presiunea statului nostru asupra lor şi fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce au făcut”, a afirmat el, în mesajul nocturn transmis sâmbătă, după ce cabinetul său a emis decretele corespunzătoare, semnate de el.

Zelenski nu a asociat persoane anume sau grupuri cu delicte specifice. Decretele arată o serie de pedepse pe zece ani împotriva unor persoane şi pedepse pe cinci ani împotriva unor organizaţii non-profit, inclusiv una a cărei denumire în engleză este ”Fundaţia Copiilor Ruşi”.

Zelenski a declarat în discursul său că lista îi include ”pe cei implicaţi în răpirea şi deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate” şi persoane care ”în diferite modeuri ajută teroarea rusească împotriva ucrainei”.

Unii dintre cei sancţionaţi, între care mulţi cu cetăţenie rusă, au mai primit anterior penalităţi similare.

Între aceştia se află Dmitro Tabachnyk, un fost ministru al Educaţiei şi Ştiinţei care a rămas fără cetăţenia ucraineană în februarie, şi fostul prim-ministru Mikola Azarov.

Alături de fostul preşedinte Viktor Yanukovici, lui Azarov i-au fost îngheţate anterior bunur şi proprietăţi, printre alte penalităţi. Cei doi au fugit din Ucraina în Rusia în 2014, după măsuri de represiune a protestelor de stradă în urma cărora peste 100 de demonstranţi de la kiev au murit.

Alte persoane sancţionate sâmbătă sunt Serghei Aksyonov, conducătorul instalat de Rusia în Crimeea, şi Leonid Pasechnik, pe care Putin l-a numit conducător în Lugansk, regiunea din estul Ucrainei pe care Rusia a anexat-o în 2022.

Organizaţiile ruseşti sancţionate include mai multe al căror nume sau site indică faptul că lucrează cu copii.

O organizaţie sancţionată se numeşte Kvartal Lui, ale cărei date corespund unei organizaţii cu un site care arată că fondatorul este comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, ea însăţi sancţionată de Kiev în octombrie 2022.

Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis, în această lună, un mandat de arestare pentru Lvova-Belova, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, acuzându-i de crima de război privind deportarea copiilor din Ucraina.

Pe noua listă a lui Zelenski se află şi directorul executiv de la Kvartal Lui, Sofia Lvova-Belova. Sora ei mai mare, Maria Lvova-Belova, a afirmat că acei copii erau adăpostiţi de violenţe şi a negat comiterea vreunei crime de război.

Kievul afirmă că aproximativ 20.000 de copii au fost luaţi în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia fără consimţământul familiilor sau tutorilor, susţinând că acest lucru reprezintă o crimă de război care îndeplineşte criteriile definiţiei pentru genocid din tratatul ONU.

Universitatea Yale a publicat, joi, un studiu care arată că peste 2.400 de copii cu vârste între 6 şi 17 ani au fost duşi, de asemenea, în 13 centre din Belarus, ţară aliată Rusiei.

Raportul, făcut de o organizaţie care primeşte finanţare de la Departamentul de Stat al SUA, afirmă că transporturile pe teritoriul rusesc în ţara vestică vecină au fost ”coordonate în esenţă” între Putin şi liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko.

Decretele lui Zelenski susţin o decizie a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni cu o gamă de pedepte între care blocarea bunurilor, a comerţului, a tranzitului, leasing-ului, îndepărtarea capitalului, achiziţiilor de teren şi alte activiăţi financiare şi economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.