Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marșul spre Ierusalim! Familiile ostaticilor israelieni pun presiune pe Bibi Netanyahu / Video

nypost.com
netanyahu

Marșul spre Ierusalim! Familiile ostaticilor israelieni pun presiune pe Bibi Netanyahu / Video

Aproximativ o sută de rude ale ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas, cu portretele lor imprimate pe tricouri negre, au plecat marţi din Tel Aviv într-un marş de 65 de kilometri până la biroul premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim pentru a cere "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor", relatează Reuters şi AFP.

Participanţii la marşul de la Tel Aviv îşi vor încheia protestul sâmbătă, în faţa reşedinţei lui Netanyahu din Ierusalim, aflată la aproximativ 65 km distanţă de Tel Aviv.

Luptătorii Hamas au luat ostatice aproximativ 240 de persoane în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Vârsta prizonierilor variază de la nouă luni la 85 de ani şi se crede că sunt ţinuţi în tuneluri adânci sub Fâşia Gaza.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este criticat dur de unele dintre rudele ostaticilor pentru că nu a făcut mai mult pentru a asigura eliberarea lor, în timp ce armata israeliană pătrunde tot mai adânc în Gaza cu ordinul de a distruge Hamas.

"Îi cer lui Benjamin Netanyahu şi cabinetului să ne dea răspunsuri şi să acţioneze", a declarat Shelly Shem Tov, al cărui fiu de 21 de ani, Omer, a fost târât în Gaza în urmă cu cinci săptămâni. "Unde vă aflaţi? Unde sunteţi?", a spus ea, adresându-se guvernului într-o pledoarie pasionată susţinută la începutul marşului.

"Nu simt că suntem pe mâini bune. Nu simţim că primim suficiente informaţii. Am căzut în întuneric. Vrem răspunsuri", a declarat şi Amit Zach, nepotul ostaticei Adina Moshe, în vârstă de 72 de ani. "Nu am o soluţie, dar nu este treaba mea să obţin o soluţie. Este treaba mea să îmi cer familia înapoi", a adăugat el.

Ţinând în mâini fotografii ale prizonierilor, mulţimea a scandat "Aduceţi-i acasă acum!". Un bărbat a strigat: "Pe toată lumea!"

Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat luni că este pregătită să elibereze până la 70 de femei şi copii ostatici în schimbul unui armistiţiu de cinci zile şi al eliberării a 275 de femei şi copii palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Aceasta a reproşat însă Israelului că "tergiversează şi se sustrage" de la un acord, în cadrul negocierilor mediate de Qatar.

Până acum, Netanyahu a respins orice discuţie despre o încetare a focului, declarând duminică pentru NBC News că ar fi dispus să întrerupă luptele doar dacă toţi ostaticii ar fi eliberaţi. El a adăugat că cea mai bună modalitate de a asigura un acord este menţinerea presiunii militare asupra Hamas. "Acesta este singurul lucru care ar putea crea un acord şi dacă sa va ajunge la un acord, ei bine, vom vorbi despre el atunci când va exista", a declarat premierul.

Luni, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că soldaţii au "găsit semne" ale trecerii ostaticilor printr-un subsol al spitalului de copii Al-Rantissi din Gaza şi a prezentat o înregistrare video în acest sens.

Militanţii din Gaza au eliberat până acum patru ostatici, ultimul pe 23 octombrie.

Pe de altă parte, armata israeliană a confirmat marţi moartea unui soldat israelian captiv, a tânără femeie, despre care Hamas susţine că a fost ucisă într-un atac israelian. Noe Marciano avea 19 ani şi fusese luată ostatică de Hamas. Mişcarea islamistă a difuzat luni seara o fotografie în care apare ea şi a spus că a fost "ucisă de un bombardament israelian".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.