Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modele de ficat imprimate 3D, dezvoltate de chirurgi britanici pentru a planifica intervenţii chirurgicale complexe

ncl.ac.uk
manusi medicale chirurgicale

Un grup de chirurgi din Regatul Unit a lansat o nouă tehnică bazată pe modele imprimate 3D ale ficatului pacienţilor cu ajutorul căreia pot realiza, cu un risc redus, o procedură chirurgicală oncologică complexă, relatează luni DPA/PA Media.

Medicii de la Spitalul Universitar Southampton, cu ajutorul organizaţiei Planets Cancer Charity, au produs modele imprimate 3D ale ficatului, personalizate pentru fiecare pacient în parte, în vederea planificării intervenţiei chirurgicale şi pentru a asigura cele mai bune rezultate în cadrul "etapelor ireversibile" ale unei operaţii, potrivit Agerpres.

Pentru a crea aceste modele detaliate sunt folosite date prelevate prin scanări CT şi RMN de la pacienţi cu colangiocarcinom, un tip de cancer al căilor biliare. Acestea sunt ulterior analizate de către chirurgi pentru a stabili dacă tumoarea poate fi eliminată în siguranţă, o decizie care anterior nu putea fi luată până la realizarea efectivă a intervenţiei chirurgicale.

"Modelele imprimate 3D sunt din ce în ce mai folosite pentru a ajuta în luarea deciziilor înainte şi în timpul intervenţiei chirurgicale şi pentru a înţelege mai bine relaţiile anatomice ale tumorilor în cadrul structurilor de organe. În cazul acestui cancer hepatic/canal biliar deosebit de dificil, colangiocarcinom hilar, uneori nu putem să ne dăm seama până în ultimul moment dacă tumoarea poate fi îndepărtată în siguranţă sau nu", a declarat Arjun Takhar, chirurg consultant pentru cancer hepatobiliar şi pancreatic.

"Uneori, chirurgii fac un pas ireversibil şi ulterior află că tumoarea nu poate fi îndepărtată complet, ceea ce duce la rezultate slabe pentru pacienţi pe termen scurt şi lung", a precizat specialistul.

Planets Cancer Charity a beneficiat de un grant de 2.000 lire sterline (2.540 de dolari americani) de la fondul The Hospital Saturday Fund pentru această iniţiativă pilot.

"Imprimarea 3D oferă avantajul de a evalua pe un model tumoarea şi conexiunile sale apropiate, cum ar fi vasele de sânge şi căile biliare, înainte de efectuarea operaţia în sine", a spus Takhar.

"Scopul proiectului pilot este de a afla dacă acest lucru permite evaluarea operabilităţii realizate fără deschiderea pacientului şi, de asemenea, dacă evaluarea bazată pe un model este mai bună comparativ cu scanările CT şi RMN ale pacientului", a adăugat specialistul.

"Există şi un avantaj suplimentar al unui model 3D, acesta putând ajuta la predarea chirurgilor stagiari a nuanţele anatomiei ficatului în raport cu aceste tumori complexe. Aceasta este o oportunitate unică de a utiliza o tehnologie nouă pentru a ajuta pacienţii cu o boală dificilă şi preconizăm adoptarea acestei tehnologii şi în cazul pacienţilor cu alte tumori hepatice", a completat Takhar.

Organizaţia Planets Cancer Charity ajută pacienţi cu pancreatic, hepatic, colorectal, abdominal (esofagian şi gastric) şi tumori neuroendocrine finanţând grupuri de sprijin, tratamente inovatoare şi cercetări, în primul rând Hampshire, Wiltshire, Dorset, Insula Wight, Insulele Canalului şi West Sussex din Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.