Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care nu trebuie să zâmbești în fotografia de pașaport

Dimitri Otis / Getty Images
fotografii

Fotografiile de pașaport sunt rareori cele mai măgulitoare poze pe care le avem cu noi înșine. Lumina de "farmacie" sau  "oficiul poștal" nu este ideală și nu ne ajută să arătam cele mai bune și mai fericite

De ce oamenii nu au voie să zâmbească în pozele de pașaport așa cum o facem în alte fotografii? Răspunsul are legătură cu tehnologia și securitatea internațională.

Este privit zâmbetul cu dispreț?

Statele Unite nu interzic în mod oficial zâmbetul. Mai degrabă, Departamentul de Stat cere ca fotografiile de pașaport să prezinte "o expresie facială neutră, cu ambii ochi deschiși și gura închisă". De asemenea, subiectul trebuie să privească drept înainte și să se uite direct spre aparatul foto.

"Un solicitant poate de fapt să zâmbească în fotografia de pașaport, atâta timp cât ambii ochi sunt deschiși și gura este închisă în fotografie", a declarat un purtător de cuvânt al departamentului pentru HuffPost.

Așadar, dacă vreți să păreți mai optimist în fotografia de pașaport, poate că soluția este să optați pentru un zămbet în stilul Tyra Banks. Să-ți arăți dinții nu va merge, și se pare că este o chestiune de securitate la frontieră.

Nu este doar o regulă americană

"Evitarea zâmbetului în fotografiile de pașaport este o regulă universală pentru majoritatea țărilor", a spus Turowska. "Deși, modul în care diferite țări definesc o "expresie facială neutră" poate varia în funcție de modul în care folosesc alte programe de recunoaștere facială. De exemplu, cerințele oficiale franceze nu permit nici măcar expresii neutre cu colțurile gurii întoarse în sus."

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că Organizația Aviației Civile Internaționale "stabilește standarde globale și practici recomandate pentru documentele de călătorie". Aceasta include linii directoare pentru expresiile faciale în fotografiile de pașaport.

"Fotografiile cu expresii exagerate pot face mai dificilă identificarea cu ușurință a titularului pașaportului", a explicat el, menționând că cerințele agenției privind fotografiile "sunt în vigoare de zeci de ani pentru pașapoartele Statelor Unite".

Într-adevăr, SUA și alte țări și-au actualizat normele privind expresiile faciale în 2004, pe măsură ce tehnologia evolua.

"Fața a fost întotdeauna standardul pentru identificarea biometrică de către Organizația Aviației Civile Internaționale, dar, deoarece computerele sunt limitate în ceea ce privește capacitățile specifice de recunoaștere facială, o expresie neutră a fost considerată standardul de aur", a spus Nastro.

Dar acest tip de reguli sunt încă relativ noi în marea schemă a lucrurilor. Ideea sistemului de pașapoarte standardizat la nivel internațional pe care îl folosim astăzi datează din 1920, în urma Primului Război Mondial.

"Fotografiile de pașaport nu au fost întotdeauna atât de stricte cum sunt astăzi", a declarat Madison Blancaflor, editor senior la The Points Guy. "Când fotografiile de pașaport au început să fie folosite, existau reglementări foarte limitate - dacă existau - cu privire la ceea ce includeau fotografiile. Puteți găsi online câteva exemple istorice foarte interesante de pașapoarte vechi cu oameni care cântă la instrumente sau poartă pălării care distrag atenția. Cu toate acestea, de-a lungul anilor au fost introduse mai multe reglementări pentru a spori eforturile de securitate."

Ce se întâmplă dacă trimiteți o fotografie zâmbitoare

"Principalul motiv pentru interzicerea zâmbetului este introducerea software-ului de recunoaștere facială în aeroporturi și la alte puncte de control la frontieră", a declarat Karolina Turowska, expert în fotografie biometrică și călătorii la Passport-Photo.Online.

Multe porturi de intrare folosesc computere în loc de ofițeri de imigrare pentru a scana pașapoartele călătorilor care sosesc și a-i fotografia. Deși oamenii se pot recunoaște cu ușurință indiferent de expresia facială, mașinile au nevoie de un mic ajutor suplimentar.

"Algoritmii nu funcționează ca noi", a explicat Turowska. "Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor. Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna situația, deoarece modifică proporțiile faciale."

Katy Nastro, expert în călătorii și purtător de cuvânt al serviciului de alertă pentru zboruri Going, a subliniat că regulile Departamentului de Stat nu interzic în mod explicit zâmbetul.

"Înseamnă mai degrabă că nu poți zâmbi ca și cum ai poza pentru prima zi de școală, cu albul perlat în față și în centru", a spus ea. "Zâmbetul larg cu dinți îngreunează verificarea culorii ochilor și a formei generale a feței de către oficialii de pașapoarte - și anume tehnologia biometrică - care trebuie să vă confirme identitatea. Având în vedere că majoritatea locurilor folosesc tehnologia de recunoaștere facială la controalele de frontieră, acest lucru este și mai important, deoarece tehnologia biometrică actuală are adesea dificultăți dacă punctele de pe față sunt deplasate."

"Cel mai frecvent motiv pentru întârzierea procesării pașapoartelor sunt fotografiile necorespunzătoare", a precizat Nastro. "Chiar și cel mai bun zâmbet poate fi refuzat pentru că nu îndeplinește cerințele stabilite pe site-ul departamentului de stat. Cel mai bine este să nu riscați și să faceți o fotografie cu o expresie neutră, mai ales dacă doriți ca aceasta să fie procesată cât mai repede posibil."

Dacă vă decideți să zâmbiți larg și să vă arătați dinții  în fotografie, agenția de pașapoarte vă va întârzia cererea și va solicita o nouă fotografie în conformitate cu cerințele stabilite, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În cazul în care vi se întâmplă acest lucru, veți primi o scrisoare și/sau un e-mail cu instrucțiuni pentru a retrimite o fotografie acceptabilă.

"Dacă nu sunteți în măsură să furnizați o fotografie care să corespundă standardelor lor până la termenul limită dat, cererea dumneavoastră de pașaport poate rămâne în limbul "în așteptare" pentru totdeauna sau poate fi respinsă", a avertizat Blancaflor.

De asemenea, liniile directoare ale Departamentului de Stat interzic ochelarii de vedere, cu excepția cazului în care aceștia nu pot fi îndepărtați din motive medicale - caz în care trebuie să prezentați o declarație semnată de medicul dumneavoastră împreună cu cererea de pașaport. Pălăriile sau acoperitoarele de cap sunt interzise, cu excepția cazului în care fac "parte din ținuta religioasă tradițională purtată în mod continuu în public", ceea ce ar necesita, de asemenea, o declarație semnată care să ateste acest fapt.

"Nu numai că zâmbetul este interzis: Solicitanții nu pot să strângă din gură, să se încrunte sau să se încrețească", a adăugat Turowska.

"Regula strictă în ceea ce privește zâmbetul este ceva mai permisivă în cazul copiilor, deoarece a-i face să mențină o expresie facială neutră este o provocare", a precizat Turowska. "Zâmbetul nu poate afecta recunoașterea trăsăturilor lor faciale; cu toate acestea, atâta timp cât copilul se află cu fața la cameră și are ochii deschiși, autoritățile de pașapoarte ar trebui să accepte o fotografie zâmbitoare."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.