Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan sau Ciprian Ciucu?

Eram curios cum a reușit Macovei scorul bun la prezidențiale în București și dacă ar putea ajuta M10 la locale.

Ei bine, nu prea.

La prezidențiale puteau vota și cei care nu aveau domiciliul în București sau într-un sector anume (studenți, tineri care nu s-au obosit să-și facă buletin de București sau care au preferat să rămână cu buletin de provincie din motive de birocrație mai mică etc). Macovei are scoruri mari în secțiile de votare în care s-a votat mult pe lista suplimentară, unde au fost mulți alegători care nu aveau domiciliul la secția respectivă. Aceștia nu mai pot fi luați în calcul acum, la locale, în București (nici Cluj, Iași, Timișoara, adică orașe mari, eventual centre universitare).

Dacă te uiți pe secțiile de vot, numărul voturilor pentru Macovei este direct proporțional cu numărul de voturi pe lista suplimentară. La o privire în diagonală nu am găsit vreo excepție.

Astfel, Nicușor Dan are un mare atu în lupta pe culoarul partidelor mici. Nu are profil național dar are notorietate în București, a mai candidat la Primăria Capitalei și are profil de activist local, specializat în problemele urbei. Nu este suficient pentru a intra în competiție cu reprezentanții marilor partide dar are șanse foarte mari să-l învingă pe Ciprian Ciucu.

Nicușor Dan are însă o problemă. Dacă candidează din partea unui partid mic, USB, în speță, va putea ajunge consilier în CGMB numai dacă partidul va trece pragul electoral la votul politic, pe partide. Iar la consiliu nu va mai candida sub numele său, cum a candidat în 2012, ci sub numele partidului iar partidul are notorietate mult mai scăzută decât Nicușor Dan.

Adevărul e că nici mizele nu sunt aceleași. Miza Monicăi Macovei și a M10 este politica națională, un scor bun la locale care să crească notorietatea și să atragă activiști și susținători în vederea parlamentarelor. Miza lui Nicușor Dan e să rămână relevant la nivelul Bucureștiului, să fie primar al Capitalei, de sector sau măcar consilier general, să fie o figură politică importantă în București. Dacă pierde trenul acum, îl pierde definitiv. Fără să câștige o primărie sau să treacă pragul electoral, șansele sale de a rămâne relevant în anii ce vin sunt minime. Este și cazul M10. Dacă nu realizează nimic politic anul acesta, dacă nu intră în vreun consiliu local, dacă nu câștigă vreo primărie sau dacă nu intră în Parlament, devine irelevant politic, mai ales că până la prezidențialele din 2019 și parlamentarele din 2020 nu mai avem alegeri.

O soluție pentru cele partidele mici ar fi să se alieze, o idee pe care insistă Inițiativa pentru România, ong al cărui principal scop este crearea unei uniuni a partidelor mici. Însă aici avem o problemă. M10 nu câștigă nimic dintr-o astfel de alianță dacă nu se face sub brandul său politic. M10 trebuie să candideze sub brandul său pentru a-și crește notorietatea în vederea parlamentarelor. În schimb, Nicușor Dan ar trebui să fie cel mai interesat pentru a realiza ceva concret în lupta pentru București - să câștige o primărie, să aibă consilieri - și ar trebui să fie primul care să militeze pentru o alianță care să-l propulseze în funcția de primar sau lider al unui grup de consilieri care să lupte în CGMB și, eventual, în consiliile locale.

M10, USB și celelalte partide mici mai au problemă dacă partidele mari vin cu candidați tineri la sectoare, măcar (Orban are 25 de ani doar de politică). Oamenii se plictisesc de ”a treia cale” a societății civile, a celor născuți talent și morți speranță. Nicușor Dan și societatea civilă cu Macovei & friends amenință de ani de zile că intră cu adevărat în politică și că realizează ceva concret. Deocamdată sunt tot la ușă, în interminabile negocieri și indecizii. În timpul acesta PNL și PSD pot veni concret cu o nouă generație de politicieni și pot profita de așteptarea pe care societatea civilă a creat-o. Spre deosebire de societatea civilă cu Nicușor și Macovei, partidele mari chiar au puterea de a câștiga primării, de a trece praguri electorale, de a avea un cuvânt de spus în consiliile locale.

Dacă societatea civilă nu are capacitate de decizie și disponibilitate la negociere și compromis, cum speră să facă ceva pentru cetățeni, în condițiile în care politica locală înseamnă puterea de a lua rapid decizii și de a ți le asuma și, mai ales, capacitatea de a negocia? Ciucu, Nicușor și restul societății civile se comportă ca și cum ar avea 100% în sondaje și vor guverna singuri Bucureștiul. Absența disponibilității la negociere și a capacității de a-ți asuma rapid decizii nu fac deloc casă bună cu politica și guvernarea locală într-o democrație. Fac casă bună cu o revoluție în Venezuela sau Bolivia dar nu cu politica într-o democrație liberală, într-un stat parte a Uniunii Europene.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.