Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu, programul HAARP nu are legătură cu seismul din Turcia - O halucinantă teorie a conspirației începe să prindă și la români

Lumea este încă în stare de șoc în urma cutremurului teribil care a lovit Turcia și Siria. Bilanțul număra deja peste 7.000 de victime marți seara. Dar pentru unii, în timp ce oamenii încă mai caută supraviețuitori sub dărâmături, nu poate exista decât un singur responsabil: HAARP. În engleză High Frequency Active Auroral Research Programan, un proiect științific american cu sediul într-un observator din Alaska, care studiază atmosfera superioară cu ajutorul unor emițătoare radio.

Unii adepți ai teoriei conspirației cred că dispozitivele științifico-militare sunt ascunse în întreaga lume. Cutremure, incendii de pădure, inundații și uragane... pentru acești "sceptici", catastrofele naturale la care am asistat în ultimii ani au aceeași origine: o armă secretă care controlează clima și care ar aparține armatei americane, HAARP.

"Modalitatea de a demitiza teoria conspirației HAARP este de a încerca să le explicăm oamenilor ce anume face această stație", a scris într-un editorial Mick West, potrivit France 24. "Explicați-le că este vorba pur și simplu de un emițător radio amplasat într-o anumită locație din Alaska și că poate afecta doar o mică parte din aerul de deasupra sa. Explicați-le că puterea reală folosită de acest emițător radio este foarte, foarte mică în comparație cu cea de care ați avea nevoie dacă ați dori cu adevărat să faceți unele dintre lucrurile sugerate" de către conspiratori, explică acest "dezmințitor" profesionist.

"HAARP este un zgomot de fond care există în complosferă de zece ani. El este reactivat sistematic la fiecare eveniment seismic sau meteorologic", confirmă Tristan Mendès, lector asociat la Paris Cité și specialist în culturi digitale. "Este de-a dreptul spectaculos să vezi sincronizarea cu fiecare eveniment dramatic. Instantaneu, toată această fantasmagorie este reactivată", adaugă acest a. Unii menționează și spectrul armelor seismice, alimentat și el de o fantasmagorie militar-conspiraționistă.

Cu fiecare catastrofă, contextul oferă ocazia conspiratorilor de a face HAARP responsabil de un eveniment care a fost totuși dovedit științific, cutremurele producându-se pe falii bine cunoscute de comunitatea științifică.

"Astăzi ar fi un fel de Deep State (n.r. - guvern din umbră) care ar fi vrut să distrugă Turcia. Dar este vorba și de un complot al Statelor Unite sau al Israelului sau chiar de un avertisment împotriva politicii lui Erdogan, dacă e să dăm crezare mesajelor publicate pe rețelele de socializare", decriptează Tristan Mendès. "Fiecăruia îi revine înțelegerea HAARP în funcție de problemele geopolitice. Este adaptabil în funcție de interesul narațiunilor conspiraționiste", ironizează specialistul. "Nu există un discurs coerent, ci o multitudine de teorii care urmează contururile ideologice ale celor care le vehiculează".

Videoclipuri false cu "antene HAARP"

Această teorie a conspirației s-a născut, ca de multe ori, în Statele Unite, în special în jurul unei fantezii foarte răspândite, cea a "programului militar secret". Dacă programul a fost creat de forțele aeriene americane și de NASA, nu a existat niciodată nimic secret. Din august 2015, el s-a transferat la Universitatea din Alaska Fairbanks, care caută chiar colaboratori. Proiectul însuși răspunde la aceste acuzații în FAQ-ul său. "HAARP nu este clasificat ca secret de apărare. O evaluare a impactului asupra mediului (EIS) a fost realizată în 1992-1993, în conformitate cu Legea națională privind politica de mediu. Documentele procesului de evaluare a impactului asupra mediului au fost întotdeauna publice", explică universitatea. Astfel, în fiecare an este organizată o zi a porților deschise pentru a explica proiectul publicului larg.

Potrivit instrumentului Google Trends, în timpul dezastrului de la Fukushima, în martie 2011, HAARP a avut până acum cel mai mare ecou pe internet. Dar el reapare în mod regulat sub diverse forme. În vara anului 2021, mai multe site-uri au distribuit atunci o înregistrare video care, potrivit lor, arătau brazilieni dărâmând "antene HAARP" presupus a fi folosite pentru a controla vremea.

Videoclipul arăta de fapt protestatari care dărâmau instalații electrice în timpul unei revolte care a avut loc într-o fermă braziliană în noiembrie 2017.

Cei care susțin că sistemul HAARP ar fi avut legătură cu seismul din Turcia invocă unele lumini ciudate care ar fi apărut pe cer în orașul turc Gaziantep înainte de cutremur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.