Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NUTRIȚIONIST Unul din trei copii din România este supraponderal sau obez. Este mai mult o problemă emoțională decât alimentară

Facebook
Mihaela Bilic

Fiecare al treilea copil de școală primară din România este supraponderal sau obez, arată datele unui studiu desfășurat la nivel european în perioadă 2018-2020.

17,5% dintre copiii din grupa de vârstă 7-9 ani din mediul urban sunt supraponderali , in timp ce in rural vorbim de  aproape 16% pentru aceeași categorie de vârstă. Unul dintre factorii care mențin crescut riscul de exces ponderal este alimentația nesănătoasă. La acesta se adaugă și stilul de viață sedentar.

Copiii ajung sa fie răsfățați cu mâncare explica la RFI citat de Rador Radio România medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Reporter: Cum am ajuns la aceste cifre ca unul din trei copii să fie obez sau supraponderal?

Mihaela Bilic: Este mai mult o problemă emoțională decât alimentară. În prezent copiii în prezent sunt răsfățați cu mâncare. Sau și mai grav, nu mai există reguli sau limite legate de mâncare. Părinții sunt atât de ocupați, obosiți, stresați, încât în loc de atenție le oferă această libertate alimentară. Din păcate, asta înseamnă consumul unor produse ambalate, care sunt bogate în zahăr și grăsime și concentrate în calorii. Copiii nu se îngrașă din ciorba și tocănița pe care o face mama acasă și pe care o mănâncă la masă cu toată familia, ci se îngrașă din ronțăieli, din lucruri care se mănâncă și în canapea și pe stradă și în fața unui ecran. Și câteodată chiar și din sucuri care sunt băute pe post de apă. E o lipsă de educație și de atenție în ceea ce îi privește.

Rep: Cifrele sunt mai îngrijorătoare pentru copiii din mediul urban decât pentru cei din rural.

Mihaela Bilic: Este normal.

Rep: Este și o problemă de mișcare?

Mihaela Bilic: Nu, este o problemă de acces la produse ambalate și de posibilitate financiară de a le achiziționa. Copiii de la țară sunt lipsiți și de bani, dar și de ispitele alimentare. Acolo, prin lipsă, lucrurile sunt mai bine controlate. Aici, la oraș, compensăm lipsa de atenție cu oferte alimentare, iar copiii au libertatea de a-și cumpăra și de a mânca după pofta inimii. Mediul de acasă trebuie extrem de bine supravegheat și echilibrat. În 80% din timp copilul mănâncă acasă. Mult mai târziu el începe să ia decizii alimentare și să facă lucrurile de capul lui. Dacă în familie se mănâncă mâncare gătită, dacă există un program regulat de masă i nu există ronțăieli între mese și toată lumea mănâncă echilibrat, copilul va imita ceea ce vede fără să se gândească dacă este corect sau nu, dacă e normal sau nu. Normalitatea o deprindem trăind într-un mediu care să fie echilibrat și bine supravegheat din punct de vedere alimentar. Iar aici, îmi pare rău să o spun, dar părinții sunt obligați să aibă o alimentație corectă de dragul copiilor. Degeaba le spui un lucru pentru că ei imită ceea ce tu faci. Faptele sunt mai importante decât vorbele. Nu putem să avem pretenția de la ei să facă ceea ce nici noi adulții nu facem.

Rep: Care sunt pericolele pentru persoanele supraponderale?

Mihaela Bilic: Pericolul este mult mai mare decât am putea crede. Nu e doar o chestiune de estetică că au niște kilograme în plus. Această lipsă de disciplină din punct de vedere alimentar nu se va corecta cu timpul, ci se va strica cu timpul. Cineva care a fost supraponderal în copilărie are toate șansele să fie obez la maturitate. Din păcate, obezitatea nu are niciun fel de tratament. Nu este nicio metodă de fi vindecată. Mai mult de 90% dintre persoanele obeze rămân obeze pe viață. Dincolo de complicațiile medicale, hipertensiune, diabet, toate problemele de sănătate, o persoană obeză este o persoană care va avea tendințe depresive, va fi izolată.

Rep: Ce s-ar putea face pentru a îmbunătăți aceste cifre și pentru ca copiii să fie mai slabi și sănătoși?

Mihaela Bilic: Nu avem altceva de făcut decât să schimbăm radical obiceiurile din familie. Copilul nu trebuie dus la nutriționist. Este interzis să faci cură de slăbire în cazul copiilor. Le va deteriora pentru totdeauna relația cu mâncarea. Nu trebuie să le dăm liste de alimente permise și interzise. Nu trebuie să mănânce disociat. Cantitatea de mâncare globală trebuie ajustată și ritmul meselor respectat strict. Nu trebuie să fie niciun fel de ronțăială între mese. Fructele sunt un desert. Zahărul este un element care este prezent în mod excepțional în meniu. În 80% din timp copiii trebuie să mănânce mâncare gătită. Porțiile trebuie să fie ajustate vârstei și siluetei lor.

Rep: Cum arată porția ideală de mâncare pentru un copil?

Mihaela Bilic: În farfurie trebuie să fie alimente din toate cele trei grupe principale, adică carbohidrați, proteine și grăsimi. Copiii trebuie să mănânce mai multe făinoase decât adulții tocmai pentru că făinoasele sunt energie pentru mișcare și pentru creștere. Jumătate din farfurie să fie acoperită de făinoase, de exemplu, cartofi, orez, paste, mămăligă, pâine. Copilul trebuie să mănânce pâine. Apoi, avem nevoie de proteine de origine animală, carne, pește ou, brânză. Și nu în ultimul rând legume, dar pe ultimul loc pentru că din legume nu creștem. Ele dau volum farfuriei. Un sfert din farfuria lor poate să conțină legume. Și așa cum spuneam, neapărat trebuie să fie mâncare gătită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.